Neįsivaizduoju žiemos be česnakų. Be to, kad tai puikūs prieskoniai daugeliui patiekalų, tai yra labai veiksminga priemonė kovai su virusais. Bėda tik ta, kad jie ne visada išsilaiko iki pavasario. Todėl trinti česnakai arba kitaip sakant – česnakų pasta – tai vienas iš būdų kaip išsaugoti šią aromatingą ir naudingą daržovę per visą žiemą.
Kodėl verta pasigaminti trintų česnakų žiemai
Tokiu būdu gausite natūralų naminį produktą iš česnakų, kuris:
- išsaugo visus vitaminus ir naudingąsias savybes
- visada po ranka – imate ir naudojate
- puikia išsilaiko visą žiemą
- nekeičia spalvos, aromato ir skonio
Kita priežastis, kodėl jums reikia pasigaminti trintų česnakų pastos – kad jūsų pagaminti patiekalai, kuriuos pagardinsite šia pasta, saugotų jūsų organizmą nuo virusinių, peršalimo ligų bei įvairių parazitų. Be to, neapdorotus česnakus rekomenduojama valgyti vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie kasdien patiria psichinę įtampą.
Trinti česnakai žiemai
Trinti česnakai žiemai yra, praktiškai, būtinas produktas jūsų šaldytuve. Jį tikrai įvertinsite, kai staiga pritrūksite česnako arba jeigu neturite laiko jo lupti ir smulkinti. Tokia naminė trinta česnakų pasta ilgai išsilaiko, taupo laiką gaminant maistą. Siūlau receptą, pagal kurį gaminant česnakų nereikia termiškai apdoroti. Tokiu būdu ruošdami česnakus žiemai, išsaugosite visas naudingąsias jo savybes.
Jums reikės:
- 200 g česnakų
- 50 g augalinio aliejaus
- 50 g druskos
- dar šiek tiek aliejaus užpylimui, kai trinti česnakai jau bus sudėti į stiklainius
- griežinėlio citrinos
- nedidelių stiklainiukų užsukamais dangteliais
Paruošimas:
Labai svarbu, kad tokiu būdu gaminant trintus česnakus, į stiklainius nepatektų vandens. Kuo mažiau vandens paklius gaminant, tuo ilgiau išsilaikys jūsų produktas. Todėl įsitikinkite, kad česnakai, įrankiai ir indai yra visiškai sausi.
- Sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius.
- Nulupkite ir nuplaukite česnakus. Būtinai gerai nusausinkite juos popieriniais rankšluosčiais.
- Česnako skilteles, druską ir augalinį aliejų sudėkite į trintuvą ir viską susmulkinkite iki kreminės masės (galite smulkinti ir naudojant tarką). Druska ir aliejus čia pasitarnaus, kaip konservantai.
- Sutrintus česnakus sukrėskite į stiklainius taip, kad nuo viršaus liktų 1-2 cm laisvos vietos.
- Prieš užsukdami stiklainius, į kiekvieną įlašinkite po kelis lašus citrinos sulčių, kad česnakai greitai nepakeistų spalvos, nes laikui bėgant jie šiek tiek patamsėja.
- Likusius laisvus 1-2 cm stiklainių viršuje užpildykite augaliniu aliejumi. Tai dar labiau prailgins pastos galiojimo laiką.
- Stiklainiukus užsukite ir ant jų užsirašykite produkto pavadinimą ir pagaminimo datą.
Česnakų pasta su pipirais ir imbieru
Česnako ir imbiero derinys yra klasika Rytų virtuvėje. Jo galima dėti į azijietiškas sriubas, ryžių garnyrus ar marinuotą vištieną. Be to, tai tikras vitaminų užtaisas, prieš kurį neatsilaikys joks virusas.
Jums reikės:
- 250 g česnakų
- 2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
- 100 g imbiero
- 1 aitriosios paprikos
Paruošimas:
- Imbiero šaknį nulupkite ir supjaustyti kuo smulkiau. Jei imbieras labai kietas, jį sutarkuokite arba sumalkite.
- Česnakus sutrinkite ir sumaišykite su imbieru iki vientisos masės.
- Įpilkite aliejaus ir sudėkite susmulkintą aitriąją papriką. Jei manote, kad gali būti per daug aštru, pakeiskite aitriąją papriką žiupsneliu džiovintų raudonųjų pipirų arba bent jau paprikos.
Kur gali būti naudojami trinti česnakai žiemai ir kaip juos laikyti
Laikymas. Česnakų pastą šaldytuve arba vėsiame rūsyje galima laikyti iki 6 mėnesių. Tačiau, dažniausiai, ji labai greitai sunaudojama.
Ją taip pat galite užšaldyti.Česnakų pastą sukrėskite į ledo formeles. Užšaldykite, po to išimkite iš formelių, sudėkite į maišelį arba maistinę plėvelę ir vėl įdėkite į šaldiklį. Atšildykite tiek porcijų, kiek reikia jūsų gaminamam patiekalui paruošti.
Naudojimas. Trintus česnakus įmaišykite į tuos patiekalus, kuriuose česnakų skonis atlieka lemiamą vaidmenį. Pusė arbatinio šaukštelio tintų česnakų atitinka maždaug 1 skiltelę česnako. Tokia trinta pasta labai gerai dera su kitais padažais bei marinatais. Tinka picoms, ant grotelių keptai mėsai ir daržovėmis bei bulvėms. Tik būkite atsargūs, kad gaminamo patiekalo nepersūdytumėte, nes česnakų pastos sudėtyje jau yra druskos.
Malti česnakai žiemai – puikus būdas gausiam česnakų derliui išsaugoti
Česnakų užpiltinė – natūralus vaistas jūsų kraujagyslėms
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.