Skip to content

Salotų padažas: nuo universalių iki klasikinių Cezario salotų pagardų. Pasiruoškite namų gamybos padažų pagal šiuos receptus

  • by
Salotų padažas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Mažai kam kelia džiaugsmą vieno salotos lapo be jokių priedų čiaumojimas, bet šią padėtį gali ištaisyti derantis, įvairialypis salotų padažas. Iš tinkamai parinktų ingredientų ir jų proporcijų pagamintas padažas salotoms suteiks skonių gamą ir pakels patiekalą „į kitą lygį“. O jeigu tokį padažą pasigaminsite namuose, tai galėsite priderinti jo gamybą pagal savo poreikius, kiekius, sudedamųjų dalių kokybę. Šiame straipsnyje jums pasiūlysime kelis receptus, iš kurių pasigaminsite ne vieną padažą salotoms: universalų, Cezario, graikiškų, Aisbergo, tuno ar kitų salotų.

Salotų padažai

Salotų padažai

Kaip pagrindinis patiekalas be garnyro, taip ir salotos be padažo negali būti laikomos visiškai paruoštu valgiu, todėl padažas yra vienas pagrindinių salotų akcentų. Padažai naudojami beveik visoms lapinėms salotoms, taip pat tokių ingredientų kaip pupelių, makaronų, bulvių salotoms ar mišrainėms gaminti. Salotų padažai gali būti užpilami ant patiekalo, iš anksto sumaišomi su salotų ingredientais, patiekiami šalia arba naudojami kaip mirkomi padažai.

Dažniausiai naudojami dviejų tipų padažai: aliejiniai arba kreminiai. Padažo su aliejumi pagrindą sudaro alyvuogių (ar kitoks) aliejaus ir acto (citrinos sulčių) mišinys. Jis būna įvairiai pagardintas žolelėmis, prieskoniais, druska, pipirais, cukrumi ir kitais ingredientais. Kreminių padažų pagrindą paprastai sudaro majonezas arba rauginti pieno produktai, pavyzdžiui, jogurtas, grietinė.

Klasikinis Cezario salotų padažas su ančiuviais
Klasikinis Cezario salotų padažas su ančiuviais

Klasikinis Cezario salotų padažas su ančiuviais

Cezario salotos – vienos populiariausių ypač lengvai pagaminamų salotų, tačiau jo padažo variantų yra ne vienas. Pagardinimui paruošti padažai skiriasi pagal skonį, taip pat pagal tai, kokį prioritetą jam teikia valgytojai (alergenų nebuvimas, kreminė ar aliejinė tekstūra ir t.t.), tačiau klasikinis variantas išlieka stabilus. 1 puodeliui klasikinio padažo pagaminti prireiks:

  • 6 marinuotų ančiuvių filė
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 skiltelės česnako
  • 3 šaukštų citrinos sulčių
  • 2 šaukštelių Dižono garstyčių
  • 0,5 šaukštelio Vorčesterio padažo
  • 100 ml neutralaus skonio aliejaus (avokadų, rapsų, saulėgrąžų)
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų

Gaminimas:

  1. Į grūstuvę dėkite ančiuvius, kiaušinio trynį, česnaką, citrinos sultis, garstyčias ir Vorčesterio padažą ir viską sutrinkite. Greitesniam variantui pasigaminti galima ingredientus sudėti į virtuvinį kombainą ir sutrinti iki vientisos masės.
  2. Iš grūstuvės perkelkite masę į didesnį indą. Lėta srovele įpilkite avokadų aliejaus ir alyvuogių aliejaus ir plakite šluotele, kol taps tiršta ir visiškai susimaišys. Įdėkite parmezano sūrio, pagardinkite druska, pipirais ir sutrinkite.

