Kūčių tradicijos Lietuvoje visiems puikiai žinomos – prie Kūčių stalo susirinkusieji ragauja tradiciškai 12 patiekalų, kurie simbolizuoja 12 metų mėnesių. Patiekalai pagal tradicijas turėtų būti be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų. Tačiau šiais laikais dalis žmonių taip griežtai nesilaiko senųjų tradicijų ir ant Kūčių stalo nededa tik mėsos produktų. Dažnai be kūčiukų, kisieliaus ar žuvies ant stalo rasime ir ne vienos rūšies salotų ar mišrainių. Salotos Kūčioms yra sveikas, sotus ir gardus pasirinkimas, kuris maloniai nustebins svečius. Kviečiame eksperimentuoti, atrasti naujus salotų receptus ar daržovių, vaisių ir riešutų derinius.
Brokolių ir sūdytų žemės riešutų salotos
Tai – jau laiko patikrintos, bene greičiausiai nuo stalo dingstančios salotos. Jei mėgstate, į jas papildomai galite įdėti mėlynojo svogūno. Patiekiant galite papuošti citrinos griežinėliais.
Jums reikės:
- 1 galvutės brokolio
- saujos džiovintų spanguolių
- saujos sūdytų žemės riešutų
Padažui:
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- žiupsnelio druskos
- mėgstamų prieskonių
- šiek tiek cukraus
- 2–3 šaukštų aliejaus
Brokolio galvutę supjaustykite nedideliais gabalėliais, jei dėsite svogūną, jį taip pat supjaustykite. Sudėkite riešutus ir spanguoles. Padažui skirtus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir tuomet supilkite į salotas, dar kartą viską gerai išmaišykite. Salotas 20–40 min. palaikykite šaldytuve ir tuomet galite tiekti ant stalo.
Morkų ir apelsinų salotos
Tai gaivios ir sultingos salotos. Lengvai ir greitai paruošiamos, bet abejingų nepaliekančios – galite iškart ruošti dvigubą kiekį. Drąsiai eksperimentuokite su riešutais – galite žemės riešutus keisti anakardžiais ar saulėgrąžomis, tačiau tinka ir kiti jūsų mėgstami riešutai.
Jums reikės:
- 4 didesnių morkų
- 2 apelsinų
- 0,5 stiklinės sūdytų žemės riešutų
Padažui:
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- žiupsnelio druskos
- mėgstamų prieskonių
- šiek tiek cukraus
- 2–3 šaukštų aliejaus
Morkas stambiai sutarkuokite, apelsinus supjaustykite kubeliais. Riešutus ar saulėgrąžų sėklas pakepinkite. Sumaišykite paruoštus ingredientus. Padažui skirtus ingredientus išmaišykite ir supilkite į salotas.
Morkų salotos
Tai dar vienas morkų salotų receptas, nereikalaujantis didelių pastangų, tačiau greitai ir lengvai paruošiamas. Šias salotas galite papildyti mėgstamomis sėklomis – jos puikiai čia tiks.
Jums reikės:
- 3–4 (300 g) morkų
- 50 g džiovintų datulių be kauliukų
- keleto salotų lapų
- 1 šaukštelio medaus
- 1 šaukšto aliejaus
- šiek tiek citrinos sulčių
- žiupsnelio druskos, pipirų, maltos kalendros
Morkas stambiai sutarkuokite. Datules supjaustykite siauromis juostelėmis. Paruoškite padažą iš citrinos sulčių, medaus, aliejaus ir prieskonių, gerai išmaišykite ir supilkite į salotas. Lėkštę išklokite salotų lapais, ant viršaus dėkite morkų ir datulių salotas su padažu.
Brokolių Cezario salotos
Jei taip griežtai nesilaikote Kūčių tradicijų ir leidžiate sau naudoti ir sūrį bei majonezą, tuomet jums patiks šis Cezario salotų variantas. Čia susipina tradiciniai Cezario salotų skoniai ir brokoliai. Paragaukite, galbūt šios salotos taps vienos mėgstamiausių jūsų šeimoje?
