Kai namai pakvimpa obuoliais – vadinasi jau atėjo ruduo. Juos galime valgyti tiek šviežius, tiek gaminti įvairiausius patiekalus: kepti saldumynus, gaminti įvairius pagardus, spausti sultis, gardinti salotas, košes ir dar daugiau. Obuolių veislių įvairovė leidžia pasirinkti mėgstamiausius obuolius nuo rūgščių iki saldžiausių. Visi jie turi daug naudingų medžiagų, reikalingų organizmui, apie kurias papasakosime šiame straipsnyje. Taip pat daug dėmesio sulauks ir skaniausias rudens kepinys – obuolių pyragas. Pasidalinsime net 5 gardžiais pyragų receptais.
Obuolių maistingumas
Obuoliai – mažai kaloringi vaisiai, turintys daug skaidulų, naudingų medžiagų ir vitaminų. Šimte gramų obuolio yra: tik 52 kcal, baltymų – 0,4 g, riebalų – 0,2 g, angliavandenių – 13,8 g, skaidulų – 2,9 g, vitamino C – 12 mg, vitamino E – 0,8 mg, vitamino B6 – 0,2 mg, kalio 203 mg, fosforo – 19,5 mg, kalcio – 12 mg. Žinoma, obuolių maistingumas šiek tiek skiriasi priklausomai nuo jų spalvos, rūšies ar veislės.
Obuolių nauda sveikatai
Šie vaisiai ne tik skanūs ir maistingi, bet ir naudingi mūsų sveikatai, galintys sumažinti kai kurių ligų atsiradimo riziką ar pagerinti bendrą organizmo veiklą. Jų nauda mūsų sveikatai ir savijautai:
Stiprina širdies veiklą. Obuoliai, ypač su odele, yra gausus skaidulų, polifenolių ir kitų maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą, šaltinis. Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant 100–150 g šviežių obuolių mažėja širdies, cholesterolio padidėjimo, aukšto kraujospūdžio rizikos.
Gerina virškinimo sistemos veiklą. Obuoliai puikus pektino – tirpių skaidulų, kurios gerina virškinimą – šaltinis. Tirpiosios skaidulos virškinimo trakte sugeria vandenį, todėl gerėja tuštinimasis. Pektinas taip pat yra prebiotikas, skatinantis gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne.
Palaiko gerą smegenų veiklą. Obuoliuose esantys antioksidantai teigiamai veikia protinę veiklą, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Juose esantis kvercetinas gali padėti apsaugoti smegenų neuronus nuo oksidacinės pažaidos ir užkirsti kelią Alzheimerio ligai.
Malšina uždegimus. Obuoliuose yra priešuždegiminių medžiagų: skaidulų, kvercetino, antioksidanto, mažinančio uždegimą, ypač kvėpavimo sistemoje. Tyrimai rodo, kad valgant obuolius kraujyje sumažėja c-reaktyvinių baltymų kiekis, o tai rodo uždegimo sumažėjimą.
Tinka, norintiems numesti svorio. Obuoliuose yra daug vandens ir skaidulų, tačiau mažai kalorijų, todėl jie gali padėti reguliuoti svorį, kadangi užtikrina ilgesnį sotumo jausmą ir sumažina suvartojamų kalorijų kiekį. Tad obuoliai gali būti puikus sveikas užkandis.
Kam reikėtų vengti obuolių?
Saikingai vartojami obuoliai dažniausiai nesukelia jokio rimto šalutinio poveikio. Tačiau kai kurie žmonės, valgydami obuolius, jaučia pilvo pūtimą ar virškinimo sutrikimus. Taip yra todėl, kad obuoliuose, ypač žievelėje, yra daug skaidulinių medžiagų ir FODMAP fruktozės ir sorbitolio, t. y. cukrų, kurių kai kurie žmonės netoleruoja. Tad obuolių turėtų vengti tie, kuriems pasireiškia dirgliosios žarnos sindromas, netoleruoja fruktozės, turi kitų virškinimo sutrikimų, patiriantiems rėmenį. Jei suvalgius obuolių jaučiate pilvo pūtimą – pabandykite nusilupti ir valgyti be jos, tai gali padėti mėgautis obuoliais be nemalonaus pojūčio jų pavalgius.
