Rojaus obuoliukai – tai ne kokia dangaus mana, o paprasčiausi nedideli vaisiai, priklausantys skirtingoms dekoratyvinėms obelų rūšims. Nors šie nedidelio dydžio obuoliai mums labiau žinomi dėl vaizdingumo, tačiau prinokę jie žavi ir skoniu. Be to, šie obuoliukai turi ir naudingų savybių, kurie gali padėti praturtinti mitybą ir sveikatą. Susipažinkime, ką vadiname rojaus obuoliukais, kaip jų užsiauginti ir ką iš tų naudingų vaisių pasigaminti.
Kas tie rojaus obuoliukai?
Rojaus obuoliukais tai taip vadinami nedidelio dydžio obuoliai, kuriuos subrandina įvairios dekoratyvinės obelys. Galima drįsti teigti, kad rojaus obuoliukai yra rojinės obels (Malus paradisiaca) – arba anot kitų šaltinių – tam tikras žemaūgės obels varieteto (Malus pumila var. paradisiaca) vaisiai, tačiau liaudyje prigijęs kitoks skirstymas. Bene visi ryškiai raudonos, oranžinės, geltonos ar net purpurinės spalvos mažo dydžio obels vaisiai (nuo žirnio iki slyvos dydžio, maždaug 1–4 cm skersmens) pelnytai priskiriami rojaus obuoliams.
Rojaus obuoliukus dažniausiai brandina ne viena konkreti rūšis, o įvairios dekoratyvinių obelų rūšys ir veislės. Mažus obuolius ir gražius žiedus augina šie medžiai:
- Uoginė obelis (Malus baccata),
- Gausiažiedė obelis (Malus floribunda)
- Zumi obelis (hibridas) (Malus x zumi)
- Malus sargentii – Lietuvoje kartais vadinami krūmine obelimi, tačiau oficialaus pavadinimo neturi.
- Obelų veislės, tokios kaip Evereste, Golden Hornet, Professor Sprenger, Royalty ir kt.
Kadangi požalių, kietą minkštimą turinčių obuoliukų skonis rūgštus ir kartais karstelėjęs, jų pagrindinė paskirtis nėra derliui vesti. Šie medžiai auginami želdiniuose aplinkai pagražinti, nes rojaus obelys žydi nepaprasto grožio žiedais, o kabantys vaisių karoliai puošia medžius net ir žiemos metu. Vis dėlto, kai kurių veislių vaisiai tinkami perdirbimui ir panaudojimui maiste (pvz., uogienėms, želė, desertams puošti).

Dekoratyvinių (rojaus) obelų skirtumai prieš namines obelis
Rojaus obuoliukus vedančių obelų rūšys ir veislės nuo įprastos naminės obels skiriasi ne tik vaisių dydžiu, bet šiek tiek ir medžio augumo, išvaizdos charakteristikomis. Grynai botaniniu atžvilgiu rojaus obuoliukų medžiai dažnai esti mažai augūs medeliai arba krūmai, siekiantys tik 2–5 m aukščio (kai kurios rūšys iki 8 m). Tuo tarpu aukštaūgė naminė obelis gali siekti iki 9 metrų, nors dažnai sodininkai mėgsta žemaūges (1,8–3,5 m aukščio) ar net kolonines obelis (apie 2–2,5 m aukščio).
Labiausiai rojaus obuoliukus vedantys medžiai išsiskiria ne tik obuoliukais, bet ir fantastiškais žiedais. Iš 5 žiedlapių sudaryti į skėtiškus žiedynus susibūrę žiedai labai gausiai žydi gegužės mėnesį, skleisdami kvapnų aromatą ir demonstruodami baltos, rausvos ar tamsiai rožinės spalvos derinius. O lapai nesiskiria ir nuo gentainės naminės obels – jie gana paprasti, kiaušiniški ar elipsiški, 3–8 cm ilgio, dantytais kraštais, viršutinė pusė tamsiai žalia, apatinė – šviesesnė, kurie rudenį linkę nusidažyti geltona, oranžine ar raudona spalva.
Kuo dar gali pasigirti rojaus obelys, tai atsparumu šalčiams ir ligoms, kurių kartais stokoja dauguma naminės obels veislių.
Rekomenduojamas video

Kaip auginama dekoratyvinė obelis?
Daug naujų žinių nereikės, jeigu jau mokate auginti įprastas namines obelis. Tie medeliai reikalauja panašių priežiūros ir auginimo sąlygų, pavyzdžiui:
Vieta. Saulėta ar šiek tiek dalinio pavėsio, pakankamai atvira.
Dirva reikalinga vidutiniškai derlinga, puri, įvairios sudėties ir tipo dirvožemio, gerai drenuojama, neužmirkstanti.
Sodinimas. Pavasarį arba rudenį parsivežus sodinuką atviromis šaknimis nedelsiant iškasama didelė (~2 kartus platesnė nei šaknų gniužulas) duobė, į ją papildomai įberiam komposto ar gerai perpuvusio mėšlo. Pariškite kuolais ir laikykite juos iki visiško prigijimo.
Laistymas. Dėl paviršinių šaknų laistymas turi būti dažnas ir gausus pirmais metais, kol prigyja, o vėliau toleruoja sausros periodus.
Tręšimas atliekamas pavasarį paberiant komposto arba vaismedžių trąšų.
Genėjimas. Kasmet anksti pavasarį ar žiemą formuokite lają, šalinkite sausas ar kryžiuojančias šakas – šį darbą užteks atlikti minimaliai.
Rojaus obuoliukų derlius
Dar prieš norėdami išbandyti rojaus obuoliukų receptus, reikia šiuos vaisius susirinkti nuo medžių. Tai darykite rudenį rugsėjo – spalio mėn. ar net po šalnų. Vaisia turėtų išlikti tvirti, bet jau įgauti intensyvią spalvą ir lengvai atsiskirti nuo šakelės palietus. Obuoliukus skinkite rankomis ir dėkite į krepšelius ar plastmasines dėžutes su skylutėmis, išklotus popieriumi. Dekoracijoms gaminti nenuskabykite kotelių nuo obuoliukų – su jais vaisiai atrodys prašmatniau. Obuoliukus geriausia iš karto perdirbti, išvirti, džiovinti, fermentuoti.
Sandėliuoti šviežius šiuos vaisius nėra prasmės, nes jie laikosi trumpiau už obuolius. Šaldytuve išsilaikytų apie 2–3 savaites, o rūsyje ar vėsioje patalpoje – iki 1 mėnesio.