Patarimas: ingredientų santykį galima šiek tiek keisti, pavyzdžiui, nemėgstantiems intensyvaus žuvies prieskonio – ančiuvių galima pamažinti, mėgstantiems rūgščiau – įpilti daugiau citrinos sulčių, o aštresniems pojūčiams – padidinti česnako ar garstyčių kiekį.

Cezario salotų padažas su majonezu
Cezario salotų padažas su majonezu

Kiti cezario salotų padažų variantai

Cezario salotų padažas su majonezu. Tiems, kas nenori vartoti žalio kiaušinio trynio, jį pakeisti galima majonezu. Tokiu atveju klasikiniam receptui vietoje 1 kiaušinio trynio naudokite 2 valgomuosius šaukštus majonezo.

Cezario salotų padažas su garstyčiomis. Šiame recepte dominuoja garstyčios, todėl tai tobulas receptas jų gerbėjams. Kad labiau išryškėtų garstyčių skonis, nedėkite Vorčesterio padažo, kiaušinio ir sūrio, bendro aliejaus kiekį sumažinkite iki 1/3 puodelio ir padidinkite garstyčių kiekį iki 1 valgomojo šaukšto.

Greitas Cezario salotų padažas
Greitas Cezario salotų padažas

Greitas Cezario salotų padažas

Šiam padažui pagaminti neprireiks pusės šaldytuvo, nes ingredientų tik 6, o užtruksite vos minutę kitą. Šis receptas yra dar vienas variantas, pagal kurį pagaminamas Cezario salotų padažas su jogurtu. Recepte naudojami kaparėliai puikiai pakeičia Vorčesterio padažą ir ančiuvius, nes jie suteikia padažui pikantišką, aštrų, sūrų skonį. 4–6 porcijų padažui pagaminti reikės:

  • 1/3 puodelio graikiško jogurto
  • 1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto šviežių citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių
  • 1/2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelio kaparėlių
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite jogurtą, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, garstyčias, smulkintą arba išspaustą česnaką, pasmulkintus kaparėlius ir maltus juoduosius pipirus. Pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.

Graikiškų salotų padažas
Graikiškų salotų padažas

Graikiškų salotų padažas

Sveikas ir skanus užpilas graikiškoms salotoms – būtina sudedamoji dalis šio patiekalo autentiškumui išgauti. Juo aplietos naminės salotos atskleis daržovių ir sūrio skonių „jūrą“. Maždaug 3/4 puodelio padažo gauti prireiks:

  • 0,5 puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų raudonojo vyno acto
  • 1 smulkintos česnako skiltelės
  • 0,5 šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 1 šaukštelio cukraus, medaus ar klevų sirupo (galima nedėti)
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių
  • druskos
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite garstyčias, actą, druską, cukrų ir pipirus. Nuolat plakdami supilkite alyvuogių aliejų, kol padažas susivienodins.

Pastaba: norint gauti kremiškesnę padažo tekstūrą ir įnešti daugiau „graikiškumo“ į padažą, galima įmaišyti 3 šaukštus graikiško jogurto ir/arba 30 g trupinto fetos sūrio.

Aisbergo salotų padažas
Aisbergo salotų padažas

Aisbergo salotų padažas

Aisbergo (angl. Iceberg) arba ledkalnio salotų yra gana įvairių. Jeigu pasiruošite salotas iš vienos gūžės aisbergo salotų, pusės supjaustyto žiedais nedidelio raudonojo svogūno, 50 g pjaustyto pusiau kietojo sūrio, puodelio suplėšytų mažų mocarelos rutuliukų ir 10 vnt. peperoni paprikų, padažui pagaminti reikės:

  • 0,5 puodelio alyvuogių aliejaus
  • 5 šaukštų baltojo vyno acto
  • 1 šaukšto majonezo
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1,5 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 1 česnako skiltelės
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų

Gaminimas:

Nedideliame dubenėlyje gerai sumaišykite aliejų, actą, majonezą, cukrų, raudonėlį ir smulkiai sutarkuota česnaką. Pagardinkite druska ir pipirais.

