Juodieji pomidorai gali gąsdinti ar kiek suklaidinti nestandartine spalva, tačiau šios gėrybės gali būti netgi naudingesnės sveikatai – tam pritaria mokslininkai ir ekspertai. Nors veislių su visiško juodumo vaisiais pasitaiko labai mažai, tačiau juodo, rudo, violetinio atspalvio pomidorų veislių pasirinkimas – gausus su sparčiai besiplečiančiu asortimentu. Pasidomėkime, kokios populiariausios juodųjų pomidorų veislės klesti Lietuvoje ir kokių naudingų savybių turi tokio tipo pomidorai.
Kodėl juodieji pomidorai tokie tamsūs?
Jokia paslaptis, kad tamsią pomidorų spalvą suteikia didesnis pigmentų – antocianinų – kiekis. Šie natūralūs pigmentai suteikia augalams ir jų vaisiams raudoną, violetinę, mėlyną ir juodą spalvą, o tamsesnė spalva rodo didesnę šių medžiagų koncentraciją. Vis dėlto, antocianinų kiekis ir pasiskirstymas gali skirtis priklausomai nuo pomidorų veislės ir kitų veiksnių, tokių kaip auginimo sąlygos.
Kitas pigmentas, daugiau vyraujantis raudonos spalvos pomidoruose, yra likopenas – raudonasis karotinoidas. Nors šios medžiagos juodieji pomidorai turi mažiau, nei raudonieji, tačiau ir pastarasis aptinkamas juodųjų pomidorų odelėje ar minkštime.
Juodieji pomidorai unikalūs ne tik spalva
Juodieji pomidorai pasižymi ne tik originalia vaisiaus odelės spalva, bet ir unikaliu skoniu. Daugeliu atvejų gurmanai įvertina juodųjų pomidorų skonį kaip turtingą, saldžiai rūgštų ir kartais su dūminiu akcentu, o šiuos skonio subtilybes suteikia didesnis antocianinų kiekis. Skirtingai nuo įprastų raudonų pomidorų, jie gali būti šiek tiek intensyvesni, su gilesniais skonio niuansais. Šie pomidorai turi daugiau umami (pikantiško) skonio ir gali būti saldesni, o jų skonis primena tamsesnes uogas ar net raudonąsias vynuoges.
Kokia juodųjų pomidorų nauda sveikatai?
Juodieji pomidorai turi daug naudingų sveikatai savybių, kurios atsiranda dėl jų turtingos sudėties, ypač didesnio antocianinų kiekio. Jie yra vertingas nutraceutikas, galintis papildyti sveiką mitybą. Štai keletas svarbiausių juodųjų pomidorų teikiamų naudos sveikatai aspektų:
- Antioksidacinės savybės. Juodieji pomidorai yra turtingi antocianinais, kurie žinomi dėl stiprių antioksidacinių savybių, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, mažindami oksidacinį stresą. Tai gali padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, sumažinti senėjimo požymius ir sumažinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis.
- Kovos su uždegimu. Antocianinai, likopenas ir kiti bioaktyvūs junginiai juoduosiuose pomidoruose gali padėti mažinti uždegimus organizme.
- Širdies sveikata. Juodieji pomidorai, kaip ir kiti pomidorai, yra puikus širdies sveikatai naudingų medžiagų šaltinis. Juose esantys antioksidantai, ypač antocianinai, gali padėti mažinti kraujospūdį, gerinti kraujotaką ir mažinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį, taip sumažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Apsauga nuo vėžio. Juodo atspalvio pomidorai turi tiek antocianinų, tiek likopeno, kurie yra žinomi dėl savo vėžio prevencinių savybių. Tyrimai rodo, kad šie pigmentai gali padėti sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką, ypač prostatos ir krūties vėžio.
- Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Apskritai bet kokios veislės pomidorai turi mažai angliavandenių ir yra turtingi skaidulomis, kurios padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
- Odos sveikata. Dėl didelio antioksidantų kiekio juodieji pomidorai gali padėti apsaugoti odą nuo UV spindulių ir kitų aplinkos veiksnių, kurie gali sukelti odos senėjimą ir pažeidimus. Be to, jie gali prisidėti prie odos atsinaujinimo ir sveikos išvaizdos palaikymo.
- Imuniteto stiprinimas. Juodieji pomidorai yra puikus vitaminas C šaltinis, kuris yra svarbus stiprinant imuninę sistemą ir kovojant su infekcijomis.
Populiariausios juodųjų pomidorų veislės
Pateikiame sąrašą juodos veislės pomidorų, kurių sėklų nesunku įsigyti specializuotose prekybos vietose ir internete. Štai laiko patikrintos, pamėgtos ir vertinamos veislės:
Black Cherry. Labai derlinga, ankstyva, aukštaūgė (užauganti iki 1,8 m), vyšninius vaisius vedanti juodųjų pomidorų veislė. Augalas išaugina ilgas kekes su daugybe pomidoriukų, kurie esti maži (15–20 g) malonaus saldžiai-dūminio skonio, aromatingi, apvalūs, tamsiai raudoni su violetiniu atspalviu. Veislė pamėgta auginti balkonuose ir kitose vidaus patalpose bei šiltnamiuose.
Nerondo H. Vidutiniškai ankstyvas, aukštaūgis, ligoms atsparus ir ilgai derantis hibridas. Veislė su vidutinio dydžio (130–150 g) vaisiais burgundiškai rudos spalvos plona odele, kurie esti gero skonio ir sultingi.
