Raudonviršis (lot. Leccinum) – vienas dailiausių Lietuvos miškuose augančių grybų. Prieš dedant į krepšį visada minutėlę norisi pasigėrėti šio grybo dailiu nuaugimu, ryškiomis spalvomis, šiais laikais ir nufotografuoti jį, pasidalinti su draugais. Tai ganėtinai stambus grybas, tvirtas ir tipinis grybo įkūnijimas.
Prisirinkus krepšį raudonviršių negėda ir prieš kaimyną grybautoją pasipuikuoti, o gal ir į socialinį tinklą šių grybų nuotraukėlę įsikelti. Raudonviršis, ko gero, yra ir vienas saugiausių rinkimui grybų – į jį panašių nuodingų grybų pas mus neauga. Raudonviršiai yra populiarūs ir mėgiami, tad ir vardų jie turi daug. Kaip tik šie grybai nevadinami skirtingose vietovėse – raudonikiais, raudongrybiais, raudoniais, raudongalviais, raudonbaravykiais, kartais varnėkais.
Marškinėlių idėja konservų dėžutėje su grybais iš DaugDaug.lt: “Baravykų Siaubas“
Stotingas grybas raudona kepure
Raudona skrybėlė, tiesus, aukštas kotelis – raudonikis yra tikras grybų pasaulio gražuolis. Tai stambus ar vidutinio dydžio mėsingas grybas. Jo kepurėlės skersmuo varijuoja nuo 3 iki 25, ar net 30 cm. Išgaubta pusrutulio formos kepurėlė nuspalvinta ryškiomis rudens lapų spalvomis – raudona, oranžine. Pasitaiko ir ne tokių ryškių – pilko ar rudo atspalvio. Raudonviršio kepurėlės spalva priklauso nuo vietos, kurioje grybas auga – nuo miško tipo, dirvožemio rūgštingumo. Kepurėlės apatinėje pusėje esantys vamzdeliai jaunų raudonikių būna balsvi ar balti, o senesnių pasidaro žalsvai pilki ar rudai pilki.
Baltas raudonviršio kotelis užauga 8-20 cm aukščio, 1,5-5 cm storio. Kotelis pilnaviduris, padengtas plaušeliais, apačioje sustorėjęs. Grybo vidus baltas, perpjovus tamsėja, tampa žalsvai rausvas, o vėliau papilkėja, pamelsvėja.
Plati raudonviršių giminė
Raudonviršis kartu su baravyku ir kazlėku priklauso vienai grybų šeimai – baravykiniams. O pačių raudonikių tarpe žinoma apie 130 skirtingų rūšių, iš kurių Lietuvoje auga 10 (kitais duomenimis 16). Štai tikrasis raudonviršis (lot. Leccinum aurantiacum) įsikuria po drebulėmis, juosvažvynį raudonviršį (lot. Leccinum versipelle) aptiksite šalia beržų, o palšąjį (lot. Leccinum holopus) – pelkėtuose beržynuose. Beje, palšasis raudonviršis išsiskiria nuo kitų gentainių tarsi išblukusia, blankia spalva. Tiek jo pilkšva, blyški kepurėlė, tiek kotelis neprimena mums geriausiai pažįstamo raudonviršio raudona kepure. O gelsvai ruda kepurėle pasipuošusi lepšė (lot. Leccinum scabrum) – dar viena dažna raudonviršių rūšis, kuri taip pat gerai jaučiasi beržų kaimynystėje.
Kur ir kada rinkti raudonviršius
Norite prisirinkti raudonikių – važiuokite į beržyną ar drebulyną, arba į mišrų mišką, kuriame auga šie medžiai. Raudonikio ten neteks ilgai ieškoti, šis grybas Lietuvoje plačiai paplitęs. Raudonviršis ypač mėgsta šviesesnes, drėgnesnes miško vietas. Raudonikių sezonas ilgas – nuo birželio iki spalio.
Raudonviršiai yra greitai augantys grybai, per dieną jie gali paaugti net keliais centimetrais. Ypač sparčiai raudonikiai stiebiasi po lietaus – gali subręsti vos per parą. Sausu ir karštu oru jų augimas žymiai sulėtėja. Tokiais laikotarpiai raudonviršiai gali visai nustoti augti ir laukti palankesnių oro sąlygų. Vėsiu rudens oru raudonikiai užauga per 3-7 dienas.
Turite savo sklype beržų, drebulių? Pagalvokite, gal verta užsiveisti raudonviršių prie namų. Tada šie skanūs grybai visada bus ranka pasiekiami, valgysite šviežiausią jų derlių. Grybų sodyboje galima užsiauginti iš miškinės grybienos, sukirmijusių grybų ar nusipirkus paruošto micelio.
Kuo naudingas raudonviršis
Raudonviršius valgyti ne tik skanu, bet ir naudinga. Juose daug mums reikalingų baltymų, ląstelienos, aminorūgščių, C, D, PP ir B grupės vitaminų, kalio, kalcio, cinko, seleno, vario, fosforo, mangano, retinolio. Šiuose grybuose esančios medžiagos padeda valyti kraują, stiprinti imuninę sistemą, šalinti toksinus. Raudonviršių baltymų sudėtis panaši į esančių mėsoje, todėl šie grybai naudingi vegetarams. Tinka juos valgyti ir sergantiems cukriniu diabetu, nes raudonviršiai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Raudonviršiai tiek naudingi, tiek ir visai nekaloringi. 100 g raudonviršių – viso labo apie 22 kcal., kas yra mažiau nei, pavyzdžiui, tokiame pačiame kiekyje morkų ar obuolių. Raudonviršis pagal vertingumą priskiriamas antrajai grybų kategorijai. Tai reiškia, kad savo maistinėmis savybėmis nusileidžia tik nedaugeliui grybų (pirmos kategorijos grybai – baravykai, rudmėsės, gelsvieji ir geltonieji piengrybiai). Raudonviršius yra pamėgę ne tik žmonės, jų mėgsta paskanauti ir miško gyventojai – stirnos, kėkštai.