Rojaus obuoliukai ir jų kulinariniai šedevrai
Nors iš rojaus obuoliukų turite galimybę pasigaminti saldžią obuolienę, tačiau panaudokite juos išradingiau ir išmėgindami įdomesnį receptą. Žinoma, išliksime ištikimi ir klasikai tapusiems šių vaisių panaudojimo būdams.
- Rojaus obuoliukų uogienė arba džemas vartojamas su sūriais, skrebučiais, blynams, pyragų įdarams, o uogienė yra tiršta, gelio pavidalo dėl pektino, subtiliai rūgšti.
- Marinuoti rojaus obuoliukai puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos (pvz. keptos antienos ar kiaulienos) ar šventinis užkandis o gal net kaip dovana. Jų skonis saldžiarūgščiai, švelniai prieskoniuotas.
- Kepti arba glazūruoti rojaus obuoliukai atstoja deserto garnyrą (pvz. prie ledų ar biskvitų), arba šalia keptos mėsos. Juos reikia trumpai apkepti svieste arba glazūruoti medumi bei cinamonu.
- Žele ar marmeladas yra kiek tirštesnis ir standesnis už uogienę, todėl panaudosite jį prie sūrių, pyraguose, kaip torto įdaro dalį.
- Obuoliukų actas gaminamas fermentuojant šiuos vaisius su medumi ar cukrumi, o panaudosite salotų užpilams, padažams.
- Rojaus obuoliukų sirupas ruošiamas verdant vaisius su vandeniu, cukrumi ir prieskoniais. Naudokite gėrimams, blynams, kokteiliams, desertams.
- Kompotas ar šaltas gėrimas: verkite su cinamonu, medumi, kitais vaisiais (pvz., kriaušėmis ar slyvomis).
- Rojaus obuoliukų vynas arba likeriai. Vyną gaminkite kaip ir actą – fermentuodami gėrimą su reikalingais priedais, o likeriui gaminti vaisus mirkykite stipriame alkoholyje su prieskoniais.

Rojaus obuoliukų nauda
Nors itin tiksliai nusakyti rojaus obuoliukų naudą žmogaus sveikatai yra keblumų dėl obelų rūšių įvairovės, tačiau dauguma jų turi panašų medžiagų profilį ir įdomių bioaktyvių junginių. Šiuose vVaisiuose randama daug fenolinių junginių (pvz., chlorogeno rūgštis, epikatechinas, rukinas, phlorizinas), flavonoidų, karotinų ir vitaminų, taip pat pektino, org. rūgščių (ypač obuolių rūgšties) ir mikroelementų. Itin vertinami uoginės obels vaisiai kaip gausūs maistingų skaidulų (6 % džiovintos masės), fenolių bei turintys reikšmingą antioksidacinį aktyvumą.
Minėtų medžiagų gausa gali tapti privalumu kai kuriose srityse:
- lėtinių ligų prevencijai ir organizmo apsaugai nuo oksidacinio streso. Fenoliai ir flavonoidai gali neutralizuoti laisvuosius radikalus bei mažinti uždegimą – tai naudinga
- reikšmingai mažinti bendrą cholesterolį, MTL („blogojo“ cholesterolio) lygį, trigliceridus bei gerino fermentų ekspresiją kepenyse ir taip prisidėti prie sveikos širdies.
- mažinti gliukozės koncentraciją kraujyje ir gerinti lipidų balansą. Ši antidiabetinė veikla susijusi su pektinais, lėtinančiais cukraus absorbciją, kartu prisidedančiais prie cukraus kontrolės ir sotumo jausmo
- palaikyti žarnyno mikroflorą, reguliuoti virškinimą, mažinti vidurių užkietėjimą bei stabilizuoti gliukozės kilimą po valgio dėl didelio pektino kiekio, dar veikiančio kaip priebiotikas.
- slopinti vėžio ląstelių augimą ir skatinti jų apoptozę laboratoriniuose tyrimuose. Šią savybę turi kai kurie junginiai – pvz., protokatechuoinė rūgštis, ursolinis ir oleininis rūgštys.

Šaltiniai:
- https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Malus+pumila+paradisiaca
- http://www.minnesotaseasons.com/Plants/paradise_apple.html
- https://www.gardenia.net/plant/malus-royalty
- https://www.ijfsab.com/index.php/fsab/article/view
- https://www.uaf.edu/ces/publications/database/gardening/files/pdfs/FNH-00109_Crabapples.pdf
- https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf404542d
Nuotraukos asociatyvinės © Canva