Citrinvyčio uogos pažįstamos tiems, kas augina kinine šizandra vadinamą dekoratyvią lianą savo želdinyje. Šie vaisiai Rytų Azijoje turi neįkainojamą prasmę kaip įvairias sveikatos problemas sprendžiantis šaltinis. Galbūt dėl šios priežasties (arba nebūtinai) citrinvytis palengva imamas kultivuoti ir Lietuvoje, kur jam negresia dideli auginimo iššūkiai. Nors augalas ir gali atnešti dekoratyvaus džiaugsmo, bet labiau žmones domina raudonos, unikalų skonį pabrėžiančios uogos, kurioms neabejingas ir mokslo pasaulis. Susipažinkime su kerinčiais citrinvyčio uogų turtais ir nauda bei vartojimo subtilybėmis.
Kas brandina citrinvyčio uogas? Susipažinkime –kininis citrinvytis
Kai kalbame apie citrinvyčio uogas, pirmiausiai turima omenyje kininio citrinvyčio (Schisandra chinensis) vaisiai. Nors citrinvytinių (Schisandraceae) šeimoje žinoma apie 20 rūšių, Lietuvoje auginamas tik vienas minėtasis narys, vadinasi, ir jo uogos labiausiai prieinamos. Šis vijoklinis augalas Lietuvoje užauga iki 3–5 (8) metrų, nors deklaruojama, kad gali siekti ir 15 metrų aukštį.
Ši 1,5–2,0 cm storio sumedėjusi liana turi ovalius 5–11 cm ilgio lapelius. Citrinvytis žydi pavasario pabaigoje baltais iki 1,5 cm skersmens žiedeliais, iš kurių išsivysto raudonos kekėse subręstančios uogos su 1–2 sėklomis viduje.
Iš Kinijos, Japonijos, Sibiro kilusi kininė šizandra tinkama auginti ir Lietuvos klimato sąlygomis. Augalas nėra labai reiklus: mėgsta šviesą, purų, drėgnoką ir derlingą dirvožemį, ištveria ligas, kenkėjus, tačiau šaltesnė žiema gali „pakąsti“. Dėl spalvą keičiančių lapų ir išvaizdžių uogų kekių, šis vijoklis auginamas kaip atramų, tvorų, pergolių ir kitų želdinių elementų dekoracija.
Citrinvyčio uogos – nuo išvaizdos iki skonio paslapčių
Citrinvyčio uogos yra citrinvyčio (liaudyje vadinamos šizandros) vaisiai, į pailgas ir tankias 10 cm kekes susitelkę 0,6–1,0 cm skersmens rutuliukai. Uogos esti sultingos ir minkštos, kurios subręsta rudens pradžioje.
Šios uogos užsienyje vadinamos „penkių skonių uogomis“, nes jų skonis yra labai sudėtingas ir unikalus, turintis saldų, rūgštų, kartų, aitrų ir sūrų poskonį vienu metu. Labiausiai dominuoja malonus rūgštumas, primenantis citriną ar spanguolę. Vaisiškas saldumas nėra intensyvus, kartumas jaučiamas sėklose, o uogų aitrumas ir sūrumas – subtilūs poskoniai, kurie sustiprina bendrą skonio gilumą. Šis skonio derinys daro uogas išskirtinėmis ir dažnai naudojamomis kaip prieskonis ar ingredientas.
Citrinvyčio uogų aromatas taip pat daug ką pasako, nes jis gaivus ir ryškus, primenantis citriną ar kitus citrusinius vaisius. Jame jaučiamas šiek tiek aštrus ir žolinis kvapas, kuris suteikia natūralumo pojūtį.
Citrinvyčio uogų maistinė vertė
Citrinvyčio uogos yra vertingas maisto produktas, turintis įvairių bioaktyvių junginių, vitaminų ir mineralų. Nors tiksli jų maistinė vertė gali skirtis priklausomai nuo auginimo sąlygų ir apdorojimo būdo, lentelėje pateikiame apytikslę 100 gramų džiovintų citrinvyčio uogų maistinę sudėtį.
Maistinė medžiaga | Kiekis (100 g) |
Energinė vertė | 306–378 kcal |
Baltymai | 11,25–12,38 g |
Riebalai | 4,36–10,98 g |
Angliavandeniai | 29,78–72,2 g |
– iš jų cukrūs | 2–11,1 g |
Skaidulos | ~3 g |
Natris | 28 mg |
Geležis | 54 mg |
Kalcis | 10 mg |
Kalis | 10 mg |
Be šių įprastų komponentų, citrinvyčio uogos turtingos bioaktyviais junginiais: virš 30 skirtingų lignanų (būdingiausias iš jų – schisandrinas A), apie 20 % organinių rūgščių (citrinos, obuolių, vyno), pektinai, rauginės medžiagos, eteriniai aliejai, gomisinas A.
Kuo naudingos citrinvyčio uogos?
Pastaraisiais metais citrinvyčio uogų panaudojimas gydymo tikslais sulaukė mokslininkų dėmesio dėl galimos naudos sveikatai. Štai kokią šių uogų naudą ir poveikį pavyko nustatyti mokslinių tyrimų dėka:
- Energijos ir ištvermės palaikymas. Šizandros uogos dažnai vartojamos siekiant pagerinti fizinį ir protinį darbingumą. Tyrimai su gyvūnais rodo, kaip šie ekstraktai pagerina testuojamųjų būtybių energijos gamybą ir metabolizmą.
- Imuninės sistemos stiprinimas. Citrinvyčio uogose gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais bei vidiniu uždegimu, stiprinti imuninę sistemą, didinant organizmo atsparumą ligoms. Tai būdinga dėl uogų antioksidacinio poveikio.
