Česnakai turi daug gydomųjų ir prieš įvairias ligas profilaktiškai veikiančių savybių. Naudingą česnako poveikį dar sustiprina degtinės ar vyno pagrindu paruošta česnakų užpiltinė. Tradicinė medicina siūlo visą eilę vaistų, kurių vartojimas turėtų padėti išvalyti kraujagysles, tačiau vaistai turi tikrai daug įvairių šalutinių poveikių, todėl geriau kraujagysles valyti saugesnėmis, natūraliomis priemonėmis. Viena iš tokių, patikrintų, liaudiškų priemonių ir yra česnakų užpiltinė.
Česnakų užpiltinės nauda
Šis paruoštas česnakų produktas teikia štai tokią naudą sveikatai:
- Apsaugo organizmą nuo virusų ir grybelių, nes iš česnakų išsiskiriantis alicinas yra natūralus antibiotikas, o jo poveikis panašus į penicilino veikimą.
- Mažina cholesterolio kiekį.
- Veikia kaip profilaktinė priemonė nuo kraujo krešulių susidarymo. Sieros turintys cheminiai junginiai, susidarantys česnakuose tirpdo kraujo krešulius, normalizuoja kraujo krešėjimo procesus ir užkerta kelią trombozei.
- Skystina kraują, tad tai puiki priemonė žmonėms, turintiems aukštą hemoglobino kiekį kraujyje.
Česnakų užpiltinė su degtine ir medumi
Ši užpiltinė labai tinka šaltuoju metų laiku, kai siaučia peršalimo ligos bei įvairūs virusai. Ją geriausia vartoti profilaktiškai, po 30-50 ml kartą per dieną.
Jums reikės:
- 1 didelė skiltelės česnako
- 0,5 litro kokybiškos degtinės
- 1 valgomojo šaukšto medaus
- stiklinio indo užpiltinės paruošimui
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite česnaką ir sudėkite į stiklinį indą. Geriausia, kad indas būtų tamsaus stiklo.
- Ant česnakų supilkite degtinę ir medų.
- Viską labai gerai išmaišykite.
- Indą užriškite marle arba kitokiu švariu, natūraliu audiniu ir padėkite tamsioje vietoje 3-4 dienoms.
Pagamintą užpiltinę laikykite šaldytuve.
Česnakų užpiltinė su vynu
Liaudies medicinos šalininkai teigia, kad pagrindinė šios užpiltinės paskirtis – valyti ir stiprinti kraujagysles. Pasak jų, česnakų užpiltinės dėka daugelį ligų galima išgydyti ankstyvoje stadijoje. Šią užpiltinę vartodamas žmogus pajunta širdies darbo pagerėjimą, stabilizuojasi kraujospūdis. Taip pat pagerėja apetitas ir geriau pradeda dirbti virškinimo sistema.
Prieš vartojant tokią užpiltinę būtina pasitarti su gydytoju. Gydymo kursas – 10 dienų. Jo metu gėrimo norma turėtų būti ne daugiau kaip 25 lašai per vieną kartą. Gerti reikėtų pirmoje dienos pusėje.
Užpiltinės gamybai labai svarbu pasirinkti gerą sausą vyną. Prastos kokybės alkoholis gydomąją priemonę gali paversti nuodais. Užpiltinių entuziastai sako, kad nereikėtų česnakų užpilti naminiu vynu. Jis yra nepakankamai išvalytas ir jo sudėtyje yra nemažai organizmui kenksmingų medžiagų.
Jums reikės:
- tamsios spalvos stiklinio indo užpiltinės paruošimui
- 0,7 litro raudonojo sauso vyno
- 12 skiltelių česnako
Paruošimas:
- Česnako skilteles sutrinkite. Geriausia jeigu tai padarytumėte medine trintuve.
- Sutrintą česnaką suberkite į stiklinį indą ir užpilkite vynu.
- Taip paruoštą česnakų ir vyno užpiltinę sandariai užkimškite ir laikykite tamsioje vietoje kambario temperatūroje 10-14 dienų.
- Visas 10-14 dienų, kiekvieną dieną, produktą intensyviai papurtykite bent 1-2 kartus per dieną.
- Paruoštą produktą perkoškite per marlę ir supilkite į stiklinį indą saugojimui.
Užpiltinės gydomosios savybės su laiku, kaip ir saugant vyną, tik pagerėja. Didžiausias naudingųjų savybių kiekis užpiltinėje susikaupia 2-3 metais po jos paruošimo.
Gydomąjį gėrimą laikykite vėsioje vietoje, geriausia šaldytuve.
Galimas česnako užpiltinių šalutinis poveikis
Česnakų užpiltinių vartoti negalima:
- Nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims, nes užpiltinių sudėtyje yra alkoholio, kuris gali pakenkti kūdikiui.
- Vaikams.
- Pacientams, turintiems priklausomybę nuo alkoholio.
- Žmonėms, turintiems opų ar sergantiems lėtiniu virškinamojo trakto uždegimu.
- Žmonėms, sergantiems epilepsija.
***
Jus taip pat gali sudominti ir šie straipsniai:
Trinti česnakai žiemai – tai maistas, kuris jus gali apsaugoti nuo virusinių ligų
Malti česnakai žiemai – puikus būdas gausiam česnakų derliui išsaugoti