Skip to content

Žvakių gamyba namuose – nuo ko pradėti

Žvakių gamyba namuose - nuo ko pradėti?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Bičių vaško žvakės tampa vis populiaresnės dėl mūsų visų aukštai vertinamo natūralumo. Žvakių gamyba taip pat labai aktuali bitynų savininkams, nes tai puikus būdas padidinti savo pelną. Šios žvakės vertinamos dėl savo nuostabaus ir raminančio kvapo, jos sukuria nepakartojamą atmosferą bet kuriuose namuose. Kaip atrodo vaško žvakių gamyba? Pabandysime aprašyti tai, ką reikia žinoti apie reikalingas medžiagas ir formas bei patarsime, nuo ko pradėti vaško žvakių gamybą namuose.

Bičių vaško žvakių savybės

Bičių vaško žvakė turi daugybę vertingų savybių, dėl kurių ją vertina tie, kurie mėgsta bites, natūralius produktus ir sveiką gyvenimo būdą. Kokia yra bičių vaško žvakių teikiama nauda?

1. Jonizuoja orą

Bičių vaško žvakės valo orą, nes degdamos pašalina neigiamus jonus. Įdomu tai, kad jos taip pat sudegina toksiškus dūmus ir dulkes. Kas yra jonizacija? Viskas, kas sklando ore, turi teigiamų jonų (įskaitant bakterijas, virusus ir kt.), o kvapai išlieka būtent dėl teigiamo krūvio. Degindami bičių vaško žvakes, mes paprasčiausiai padarome orą, kuriuo kvėpuojame, sveikesnį. Be to, oro jonizacija reikalinga siekiant neutralizuoti elektros ir elektroninių prietaisų skleidžiamą neigiamą spinduliuotę.

2. Jos yra idealus sprendimas alergiškiems žmonėms

Daugybė žmonių yra alergiški ir blogai reaguoja į įprastų žvakių skleidžiamą kvapą ir medžiagas – bičių vaško gaminiai nesukelia jokio nemalonaus diskomforto, be to, jie palengvina viršutinių kvėpavimo takų ligas.

Bičių vaško žvakės.

3. Skleidžia malonų, lengvą kvapą be dūmų

Bičių vaško žvakės skleidžia švelnų medaus ir propolio kvapą, kuris nedirgina mūsų pojūčių, bet gerina nuotaiką ir ramina. Jei mėgstame kitokius kvapus, galime rinktis gaminius su kokosų, citrinų ir daugeliu kitų kvapų priedais, kurie gali puikiai papildyti tradicines vaško žvakes.

4. Neutralizuoja tabako kvapą

Degančios bičių vaško žvakės neutralizuoja visus blogus kvapus, įskaitant tabako dūmų kvapą.

5. Dega ilgiau nei įprasti gaminiai

Dėl aukštos lydymosi temperatūros žvakės dega iki 3 kartų lėčiau nei parafino gaminiai, todėl jos ilgiau išlieka.

6. Natūralu ir nekenksminga

Bičių vaško gaminiai yra natūralūs ir nekenkia aplinkai, kaip parafino žvakės, kurių gamyba naudinga naftos pramonei. Yra netgi įrodyta, kad parafino žvakės yra kancerogeninės – degdamos išskiria toksiškas chemines medžiagas.

Bičių vaško žvakės

Vaškas žvakių gamybai – svarbu kokybė

Bičių vaško žvakes galima gaminti bet kuriame bityne, namuose  taip pat ir lauke – tuomet tereikia nusipirkti tinkamo bičių vaško be dirbtinių priedų, dėl kurių jis praranda natūralumą ir kokybę. Gamindami produktus turime naudoti gryniausią produktą, be menkiausių priemaišų. Turėkite omenyje, kad net ir perkant iš bitininko ar bitininkų prekių parduotuvės pasitaiko vaško su parafino priemaišomis.

Jei naudojame seną vašką iš korių, iš nuoplovų po medaus sukimo ar medaus rinkimo metu atskilusių fragmentų, turėtume jį išlydyti saulės, garų ar elektriniame lydytuve. Jei lydymui naudojamas bet koks indas, vaškas gali pradėti reaguoti ir susidaryti, pavyzdžiui, rudos ar pilkšvos nuosėdos.