Jums reikės:
- nedidelės česnako skiltelės
- 2 ančiuvių aliejuje
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto majonezo
- pusės citrinos sulčių
- 10 g smulkiai tarkuoto Parmezano sūrio (ir dar šiek tiek papildomai – pateikimui)
- šaukštelio Dižono garstyčių
- 300 g brokolių
- nedidelio smulkinto prancūziško batono ar šviesios duonos traškučių
Gaminame padažą: česnaką sutrinkite su ančiuviais, supilkite į nedidelį dubenėlį ir išmaišykite kartu su aliejumi, majonezu, citrinos sultimis, parmezanu ir Dižono garstyčiomis.
Gaminame salotas: pasūdytame vandenyje apie 3–4 minutes virkite brokolį, kol jis suminkštės. Nusausinkite. Galite salotas ruošti iškart porcijomis. Į 4 lėkštes sudėkite susmulkintą brokolį, apšlakstykite padažu. Ant viršaus sudėkite smulkintą prancūzišką batoną ar duonos traškučius. Galite papildomai apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Užbarstykite tarkuoto parmezano.
Žiedinio kopūsto ir morkų salotos
Šios salotos taip pat tiks tik tiems, kas per Kūčias valgo ir majonezą. Jei jo nevalgote – nedėkite. Turėsite kiek kitokį padažą salotoms, bet neabejoju, kad salotos vis tiek bus labai skanios.
Jums reikės:
- 1 mažo arba pusės didelio žiedinio kopūsto
- 2 sutarkuotų morkų
- 1 smulkiai pjaustyto raudono svogūno
- 2 šaukštelių kaparėlių
- 2 šaukštų kapotų petražolių
- 1 šaukšto baltojo vyno acto
- 1 šaukštelio Dižono garstyčių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- šaukšto majonezo
Žiedinį kopūstą supjaustykite žiedynais arba plonais griežinėliais. Sumaišykite su morkomis, raudonuoju svogūnu, kaparėliais ir kapotomis petražolėmis. Baltojo vyno actą išmaišykite su Dižono garstyčiomis, tada supilkite alyvuogių aliejų ir majonezą. Gautą padažą supilkite į salotas ir gerai išmaišykite. Jei salotų nesuvalgysite iškart – šaldytuve jas galite laikyti iki 3 dienų.
Morkų, apelsinų ir avokadų salotos
Tai dar vienos gaivios salotos, kurias papildo avokadas bei gražgarstės. Salotas pagardinti galite mėgstamomis sėklomis.
Salotoms reikės:
- 2 apelsinų,
- dar vieno apelsino žievelės ir sulčių
- 3 morkų, perpjautų per pusę išilgai ir supjaustytų skustuku
- 70 g gražgarsčių (rukolos) maišelio
- 2 avokadų
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
Apelsinus supjaustykite į skilteles ir sudėkite į dubenį su morkomis, gražgarstėmis ir avokadais. Atskirai išmaišykite padažą: sumaišykite apelsinų sultis, žievelę ir aliejų. Padažą pilkite į salotas ir gerai išmaišykite.
Raudonųjų kopūstų, burokėlių ir obuolių salotos
Šios salotos gaminamos iš bene dažniausiai Kūčių stalui naudojamų ingredientų – burokėlių, kopūstų. Obuolys šioms salotoms suteikia naujų skonių. Išbandykite!
Salotoms reikės:
- 3 obuolių (smulkiai supjaustytų)
- 650 g raudonojo kopūsto (pjaustyto plonais griežinėliais) ,
- 250 g žalių burokėlių (nuluptų ir smulkiai sutarkuotų)
- 2 šaukštų obuolių sidro acto
- pusės citrinos sulčių
- 5 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 50 g granatų sėklų
- mažo ryšelio kapotų petražolių
Į didelį dubenį sudėkite obuolius, kopūstus ir burokėlius. Sumaišykite actą, citrinos sultis, aliejų ir prieskonius ir užpilkite ant daržovių. Gerai išmaišykite ir prieš patiekiant įmaišykite granatų sėklas ir petražoles.