Salotų padažas su medumi
Salotų padažas su medumi

Salotų padažas su medumi

Saldžiarūgštis, gana universalus, lengvai pagaminamas padažas labai dera prie įvairių lapinių salotų. Jam pagaminti naudojami:

  • 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 3 šaukštai citrinos sulčių
  • 1 šaukštas medaus
  • druska
  • šviežiai malti juodieji pipirai

Gaminimas:

Ingredientai sumaišomi iki vientisos masės, pagardinami prieskoniais ir užpilama ant salotų.

Pastaba: Jeigu norite pasiruošti populiaraus padažo su medumi ir garstyčiomis, galima lygiomis dalis sumaišyti medaus, citrinos sulčių, garstyčių, aliejaus ir pagardinti druska bei šviežiais maltais pipirais.

Salotų padažas su citrina
Salotų padažas su citrina

Salotų padažas su citrina

Lengvai ir nepaprastai greitai pasiruošti bet kokių salotų aliejinį padažą su citrina galima naudojant šiuos ingredientus:

  • 3 šaukštai citrinų sulčių
  • 3 šaukštai aliejaus
  • 0,5 skiltelės česnako
  • druskos
  • pipirų

Česnakas išspaudžiamas ir sumaišomas su visais ingredientais. Jeigu padažas per rūgštus, galima dėti daugiau aliejaus. Gausite padažo vienai-dviem porcijoms salotų.

Universalus salotų padažas su garstyčiomis
Universalus salotų padažas su garstyčiomis

Universalus salotų padažas su garstyčiomis

Garstyčių mėgėjams pristatome dar vieną receptą, kuriuo pagardinsite įvairias lapinių daržovių salotas. Iš nurodyto kiekio pasigaminsite nepilną puodelį (apie 200 ml) padažo. Jums reikės:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 60 ml citrinų sulčių
  • 1 citrinos žievelės
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos
  • žiupsnelio juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Smulkiai sukapokite arba išspauskite česnaką, nutarkuokite citrinos žievelės geltonąją dalį ir sumaišykite juos su kitais ingredientais, išskyrus aliejų.
  2. Viską sumaišykite ir išplakite šluotele iki vienalytės konsistencijos. Tebeplakdami šluotele, po truputį ir lėtai pilkite aliejų, kol padažas truputį sutirštės.

Tuno salotų padažas

Tuno salotoms, paruoštoms iš indelio konservuoto tuno, 1 pjaustyto saliero stiebo, pusės smulkintos raudonojo svogūno galvos ir pusės kubeliais pjaustytos saldžiosios paprikos dažniausiai ruošiamas paprastas majonezinis padažas. Jį pasigaminti galima iš:

  • 0,5 puodelio majonezo
  • 2 valgomųjų šaukštų nusausintų kaparėlių
  • 2 šaukštelių citrinos sulčių
  • druskos
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

Kaparėliai susmulkinami ir sumaišomi su visais kitais likusiais ingredientais. Patiekiama įmaišant į tuno salotas.

Žalias salotų padažas
Žalias salotų padažas

Žalias salotų padažas

Tai gaivus salotų padažas, kuriam žalią spalvą suteikia avokadas ir žalumynai. Nekaloringoms salotoms reikalingas ir sveikas padažas, tad siūlome pasigaminti lengvą žaliąjį padažą iš:

  • 1 prinokusio avokado
  • 1 didelės saujos šviežių petražolių ir krapų
  • 3 šaukštų šviežių žaliosios citrinos (laimo) sulčių
  • 3 šaukštų graikiško jogurto
  • druskos

Gaminimas:

Avokadą, smulkintas žoleles, žaliosios citrinos sultis, jogurtą ir druską sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Sutrinti galima ir šakute. Jei padažas per tirštas, įpilkite pusę valgomojo šaukšto vandens, kad padažas būtų norimos konsistencijos.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *