Voveraitės – gardus miško delikatesas Suskubkite: jų sezonas jau prasidėjo

derlingas.lt

Voveraitės – ypatingi grybai

Auga beveik visuose miškuose. Praktiškai nekirmija. Voveraitėse gausu medžiagų valančių kepenis. Daug vitaminų ir mineralų, bet mažai kalorijų. Tinka sriuboms, troškiniams, salotoms, marinavimui.

Kur ieškoti voveraičių?

Voveraitės auga lapuočių ir mišriuose miškuose. Dažnai aptinkamos ir spygliuočių miškuose. Mėgsta slėptis po samanomis, todėl gali būti sunku pastebėti. Auga šeimomis, todėl radę vieną, dairykitės ir daugiau.

Atsargiai: nesupainiokite su nuodingomis guotelėmis

Voveraitinė guotelė turi daugiau rausvų plokštelių. Guotelės kepurėlė lygi, kotelis tuščiaviduris. Nuodingosios guotelės skleidžia labai nemalonų kvapą. Niekada nerinkite ir nevalgykite grybų, kurių nepažįstate!

Kaip paruošti voveraites?

Prieš gaminant, voveraites būtina kruopščiai nuvalyti ir nuplauti. Voveraites galima virti, kepti, troškinti, marinuoti ir net šaldyti. Prieš šaldant, patariama termiškai apdoroti. Voveraitės verdamos 20–25 min.

Voveraitės žiemai

Voveraitės žiemai gali būti sūdomos, marinuojamos arba šaldomos. Sūdymas – vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų. Yra daug skirtingų marinavimo receptų. Šaldytos voveraitės tinkamos vartoti 8 mėn.

TOP 5 voveraičių receptai

Kreminė voveraičių sriuba Keptos voveraitės grietinėlės padaže Voveraitės su grietine ir sūriu Voveraičių ir pievagrybių salotos Keptos voveraitės su bulvėmis

Plačiau apie tai, kokių dar miško gėrybių galima rasti ir ką skanaus iš jų paruošti, skaitykite derlingas.lt