Cepelinai (dar vadinami didžkukuliais) – vos ne populiariausias lietuvių bulvinis patiekalas. Didžioji dalis mūsų tikrai esame ragavę ir mėgstame cepelinus, jų ruošimas ir valgymas sukuria tarsi šventę namuose. Cepelinų receptų yra didelė įvairovė: gali būti gaminami iš žalių ar virtų bulvių, su mėsos, varškės, grybų įdarais. Šiame straipsnyje pasidalinsime gardžiais cepelinų receptais, kuriuos tikrai verta išbandyti kiekvienam.
Cepelinų atsiradimo istorija
Nors visi manome, kad cepelinai yra tikras lietuviškas patiekalas, tačiau jis perimtas iš kitų tautų. Cepelinų, kaip patiekalo, atsiradimas siejamas su bulvių auginimo ir valgymo kultūros plitimu Europoje. Lietuvoje bulvės pradėtos auginti tik XIX amžiuje kaip egzotiški augalai, o jos išpopuliarėjo tik tarpukario laikotarpiu. Tik vėliau, nuo XX amžiaus bulvės buvo pradėtos naudoti maistui. Kai tuo tarpu Vokietijoje bulviniai didžkukuliai buvo žinomi jau apie 150 metų.
Į Lietuvą didžkukuliai atkeliavo per žydus ir vokiškąją Mažąją Lietuvą. Vienas pirmųjų cepelinų receptų Lietuvoje buvo paminėtas 1936 metais. Nors cepelinai yra labai dažnas patiekalas lietuviškoje virtuvėje, tačiau jie nėra lietuvių nacionalinis patiekalas.
Virtų bulvių cepelinai
Cepelinai gaminami iš virtų bulvių būna labai minkšti ir švelnūs, tarsi debesėliai. Tokių cepelinų galite pasigaminti didesnį kiekį ir juos užšaldyti, tad kai norėsite jų, liks tik sudėti į verdantį vandenį ir išsivirti.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- 500 g virto kiaulienos kumpio
- 5 šaukštų bulvių krakmolo
- 100 ml verdančio vandens
- 1 svogūno
- 1 kiaušinio
- šlakelio aliejaus
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Bulves išvirkite su lupena ir palikite atvėsti. Galima išvirti iš vakaro.
- Atvėsusias bulves nulupkite, sumalkite, berkite druskos, krakmolo. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad krakmolas taptų glitus.
- Sumaišykite tešlą ir atidėkite į šalį, kol ruošite įdarą.
- Svogūną supjaustykite smulkiais gabalėliais. Pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol suminkštės ir paskaidrės.
- Virtą kumpį sumalkite. Į maltą mėsą, muškite kiaušinį, berkite pipirų, druskos, pakepintą svogūną. Masę gerai išmaišykite.
- Užkaiskite virti puodą su pasūdytu vandeniu.
- Šlapiomis rankomis formuokite cepelinus: imkite bulvių masės, iš jos delne suformuokite paplotėlį, į vidurį dėkite įdaro, iš visų pusių užspauskite bulvių mase.
- Dėkite cepelinus į puodą ir virkite, kol cepelinai iškils į paviršių, tuomet virkite dar 10 minučių.
- Valgykite, kas kaip labiausiai mėgstate: su grietine ar su spirgučių padažu.
Cepelinai su varške
Įprasta, kad cepelinus gaminame su mėsos įdaru, tačiau puikiai tinka ir varškė, ypač tiems, kurie nevalgo mėsos, bet nori mėgautis cepelinais. Tad šis receptas kaip tik jiems.
Ingredientai:
- 5 kg žalių bulvių
- 1 kg virtų bulvių
- 1 kg varškės
- 100 g grietinės
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kilogramą bulvių išvirkite su lupena ir palikite atvėsti. Atvėsusias bulves sutrinkite iki košės.
- Žalias bulves sutrinkite tarkavimo mašina.
- Tarkius nuspauskite per tankų audinį, bet saikingai, kad masė neliktų per sausa. Skysčio neišpilkite, šiek tiek palaukite, kol nusistovės krakmolas, ir jį grąžinkite į tarkius.
- Sumaišykite žalių bulvių tarkius, virtas sutrintas bulves ir krakmolą.
- Įdarui sumaišykite varškę su grietine, druska ir pipirais.
- Iš bulvių masės delne formuokite blynelius, į juos sudėkite įdarą ir užspauskite iš visų pusių.
- Dideliame puode užvirkite vandenį, jį pagal skonį pasūdykite. Kai vanduo užvirs, atsargiai sudėkite cepelinus ir virkite apie 20 minučių, cepelinams iškilus į paviršių, kaitrą sumažinkite ir virkite dar apie 15 minučių.
- Cepelinams su varške labai tinka senovinis padažas: tirpintas sviestas, sumaišytas su grietine ir pagardintas trupučiu druskos bei pipirų.
Močiutės cepelinai
Kiekviena močiutė turi savo gardžiausią cepelinų receptą, kuriuo džiaugiasi visa šeima. Dalinamės dar vienu puikiu cepelinų receptu su vištienos ir kiaulienos įdaru.
