Parduotuvėse, prieskonių skyriuose, tarp gausybės kitų prieskonių galite rasti ir maltų česnakų. Ar niekada nesusimąstėte, kad tokių prieskonių galite pasigaminti patys? Iš savo užsiaugintų česnakų? Malti česnakai žiemai – puikus būdas mėgautis naminiais česnakais pagardintais patiekalais iki pat pavasario, o gal ir dar ilgiau.
Apie česnakų naudą jau tikrai žinome visi. Bet tikrai daug kam kyla klausimų kaip tuos česnakus būtų galima išsaugoti per žiemą. Juk ne visi turime palankias laikymo sąlygas, kad česnakai kuo ilgiau išliktų sveiki, kieti ir gražūs. Todėl verta pasidomėti, kaip būtų galima šią naudingą daržovę perdirbti, kad ji neprarastų savo naudingų savybių ir ne tik pagardintų jūsų patiekalus, bet ir sustiprintų sveikatą.
Malti česnakai žiemai
Jei užauginote rekordinį česnakų derlių ir įpusėjus žiemai nesugalvojate kaip juos kuo ilgiau išsaugoti, pabandykite pasigaminti česnakų miltelių. Malti česnakai žiemai – tai puikus prieskonis, kuris, įdėtas į bet kurį jūsų patiekalą, suteiks maistui ryškų skonį. Jei anksčiau česnakų miltelius pirkote parduotuvėje ir abejojate, ar sugebėsite pasigaminti kokybišką prieskonį, meskite baimes ir abejones į šalį! Malti česnakai žiemai – tai tikrai labai lengvai pagaminami ir jie bus kur kas skanesni ir aromatingesni už gulinčius parduotuvių lentynose.
Paruošimas:
- Česnako galvutes išskirstykite skiltelėmis ir jas nulupkite.
- Skilteles supjaustykite riekelėmis arba išilginiais griežinėliais ir juos išdėliokite ant kepimo skardos arba daržovių džiovyklės padėklo, iškloto kepimo popieriumi.
- Jei nusprendėte česnakus džiovinti orkaitėje, iš anksto ją įkaitinkite, pasirinkdami 60-100 °C temperatūrą. Kai orkaitė įkais, įdėkite į ją kepimo skardą su paskleistomis česnakų riekelėmis ir palikite džiūti 1,5-2 valandoms.
- Džiovindami česnakus periodiškai atidarykite orkaitę ir juos pamaišykite, kad visos riekelės išdžiūtų tolygiai.
- Išdžiovintus česnakus ištraukite iš orkaitės ir palaukite, kol jie atvės.
- Norėdami patikrinti, ar česnakai gerai išdžiūvo, pabandykite sutrinti česnako riekelę pirštais: ji turi lengvai lūžti, traškėti ir sutrupėti.
- Jei česnakus džiovinsite daržovių džiovyklėje, nustatykite 50 °C temperatūrą. Padėkliuką su česnakų skiltelėmis įdėkite į džiovyklę ir palikite 8-12 valandų.
- Išėmus česnakus iš džiovyklės, jie turėtų lengvai lūžti.
- Išdžiovintas česnako skilteles sumalkite į miltelius. Tam galite naudoti kavamalę, blenderį, virtuvinį kombainą ar net grūstuvą. Susmulkintus česnakus iki norimo dydžio miltelių, persijokite pirštais ir išrinkite likusius stambius gabalėlius. Juos galite dar kartą permalti.
Česnakų miltelius supilkite į sandariai užsidarantį indą ir laikykite vėsioje, sausoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Paprasti stiklainiai su užsukamais dangteliais idealiai tinka česnakų milteliams laikyti. Jei norite, česnakų miltelius galite laikyti ir šaldiklyje. Maltų česnakų galiojimo laikas 1 metai.
Pabaigai
Česnakas, mano manymu, viena iš tobuliausių mūsų daržo gėrybių, turinčių begalę naudingų savybių ir panaudojimo galimybių. Taip, galbūt, daug kam nepatinka jo specifinis kvapas, bet jo nauda mūsų organizmui atperka viską.
Česnakų užpiltinė – natūralus vaistas jūsų kraujagyslėms
Trinti česnakai žiemai – tai maistas, kuris jus gali apsaugoti nuo virusinių ligų
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.