Jei norite be galo skanaus, drėgno ir nuostabiai kvepiančio deserto, šis pyrago receptas kaip tik jums. O kuo dar puikus šis morkų pyragas? Tuo, kad jo didžiąją dalį sudaro morkos, tad ir gaminant prireiks mažiau cukraus, kadangi morkos pačios iš savęs gana saldžios. Tikriausiai nieko negali būti geriau už skanų ir dar sveikatai palankų desertą bei galimybę sunaudoti daržo gėrybes.
Jei auginate morkas, tikrai verta iš jų išsikepti šį nuostabų pyragą. Gaila, aš neturiu galimybės auginti morkų, tad dažnai tenka jomis apsirūpinti prekybos vietose, tačiau jų sezono metu nuvykusi pas senelius grįžtu su dideliu džiugesiu ir pilnu krepšiu šviežutėlių morkų, iš kurių gaminu įvairius skanėstus ir, žinoma, šį kvapnų morkų pyragą. Tad kviečiu ir jus išmėginti šį gardėsį ir pasigaminti kartu su manimi.
Noriu pabrėžti, kad šį morkų pyragą gaminau su graikiniais riešutais, jie savo skonio savybėmis labiausiai dera su morkomis, bet galima naudoti ir kitus mėgstamus riešutus, pavyzdžiui, lazdyno ar migdolų riešutus. Taip pat galite išbandyti ir su saulėgrąžų sėklomis, skonis bus dar įdomesnis. Be to, razinas naudojau tik papuošimui, bet jos puikiai tinka įmaišyti ir į pyrago tešlą bei galima įdėti džiovintų spanguolių ar kitų džiovintų vaisių. Tad eksperimentams ribų nėra, išbandykite ir jūs.
Pyragui reikės:
- 400 g morkų
- 200 g miltų (naudojau 150 g pilno grūdo speltos ir 50 g avižinių, bet galima keisti įprastais kvietiniais miltais)
- 3 vnt. kiaušinių
- 70 g sviesto
- 50 g rudojo cukraus, tinka ir paprastas
- 50 g graikinių riešutų
- 1 a. š. cinamono
- 1 a. š. kvapiųjų pipirų
- 1 a. š. malto imbiero
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Glajui:
- 120 g kreminio sūrio, be priedų, „Philadelphia“ tipo
- 1 v. š. cukraus pudros
- keleto smulkintų riešutų ir razinų papuošimui (nebūtina)
Gaminimas:
1. Morkas sutarkuokite stambia tarka, jei norisi, kad visai nesijaustų morkų gabaliukų, tuomet tarkuokite smulkia tarka.
2. Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi.
3. Į kiaušinių plakinį supilkite tirpintą sviestą ir dar kartą gerai išplakite.
4. Į gautą masę suberkite persijotus miltus su kepimo milteliais, berkite druską, prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Tešla turi gautis gana tiršta.
5. Į tešlą sudėkite tarkuotas morkas, smulkintus riešus ir viską gerai išmaišykite.
6. Gautą masę sudėkite į kepimo formą ir kepkite 200 °C orkaitėje, apie 1 val. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, jis turi būti neapsivėlęs tešla.
7. Glajui kreminį sūrį sumaišykite su cukraus pudra ir užtepkite ant atvėsusio pyrago, galima dar papuošti smulkintais graikiniais riešutais, razinomis.
Skanaus!