Blackball. Vidutiniškai vėlyva, aukštaūgė juodų pomidorų veislė, kurios vaisiai skanūs, sultingi, pasižymi dekoratyvumu ir neįprasta juodos spalvos odele ir ryškiai raudonu minkštimu. Kekėje subręsta 8–10 pomidoriukų, kiek didesnių už vyšninius (40–60 g).
Indigo Rose. Ankstyva, aukštaūgė (užauga iki 180 cm aukščio), viena juodžiausių veislių. Vaisiai itin vertinami dėl originalios juodos ar tamsiai purpurinės spalvos, švelnaus, skanaus, šiek tiek saldokai rūgštaus skonio slyvos dydžio (50 g) vaisių. Vienoje kekėje gali subręsti apie 12–20 vienodo dydžio vaisių.
Black Beauty. Vidutiniškai vėlyva (subręsta per 80–85 dienas), aukštaūgė (1,8–2,0 m) išskirtinė veislė. Ji pasižymi ypatingai dideliais (100–180 g), vienais tamsiausių (mėlynai–juodos spalvos), apvaliai plokščios formos blizgiais vaisiais. Pomidorai labai gražūs tamsiai raudonu, sultingu, saldžiu minkštimu. Veislė turi atsparumą pagrindinėms pomidorų ligoms.
Sidra F1. Aukštaūgis, ankstyvas, derlingas hibridas su šiek tiek pailgos, ovalios formos, 90–100 g svorio vaisiais, pasižyminčiais raudonų ir tamsiai violetinių atspalvių odele. Veislė atspari pagrindinėms pomidorus kamuojančioms ligoms.
Restesnės ir ne tokios „juodos“ pomidorų veislės
Kadangi pomidorų veislių galima pasirinkti iš milžiniškos pasiūlos, rekomenduojame ir kiek retesnes, bet mažiau juodojo pigmento turinčias veisles. Jos taip pat įtraukiamos į juodųjų pomidorų kategoriją. Tai yra:
Cherokee. Vidutinio vėlyvumo, aukštaūgė, reta ir senovinė veislė, kuri subrandina išskirtinio skonio ir išvaizdos „jaučio širdies“ pomidorus. Vaisiai nepaprastai dideli (300 g), tamsiai raudonos spalvos (tamsesni prie pagrindo ir dryžuoti), saldoko skonio ir skanūs.
Kakao H. Ankstyvas, aukštaūgis, labai sparčiai augantis, derlingas, ligoms atsparus hibridas. Vaisiai yra šiek tiek plokščio rutulio formos, odelė – tamsiai rudo ir žalio atspalvio. Pomidorai pasižymi nepakartojamu skoniu gana didoku dydžiu (130–150 g svorio ir 57–67 mm skersmens).
Black Russian. Ankstyva (subręsta per 75 dienas), aukštaūgė (1,5–1,8 m) tamsiais vaisiais veislė. Pomidorai rudai ar juodai raudonos spalvos, apvaliai plokščios formos, vidutinio dydžio (100 g), mėsingi, puikaus skonio, labai aromatingi.
Noire de Crimée. Ankstyva, aukštaūgė (apie 1,5 m) veislė, kurios vaisiai dideli (6–10 cm skersmens ir 150–170 g svorio). Pomidorai raudonai ruda, su žaliomis juostelėmis prie vaiskočio odele, esti saldžiai pikantiško skonio, labai skanūs.
Black Prince. Aukštaūgė (iki 1,6 m), vidutiniškai ankstyva, plačiai žinoma, senovinė veislė. Vaisiai vidutinio dydžio (6–8 cm skersmens ir 56–113 g svorio) plona odele, sultingi, šiek tiek rūgštoko skonio, tamsiai raudoni su alyvuogių žalios arba rudos spalvos viršūnėmis. Augalas gerai auga ir vėsesnėmis vasaros dienomis, nes yra išvesta Sibire.
Black Trifele. Ankstyva, aukštaūgė (iki 1,8 m siekianti), patobulinta Japanese Black Trifele veislė. Vaisiai įdomios, kriaušiškos formos, dideli (110–170 g), raudonai rudos, tamsiai violetinės, net rusvai mėlynos spalvos. Pomidorai nepaprastai skanūs, mėsingi, gausiai derantys.
Black Opal. Aukštaūgė (iki 2,0 m), vidutinio ankstyvumo, gausiai deranti vyšninių pomidorų (12–15 g svorio) veislė. Vaisiai tamsiai rudos (šokolado) spalvos odele, apvalūs, blizgūs, aromatingi, saldūs, sultingi, labai skanūs.
Juodieji pomidorai subręsta kitaip. Kaip atskirti nuo neprinokusių?
Kaip jau įsitikinote, dauguma juodųjų pomidorų iš tikrųjų nėra juodos spalvos, o subrendę įgauna įvairius raudonus atspalvius. Taigi norėdami nuspręsti, kada skinti juoduosius pomidorus, turėtumėte pasidomėti apie sodinamą veislę ir įsidėmėti, kaip jie turėtų atrodyti. Nepaisant spalvos, subrendęs pomidoras turėtų būti maždaug tokio dydžio, būdingo veislei, vaisius tvirtas, bet lengvai pasiduodantis spaudimui, kvepiantis pomidorams būdingu aromatu ir lengvai nuskinamas nuo augalo.
Šaltiniai
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X1630122X
- https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2019.00133/full
- https://koreascience.kr/article/JAKO201609562997709.page
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201800172
- https://www.mdpi.com/2223-7747/10/10/2134
- https://www.gardeningknowhow.com/edible/tomato/best-black-tomatoes
- https://pomidorai.eu/veisliu-enciklopedija/juodi-pomidorai
- https://www.tomatofest.com
- https://plantura.garden/uk/vegetables/tomato-varieties/indigo-rose-tomato
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.