Grybų receptams nėra ribų, nes šios gėrybės gali būti panaudotos įvairiausiuose patiekaluose. Kad šviežiais grybais galėtumėte mėgautis ir žiemą, išbandykite kiek kitokį marinavimo būdą – grybai žiemai su aliejumi. Toks būdas turi nemažai privalumų, pradedant grybų skonio ir aromato išlaikymu, baigiant įvairiapusišku panaudojimu užkandžiui, garnyrui, kitiems valgiams gaminti. Be abejo, nuo pirmo paruošto stiklainio pamilsite šiuos du klasikinius ir gurmaniškus grybų konservavimo receptus, tad nieko nelaukiant supažindiname su jais.
Grybai žiemai su aliejumi – klasikinis receptas
Kam įdomūs klasikiniai grybai žiemai su aliejumi, tai šis receptas neturėtų nuvilti. Jie gali būti naudojami kaip užkandis arba garnyras. Šis būdas padeda išsaugoti grybų skonį ir aromatą, taip pat jie tampa itin sultingi.
Ingredientai:
- 1 kg grybų (baravykai, voveraitės, pievagrybiai ar kiti mėgstami grybai)
- 200 ml augalinio aliejaus (geriausia saulėgrąžų arba alyvuogių)
- 1 svogūnas (nebūtina, bet suteikia skonio)
- 3–4 česnako skiltelės
- 1 lauro lapas
- 5–6 juodųjų pipirų žirneliai
- 5–6 kvapiųjų pipirų žirneliai
- 2–3 gvazdikėliai
- 1 valgomasis šaukštas druskos (pagal skonį)
- 1 valgomasis šaukštas cukraus (pagal skonį)
- 2–3 valgomi šaukštai acto
- Krapų, petražolių ar kitų žolelių pagal skonį
Paruošimas:
- Gerai nuplaukite ir išvalykite grybus. Jei reikia, supjaustykite juos didesniais gabalėliais.
- Užvirkite didelį kiekį vandens su šaukštu druskos ir trumpai apvirkite grybus (apie 5-10 minučių). Tada nukoškite ir palikite, kad nusausėtų.
- Pasiruoškite aliejaus marinatą. Į didelę keptuvę arba puodą supilkite aliejų ir įkaitinkite.
- Į aliejų įdėkite smulkiai pjaustytą svogūną (jei naudojate) ir pakepinkite iki auksinės spalvos.
- Tada pridėkite česnako skilteles, lauro lapą, pipirų žirnelius, gvazdikėlius, krapus ar kitas žoleles, jei mėgstate.
- Suberkite druską ir cukrų, išmaišykite.
- Į paruoštą karštą aliejų su prieskoniais sudėkite nusausintus grybus.
- Troškinkite juos ant vidutinės ugnies apie 20–30 minučių, kol grybai gerai įsigers aliejaus ir prieskonių skonio.
- Galiausiai supilkite actą ir dar kartą gerai išmaišykite. Kepkite dar 5 minutes.
- Švarius stiklainius iš anksto sterilizuokite.
- Karštus grybus su visu aliejumi sudėkite į stiklainius, gerai prispausdami, kad neliktų oro tarpų.
- Uždarykite sandariais dangteliais ir apverskite stiklainius dugnu į viršų. Palikite, kad visiškai atvėstų.
- Tokius grybus laikykite vėsioje, tamsioje vietoje ir saugokite kelis mėnesius.
Gurmaniški česnakinio skonio grybai žiemai aliejuje
Štai dar vieni grybai žiemai su aliejumi, tačiau šis variantas šiek tiek kitoks – grybai bus marinuojami tiesiogiai aliejuje, o česnako „indėlis“ suteiks šioms gėrybėms dar daugiau skonio aromato.
Ingredientai:
- 450 g mišrių šviežių grybų
- 3 plonais griežinėliais supjaustytos česnako skiltelės
- 3 šakelės šviežių čiobrelių
- 2 juostelės džiovintos apelsino žievelės
- 2 švieži lauro lapai
- 100 ml sauso baltojo vyno
- 400 ml baltojo vyno acto
- 6 juodųjų pipirų grūdeliai
- 2 šaukšteliai jūros druskos
- 300 ml pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
- Nuvalykite grybus ir jei reikia supjaustykite mažesniais gabalėliais.
- Užvirinkite vyną, actą, česnaką, 1 šakelę čiobrelių, druską ir pipirus.
- Sumažinkite ugnį ir virkite 10 minučių
- Sūryme blanširuokite grybus porcijomis maždaug 1 minutę, tada nusausinkite ant virtuvinio popieriaus
- Supilstykite grybus į sterilizuotus stiklainius ir į kiekvieną stiklainį įdėkite čiobrelio šakelę, lauro lapą ir juostelę džiovintos apelsino žievelės.
- Supilkite aliejų.
- Uždenkite dangteliais ir palikite 1–2 savaites bręsti, kol panaudosite.
- Vėsioje ir tamsioje vietoje jie gali būti laikomi iki 6 mėnesių. Atidarytus laikykite šaldytuve ir sunaudokite per mėnesį. Aliejus, kuriame konservuoti grybai, taip pat įgauna nuostabų skonį ir gali būti naudojamas kulinarijoje.
Šaltiniai
- https://www.allrecipes.com/recipe/24595/marinated-mushrooms-ii
- https://larderlove.com/garlic-mushrooms-oil/
- https://www.youtube.com/watch?v=eRVhBO4D5sE
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.