Raudonikius, kokie naudingi jie bebūtų, reikėtų vartoti saikingai, kadangi tai gana sunkiai įsisavinamas maisto produktas.
Keletas patarimų, kaip ruošti raudonviršius
- Raudonikiai ruošiami vartojimui įvairiausiais būdais – verdami, kepami, marinuojami, džiovinami, šaldomi. Šaldyti ir džiovinti raudonviršiai išsaugo visas naudingąsias maistines savybes. Džiovinant ar verdant raudonikiai juoduoja, tačiau tai nekeičia jų skonio.
- Prieš ruošiant raudonviršius svarbu pašalinti visas sugedusias bei patamsėjusias jų dalis.
- Šie grybai verdami pusvalandį, po to nukošiami, užpilami nauju vandeniu ir verdami toliau. Iš antrojo sultinio jau galima ruošti sriubas, košes, padažus.
- Džiovinimui atrinktų raudonviršių niekada nereikia plauti – išmirkę grybai ilgai nesilaikys. Prieš džiovinant juos tiesiog nuvalykite šepetėliu arba sausu skudurėliu.
- Geriau maistui naudoti jaunus grybus, nes jie kietesni, rečiau būna sukirmiję.
Raudonviršiai grietinėlės padaže
Grįžę iš miško su krepšiu grybų, palepinkite šeimyną šviežiais raudonviršiais grietinėlės padaže. Šis patiekalas puikiai tiks patiekti su virtomis bulvėmis ar kitu jūsų mėgstamu garnyru. Jums reikės:
- 1 kg raudonviršių,
- 1 vidutinio dydžio svogūno,
- 200 ml grietinėlės,
- 2 šaukštų miltų,
- 1 muskato riešuto,
- 1 lauro lapelio,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Paruošimo eiga. Nuplaukite ir išvalykite grybus. Virkite juos pasūdytame vandenyje 20 minučių. Keptuvėje ant sviesto apkepkite susmulkintus svogūnus, kol jie įgaus auksinį atspalvį. Tada sudėkite į keptuvę supjaustytus raudonviršius ir kepkite 5 minutes. Supilkite į keptuvę grietinėlę bei 200 ml vandens, gerai išmaišykite, uždengę dangčiu ant mažos ugnies troškinkite viską 5 minutes. Atskirai apkepinkite miltus, nuolat juos maišydami, kol jie įgaus kreminę konsistenciją. Tuomet supilkite juos į keptuvę su grybais, taip pat įberkite pipirų, įdėkite lauro lapelį, sumaltą muskato riešutą ir troškinkite viską dar 3 minutes.
Sriuba iš džiovintų raudonviršių
Kai grybavimo sezonas baigiasi ir šviežių miško grybų patiekalų pagaminti nebeišeina, laikas naudoti sezono metu pasiruoštas grybų atsargas. Siūlome gardžios sriubos iš džiovintų raudonviršių receptą. Šiai sriubai reikės:
- 30-50 g džiovintų raudonviršių,
- 4 vidutinio dydžio bulvių,
- 1 vidutinio dydžio svogūno,
- 1 morkos,
- 30 g perlinių kruopų,
- aliejaus ir prieskonių pagal skonį.
Paruošimo eiga. Skirtinguose induose užmerkite perlines kruopas ir džiovintus raudonviršius. Mirkykite juos 10-12 valandų. Grybai per šį laiką suminkštės, o perlinės kruopos išbrinks ir jų virimo laikas žymiai sutrumpės. Išmirkytus raudonviršius sudėkite į kiaurasamtį ir leiskite vandeniui iš jų pilnai nutekėti. Tą patį padarykite su perlinėmis kruopomis. Nusausintus raudonviršius supjaustykite. Užvirinkite pusantro litro vandens ir suberkite į jį perlines kruopas, virkite, kol kruopos beveik visiškai išvirs. Tuomet į puodą sudėkite grybus. Pasūdykite, įberkite mėgstamų prieskonių ir virkite apie 20 minučių, o tada sudėkite į puodą smulkiais gabalėliais supjaustytas bulves. Kol sriuba verda, keptuvėje pakepinkite ant aliejaus susmulkintus svogūną ir morką. Kai bulvės sriuboje bus beveik išvirusios, supilkite apkeptus svogūną su morka į puodą. Virkite sriubą dar apie 5-10 minučių. Po to nuimkite puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 5 minutes pastovėti. Sriuba paruošta. Ją galite papuošti smulkintais žalumynais. Skanaus!
Naudoti šaltiniai:
https://foragerchef.com/leccinum-or-scaber-stalk-mushrooms/
http://www.grybai.net/valgomi_grybai.php?lt=raudonvirsis_baravykas
https://www.vle.lt/straipsnis/raudonvirsis/
https://gribnik.info/kak-vyglyadit-i-kak-gotovit-podosinovik
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.