- Kepenų apsauga. Tyrimai rodo, kad citrinvyčio uogos turi hepatoprotekcinių savybių, galinčių apsaugoti kepenis nuo pažeidimų ir toksinų. Šių uogų ekstraktas gali sumažinti oksidacinį stresą kepenyse ir pagerinti bei palaikyti jų funkciją.
- Pagerina miegą ir mažina stresą. Tradicinėje medicinoje citrinvyčio uogos naudojamos nervų sistemai raminti ir miego kokybei gerinti. Apskritai, citrinvyčio uogos žinomos dėl adaptogeninių savybių, todėl jos gali būti laikomos tinkamu šaltiniu stresui valdyti.
- Kognityvinių funkcijų gerinimas. Citrinvyčio ekstraktas gali turėti teigiamą poveikį kognityvinėms funkcijoms, gerindamas atmintį ir dėmesio koncentraciją. Pastebėti teigiami tyrimų su gyvūnais rezultatai gydant su nervų sistema susijusias ligas – Alzheimerio sindromą ir depresiją. Toks poveikis siejamas su antioksidacinėmis uogų savybėmis ir energijos metabolizmo pagerėjimu smegenyse.
- Menopauzės simptomų palengvinimas. Mažas tyrimas parodė, kad citrinvyčio uogų ekstraktas gali padėti sumažinti menopauzės simptomus, tokius kaip karščio bangos, prakaitavimas ir širdies plakimas.
- Teigiamas poveikis virškinimo sistemai. Uogose esančios organinės rūgštys skatina skrandžio sulčių gamybą, kas gali padėti mažinti skrandžio gleivinės uždegimą ir skatinti gleivių sekreciją, taip padedant įsisavinti maistines medžiagas.
- Antimikrobinės savybės. Citrinvyčio uogose esantys lignanai ir flavonoidai pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, veiksmingai kovojančiomis su įvairiomis bakterijomis ir grybais. Jos gena stabdyti bakterijų, tokių kaip Escherichia coli, Staphylococcus aureus ir Helicobacter pylori, augimą ir apsaugoti virškinimo sistemą nuo skrandžio uždegimo ar disbiozės.
Citrinvyčio uogos liaudies medicinoje
Šizandros uogos yra vertingos dėl savo gydomųjų savybių bei unikalios skonio patirties ir tradicinėje kinų medicinoje. Jomis gydomos:
- virškinamojo trakto ligos
- kvėpavimo nepakankamumas
- širdies ir kraujagyslių ligos
- organizmo nuovargis ir silpnumas
- per didelis prakaitavimas
- nemiga
- kai kur paminėta, kad uogos gali padėti reguliuojant hormonų balansą, taipogi ir seksualines funkcijas bei vaisingumą
- tikima, kad uogų ekstraktai turi poveikį gydant plaučius, inkstus ir širdį
Vis dėlto, kai kuriems iš šių požymių dar reikia mokslinio pagrindimo.
Citrinvyčio uogų pateikimas ir vartojimas
Citrinvyčio uogas galima vartoti įvairiais pavidalais, bet įprasčiausia forma – džiovintos uogos. Jos dažnai naudojamos kaip alternatyva citrinoms ar rūgščioms uogoms, kai norima pridėti išskirtinio skonio maistui ar gėrimams.
Iš džiovintų uogų ar sumaltų miltelių galima ruošti arbatas, panaudoti kaip prieskonį ar ingredientą desertuose, uogienėse. Farmacijos pramonė netgi pateikia citrinvyčio uogų pagrindu paruoštus papildus miltelių, kapsulių arba ekstrakto pavidalu.
- Jeigu vartojate džiovintas uogas, rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei 20–30 vienetų arba 1–3 gramus šių gėrybių.
- Šviežių uogų reikėtų suvalgyti mažiau – 10–15 vienetų per dieną, nes šios esti labiau koncentruotos dėl didesnio vandens kiekio.
- Vartodami citrinvyčio uogų papildus ir ekstraktus, vadovaukitės gamintojų pateiktais nurodymais
Kokį šalutinį poveikį gali sukelti citrinvyčio uogos?
Netinkamai ir neribotai vartojamos citrinvyčio uogos gali sukelti nelaukiamų negalavimų, todėl žmonės, turintys tam tikrų „silpnų“ organizmo vietų, turi susirūpinti. Štai kokiais atvejais reikėtų riboti citrinvyčio uogų vartojimą:
- kai pastebimas skrandžio diskomfortas, rūgštingumo padidėjimas ar pykinimas bei pasireiškia viduriavimas ar pilvo pūtimas
- pasitaikiusios alerginės reakcijos: odos išbėrimas, niežulys ar patinimas
- kai paveikiama nervų sistema ir pasireiškia stimuliuojantis poveikis (nemiga ar neramumas), galvos skausmas
- jos sukelia nepageidaujamą kepenyse esančių fermentų padidėjimą
- sąveikaujant su kraujospūdį ar kraujo krešėjimą reguliuojančiais ir imunosupresiniais vaistais
- esant nėštumui ar kūdikio maitinimo stadijai, nes uogos veikia hormoninę pusiausvyrą
Šaltiniai:
- https://www.vle.lt/straipsnis/citrinvytis
- https://www.healthline.com/health/schisandra
- https://www.researchgate.net/publication/356666473
- https://draxe.com/nutrition/schisandra/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6412213
- https://www.scientificarchives.com/article/schisandra-chinensis
Nuotraukos asociatyvinės © Canva