Špinatų ir mandarinų salotos
Tai vienos populiariausių šventinių salotų Anglijoje. Į šias salotas pridėję ožkos sūrio gausite puikų salotų variantą Kalėdoms.
Salotoms reikės:
- 200 g špinatų
- 1 puodelio skrudintų karijų puselių (pjaustytų skirtingo stambumo gabalėliais)
- pusės puodelio džiovintų spanguolių
- 3 mandarinų (nuluptų ir susmulkintų)
- trečdalio (ar daugiau, jei norite) puodelio granatų sėklų
Padažui reikės:
- trečdalio puodelio alyvuogių aliejaus
- 3 šaukštų Dižono garstyčių
- 3 šaukštų medaus
- 1 didelio laimo sulčių
Gaminame salotas: dideliame dubenyje sumaišykite špinatus, spanguoles ir mandarinus. Supilkite padažą ir dar kartą gerai išmaišykite. Ant viršaus suberkite skrudintus smulkintus karijų riešutus ir granatų sėklas.
Gaminame padažą: dubenėlyje sumaišykite visus salotų padažui skirtus ingredientus. Ragaukite – jei reikia, įpilkite daugiau laimo sulčių.
Tuno salotos
Ši tuno salotų versija galėtų būti vadinama keto. Tradicines tuno salotas dažnai paskanina majonezas, tačiau mes siūlome naujus skonius atrasti papildant salotas raudonąja paprika. Na, o jei per Kūčias jūsų šeimoje valgomas ir sūris, tuomet pagardinkite salotas ir feta sūriu.
Salotoms reikės:
- 120–150 g konservuoto tuno
- 1 ilgavaisio agurko (pjaustyto griežinėliais)
- pusės raudonojo svogūno (pjaustyto plonais griežinėliais)
- 3–4 vyšninių pomidorų (susmulkintų)
- 1 puodelio marinuotų artišokų (kapotų)
- pusės puodelio žalių ir Kalamata alyvuogių (pjaustytų)
- saujos smulkintų šviežių petražolių
- 3 tarkuotų česnako skiltelių
- 1 šaukšto džiovintų itališkų prieskonių
- ketvirčio puodelio alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto raudonojo arba baltojo vyno acto
- druskos, pipirų
Konservuotą tuną nusausinkite ir pasiruoškite visus kitus ingredientus. Viską sumaišykite dideliame inde. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
Špinatų ir rūkytos lašišos salotos
Šios salotos sočios ir tikrai labai skanios, nes daržoves puikiai papildo rūkyta lašiša. Jei rūkytos lašišos skonis jums per intensyvus, galite keisti ją į sūdytą lašišą.
Salotoms reikės:
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų šviežių citrinų sulčių
- 2 šaukštų susmulkintų krapų
- druskos, pipirų
- 200 g špinatų
- 180 g plonai pjaustytos rūkytos lašišos
- 1 ilgavaisio agurko (nulupto, supjaustytas plonais griežinėliais)
- 4 ridikėlių (supjaustytų plonais griežinėliais)
- 2 laiškinių svogūnų (supjaustytų)
Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinos sultimis ir krapais, pagardinkite druska ir pipirais. Į dubenį sudėkite špinatus, rūkytą lašišą, agurką, ridikėlius ir svogūnus ir gerai išmaišykite.
Šaltiniai:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/broccoli-caesar-salad
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/carrot-orange-avocado-salad
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/red-cabbage-beetroot-apple-salad
https://juliasalbum.com/holiday-salad/
https://wonkywonderful.com/mediterranean-tuna-salad-no-mayo/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.