Jau supratote, kad obuoliai ne tik paprasti vaisiai, augantys vos ne kiekviename sode, bet ir puikus maistinių medžiagų ir vitaminų šaltinis, padedantis palaikyti gerą sveikatą. Tad obuolius galite valgyti ne tik šviežius, bet ir pasigaminti gardžių pyragų, kurių receptais dalinamės žemiau.
Trupininis obuolių pyragas su plikytu kremu
Rudeniu kvepiantis ir pasakiškai drėgnas obuolių pyragas. Darbo šiek tiek bus, bet rezultatas – super!
Ingredientai:
- 8 vidutinių obuolių
- 200 g speltų miltų
- 180 g avižinių miltų
- 250 ml pieno
- 2 kiaušinių
- 1,5 šaukšto medaus (jei obuoliai rūgštesni, galima ir daugiau)
- 1 šaukšto kokosų aliejaus
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
Trupiniams:
- 120 g avižinių dribsnių
- 50 g razinų
Kremui:
- 250 ml pieno
- 1 kiaušinio
- 1 šaukštelio krakmolo
- 2 šaukštelio vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Avižinius dribsnius ir razinas užpilti vandeniu, kad šiek tiek apsemtų ir palikti išbrinkti.
- Kiaušinius išplakti su pienu ir vaniliniu cukrumi, sumaišyti su tirpintu kokosų aliejumi, medumi.
- Viską supilti į persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir išmaišyti.
- Į masę sudėti nuluptus, supjaustytus obuolius ir išmaišyti.
- Kremui skirtus produktus išplakti kartu ir pakaitinti, kol sutirštės (kaitinti ant silpnos ugnies vis maišant).
- Į kepimo formą sudėti obuolių masę, supilti kremą ir ant viršaus sudėti paruoštus avižinius dribsnius.
- Kepti 180 °C orkaitėje, apie 1 val.
Obuolių pyragas su varške
Obuolių ir varškės derinys visada nustebins kiekvieną. Šį pyragą skaniausia valgyti šiltą, o jei šalia patieksite vanilinių ledų, skonis taps neapsakomu.
Ingredientai:
Tešlai:
- 280 g kefyro
- 130 avižinių miltų + 50 g trupiniams
- 130 g šviesių speltų miltų
- 2 kiaušinių
- 50 g sviesto
- 1 šaukšto vanilinio cukraus
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Varškės masei:
- 360 g varškės
- 60 ml kefyro
- 1 kiaušinio
- 0,5 šaukšto rudojo cukraus
Obuolių masei:
- 5–6 obuolių
- 40 g razinų
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- 2 šaukšteliai rudojo cukraus
Gaminimas:
- Tešlai skirtus sausus produktus sumaišyti kartu.
- Į miltų masę mušti kiaušinius, supilti kefyrą, tirpintą sviestą, viską gerai išmaišyti (turi būti tirštos grietinės konsistencijos) ir 2/3 tešlos supilti į kepimo formą.
- Likusią tešlos dalį sumaišyti su 50 g miltų, jei reikia ir daugiau, kad būtų gana standi tešla.
- Obuolius nulupti, supjaustyti nedideliais gabalėliais, apiberti cukrumi, citrinos sultimis, sudėti razinas ir sumaišyti.
- Varškę ištrinti su cukrumi, kiaušiniu ir kefyru.
- Ant supiltos tešlos sudėti varškę, o ant jos paruoštus obuolius.
- Likusią tešlos dalį imti šlapiomis rankomis ir gabalėliais sudėti ant viršaus.
- Kepti apie 1 val. 200 °C orkaitėje.
Prancūziškas obuolių pyragas
Šis pyragas patiks tiems, kurie mėgsta gaivumą, sultingumą ir nedaug tešlos. Jei norite iškepti tikrą prancūzišką obuolių pyragą, rinkitės sultingus, kietus obuolius.
Ingredientai:
- 1,2 kg obuolių
- 150 ml pieno
- 100 g miltų
- 3 kiaušinių
- 80 g cukraus
- 50 g migdolų drožlių
- 40 g sviesto
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 5 g cinamono
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Sviestą ištirpinti. Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi.
- Persijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir cinamonu, druska, supilti pieną ir tirpintą sviestą, masę gerai išmaišyti.
- Obuolius nulupti, pašalinti sėklalizdžius ir supjaustyti labai plonomis skiltelėmis, idealu su specialia pjaustykle.
- Obuolius suberti į tešlą ir atsargiai išmaišyti, kad nesulaužytumėte skiltelių.
- 26 cm skersmens kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, ištepti riebalais. Taip pat sviestu ištepti formos šonus.
- Sudėti tešlą, išlyginti paviršių ir apibarstyti migdolų drožlėmis (kepti galima ir be migdolų).
- Dėti kepti į iš anksto įkaitintą 200 °C orkaitę. Kepti apie 40 minučių. Jei paviršius ims pernelyg sparčiai ruduoti, pridenkite folija.
- Iškepusiam pyragui leisti visiškai atvėsti formoje, tik tuomet išimti.
Senovinis obuolių pyragas
Ar pamenate tą drėgną, minkštą, purų obuolių pyragą, kurį kepdavo močiutė? Šis senovinis obuolių pyragas pagaminamas greitai ir jis tikrai jus nekels pačiu nusikelsite į vaikystę.
Ingredientai:
- 5–8 obuolių, rūgštesnių
- 250 g miltų
- 4 kiaušinių
- 80 g cukraus
- riebalų, formos patepimui
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinti iki 180 °C.
- Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi. Masei pabalus suberti persijotus miltus ir dar kartą gerai išplakti. Masė turi būti grietinės tirštumo.
- Obuolius supjaustyti, įmaišyti į tešlą.
- Gautą masę supilti į riebalais pateptą formą ir dėti kepti į orkaitę.
- Kepti apie 40–50 min. Ar iškepė, patikrinti mediniu pagaliuku. Kepimo laikas priklausys nuo pyrago storio.
Purus obuolių pyragas su kondensuotu pienu
Į šio pyrago tešlą labai tinka įmaišyti šiek tiek cinamono, kardamono ar įtarkuoti apelsino žievelės. Taip pat puikiai tinka paskaninti šviežiomis bruknėmis ar spanguolėmis.
Ingredientai:
- 400 g kondensuoto pieno, saldinto
- 5 obuolių (rūgštesnių)
- 200 g miltų
- 3 kiaušinių
- 100 sviesto (kambario temperatūros)
- 2 šaukštelio vanilinio cukraus
- 1.5 šaukštelio kepimo miltelių
Gaminimas:
- Sviestą elektriniu plakikliu gerai išsukti su kondensuotu pienu ir vaniliniu cukrumi iki purios vientisos masės. Įplakti kiaušinius, šaukštu pamažu įmaišyti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla turi būti grietinės tirštumo.
- Nulupti obuolius, supjaustyti plonomis rieklėmis ir atsargiai sumaišyti su tešla. Tešlą pilti į sviestu pateptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, ant viršaus dar galima išdėlioti keletą obuolių skiltelių.
- Kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol pyragas bus gražiai auksinės spalvos, o įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus). Iškepusį ir šiek tiek atvėsusį pyragą galima apibarstyti cukraus pudra.
Šaltiniai:
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-apples/
https://www.health.com/apples-benefits-7643492
https://www.healthline.com/nutrition/foods/apples#nutrients
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.