Ingredientai:
- 800 g virtų bulvių
- 2 kiaušinių
- 3 šaukštų bulvių krakmolo
- 1 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
- 1 šaukštelio pipirų
Įdarui:
- 250 g virtos maltos vištienos
- 250 g virtos maltos kiaulienos
- 3 svogūnų, vidutinio dydžio
- druskos, pipirų, pagal skonį
Padažui:
- 50 g sviesto
- 2 šaukštų grietinės
- 1 šaukštų miltų
- druskos, pagal skonį
Gaminimas:
- Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sutrinkite.
- Į bulvių masę sudėkite kiaušinius, krakmolą, prieskonius ir gerai išmaišykite.
- Įdarui sumaišykite virtą maltą vištieną ir kiaulieną, sudėkite smulkintus svogūnus, prieskonius ir gerai išmaišykite.
- Atsignybkite tešlos gabalėlį, jį išplokite delne. Įdėkite šiek tiek mėsos į vidurį, cepeliną užverkite ir voliokite jį tarp delnų, kad padarytumėte gražios formos cepeliną.
- Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį.
- Cepelinus apvoliokite bulvių krakmole. Sudėkite juos į verdantį vandenį ir virkite maždaug 4–5 minutes arba kol jie išvirs.
- Padažui sumaišykite visus jam skirtus ingredientus, įpilkite šiek tiek vandens. Pavirkite keletą minučių. Užpilkite padažo ir skanaukite!
Tarkuotų bulvių cepelinai
Minkšti ir burnoje tirpstantys cepelinai su mėsa, kurie abejingų tikrai nepaliks.
Ingredientai:
- 2.5 kg bulvių
- 500 g vištienos faršo
- 3 svogūnų
- 0.5 stiklinės vandens (krakmolui ištirpinti)
- 1 šaukšto krakmolo
- prieskonių vištienai, pipirų, druskos, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Sutarkuokite bulves ir vieną svogūną. Nuspauskite skystį, palikite jį pastovėti, kol susidarys apačioje krakmolas ir jį sudėkite atgal į tarkius.
- Likusius svogūnus susmulkinkite, apkepkite su šlakeliu aliejaus.
- Vištienos faršą sumaišykite su keptais svogūnais ir prieskoniais.
- Iš bulvių masės atgnybkite gabalėlį, padarykite paplotėlį, įdėkite įdaro ir suformuokite cepeliną.
- Krakmolą ištirpinkite pusėje stiklinės šalto vandens. Į puodą su verdančiu ir pasūdytu vandeniu supilkite ištirpintą krakmolą ir sudėkite cepelinus. Cepelinus virkite 20–25 minutes.
- Tiekite su mėgstamu padažu.
Cepelinai su grybų įdaru
Ar esate bandę gaminti cepelinus su grybų įdaru? Jei dar neteko, tikrai rekomenduojame išbandyti.
Ingredientai:
- 1 kg virtų bulvių
- 300 g krakmolo
- 4 šaukštų manų kruopų
- druskos, pagal skonį
Įdarui:
- 300 g virtų miško grybų
- 1 svogūno
- druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
- aliejaus svogūnams pakepinti
Gaminimas:
- Virtas bulves nulupkite ir sumalkite.
- Berkite krakmolą, manų kruopas, druską ir viską gerai išminkykite.
- Svogūną susmulkinkite ir apkepkite.
- Grybus sumalkite, sudėkite pakepintus svogūnus, berkite druskos, pipirų.
- Imkite tešlos, suplokite blyną, dėkite šaukštą įdaro ir formuokite cepeliną.
- Dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, palaukite, kol cepelinai pakils ir dar virkite apie 10 minučių.
- Išvirusius cepelinus tiekite su mėgstamu padažu.
Krakmoliniai cepelinai
Iš šio ingredientų kiekio pagaminsite apie 17 cepelinų. Dar vienas puikus cepelinų receptas, tinkantis tiems, kurie bijo, kad verdami cepelinai iširs.
Ingredientai:
- 2 kg virtų su lupena bulvių
- 250 g krakmolo
- 2 kiaušinio trynių
Įdarui:
- 500 g virtos vištienos
- 150 g virtų morkų
- 100 ml sultinio, likusio nuo virtos mėsos
- 1 svogūno
- druskos, pipirų, pagal skonį
- sviesto, kepimui
Gaminimas:
- Virtas bulves nulupkite, sumalkite mėsmale, suminkykite kartu su kiaušinių tryniais, krakmolu ir druska.
- Virtą mėsą sumalkite kartu su morkomis, supilkite sultinį, druską, pipirus.
- Svieste pakepkite smulkiai pjaustytą svogūną ir viską sumaišykite.
- Drėgnomis rankomis formuokite nedidelius cepelinus. Dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite. Kai cepelinai iškils, virkite dar 10 minučių.
- Patiekite su rūkytų lašinukų ir svogūno padažu bei grietine arba išlydykite keptuvėje sviesto, grietinės, pasūdykite ir užpilkite ant cepelinų.