Kokios Kūčios be tradicinio deserto – tai kūčiukai. Daugelis prieš didžiąsias metų šventes juos perka parduotuvėse, bet juk galima kūčiukų pasigaminti ir namuose. O be to, labai smagu, kai visa šeima juos gamina kartu. Tada namai tarsi užburiami jaukumu, šiluma ir gardžiu kepamų kūčiukų kvapu. Šiame straipsnyje dalinamės gardžių mielinių kūčiukų receptu, kurį rekomenduojame išbandyti ir jums.
Kūčiukai gaminami jau nuo seno, tiesa, bendrinis jų pavadinimas – kūčiukai – pradėtas vartoti visai neseniai. Kadangi jie būdavo kepami skirtinguose Lietuvos regionuose, tad ir žmonės juos vadindavo skirtingai. Iš viso skaičiuojama iki 30-ties tarmiškų kūčiukų pavadinimų – nuo šližikų, prėskučių, kleckų, kalėdukų ar kukulių, iki riešutėlių, skrebučių, galkučių, barškučių bei dar daugiau.
Lietuviams itin svarbi ir kūčiukų simbolinė reikšmė. Kūčiukus palikdavo ant vakarienės stalo Kūčių naktį, kad jais pasivaišintų artimųjų vėles. Tiesa, kūčiukus protėviai naudodavo ne tik maistui ir išėjusiųjų atminimui, bet ir burtams, žaidimams ar dovanoms.
Gardūs mieliniai kūčiukai
Šiuos kūčiukus pavyks išsikepti kiekvienam. Labai skanūs, ne per saldūs ir atitinkantys Kūčių papročius. Tad pasiruoškite šventėms ir pasigaminkite jų namuose.
Jums reikės:
- 400 g miltų ir dar šiek tiek voliojimui
- 250 ml šilto vandens
- 7 v.š. rudojo cukraus
- 3 v.š. aguonų
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 10 g sausų mielių
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Mieles su 2 v.š. cukraus užpilkite 250 ml šilto vandens, išmaišykite ir palikite pastovėti, kol suputos (apie 10 min.).
2. Persijokite 400 g miltų, supilkite aguonas, druską ir viską išmaišykite.
3. Į miltų masę supilkite mieles, 5 v.š. cukraus, 2 v.š. aliejaus, išmaišykite iki vientisos masės, ant viršaus užberkite šiek tiek miltų, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 1-2 val. pastovėti šiltai.
4. Stalą pabarstykite miltais ir išminkykite vienalytę tąsią tešlą.
5. Iš tešlos suformuokite gyvatėles ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
6. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 10 min. ir dar 10 min. 200 C, taip kepant kūčiukai bus traškūs.
Patarimas. Jei norisi minkštų, tuomet kepkite 180 °C orkaitėje apie 12 min., kepimo laikas priklausys nuo kūčiukų dydžio ir storio.
Viskas, jūs jau pasiruošę Kūčioms, liks tik jų sulaukti ir skanauti kūčiukus, vienus ar su gardžiu aguonpieniu.
Jaukių ir gardžių švenčių!
Nuotraukos autorės.