Kai bičių vaškas žvakėms kaitinamas ir ištirpinamas, jį reikia sujungti su vandeniu ir užvirinti, kad priemaišos iškiltų į paviršių, o sunkesnės nusileistų į dugną. Dabar atėjo laikas produktą skaidrinti – tam naudojami kibirai, kurie uždengiami medvilniniu audeklu ar marle. Per jį perpilamas vaškas. Taip paruoštą vašką, kol jis dar karštas, reikia sudėti į sandariai uždaromą polistireninį indą, kad jis galėtų lėtai atvėsti ne žemesnėje kaip 25 °C aplinkos temperatūroje. Po 5-6 dienų jį galima išimti. Kai kurie bitininkai pataria šį procesą kartoti net kelis kartus, tačiau tai jau priklauso nuo vaško užterštumo laipsnio.

Paprastesnis variantas būtų nusipirkti jau išvalyto, žvakių gamybai paruošto vaško, kuris bus šiek tiek brangesnis. Taip pat rinkoje atsiranda vis daugiau jau paruoštų žvakių gamybos rinkinių.

Be paties vaško reikia paruošti ir dagtį. Geriausia naudoti medvilninį produktą (virvutę), nedažytą ir nepadengtą vašku. Galite naudoti gaminį su paruošta skardute apačioje arba naudoti dantų krapštuką, apie kurį tuoj papasakosime plačiau. Į natūralias vaškines žvakes taip pat galima įdėti specialių kvapų nuo kurių visi namai kvepės nuostabiai.

Žvakių vyniojimas
Žvakių vyniojimas

Pirmas žvakių gamybos metodas – žvakių vyniojimas

Žvakės iš vaškuolės gali būti gaminamos naudojant vyniojimo metodą, tačiau jis pasiteisina tik naudojant volelių pagalba pagamintas vaškuoles. Priešingu atveju gaminys bus per daug trapus ir lūžinės. Iš vieno lakšto įprasto dydžio vaškuolės pagaminsime vieną didelę stalo žvakę, dvi ilgas žvakes arba keliolika torto žvakių.

Kaip pasigaminti bičių vaško žvakes šiuo metodu? Nupjaukite norimo dydžio lakštą, palei kraštą įdėkite dagtį ir atsargiai jį susukite. Vynioti reikia tvirtai, bet atsargiai, prispaudžiant prie centrinės dalies, kad žvakė būtų standi ir gražiai atrodytų. Dagtį galima suvynioti statmenai kraštui arba įstrižai, taip gaunami tikrai įdomūs gaminiai. Vaškuolės gali būti skirtingų atspalvių, tad ir žvakės gali būti labai įvairios.

Žvakių gamyba

Antras metodas – ištraukimo būdu

Ištirpinkite vašką giliame inde žemesnėje nei lydymosi temperatūra, t. y. 65 °C temperatūroje (70 °C  yra lydymosi temperatūra). Pasirinkite dagtį su metaliniu disku ant galo ir panardinkite jį į indą bet kokiame gylyje. Išimkite jį ir palaukite, kol atvės. Procesą kartokite tol, kol bičių vaško žvakės bus tinkamo dydžio.

Vaško žvakių gamyba

Trečias metodas – žvakių liejimas

Dar galime išbandyti senovinį žvakių liejimo būdą, kuris buvo išlikęs dzūkų kaimuose. Tai liejimas „su lanku”: vaškas ištirpinamas dideliame puode ant ugnies, o veliau pastatomas ant karštų akmenų arba ant kito karšto puodo su bulvėmis ar sriuba. Ant stovo pritvirtinamas ratas (pvz nuo verpimo ratelio), ant kurio užkabinama eilė siūlų. Ant kiekvieno siūlo pilamas karštas vaškas, ratu viena po kito. Apsukus ratą, pilama dar ir dar kartą, kol pasiekiame norimą žvakės storį.

Žvakių liejimas į indelius

Ketvirtas metodas – žvakių liejimas į formeles

Vienas veiksmingiausių ir kartu paprasčiausių būdų – pilti vašką į silikonines formeles. Šiuo metodu išgautos natūralaus vaško žvakės gali įgauti įvairias formas. Tokiu būdu galime lengvai paruošti žvakes šventėms ir kitoms progoms, taip pat universalius, kasdienius gaminius. Kaip pasigaminti vaško žvakę naudojant formas?

Pirmiausia pasiruošiame dagtį, kurį užrišame ant dantų krapštuko arba juo praduriame. Jį dedame į silikoninės formos vidurį, ištempiame ir dedame ant kieto paviršiaus. Formą reikia sutvirtinti, pavyzdžiui, gumelėmis, kad gaminant žvakę ji neatsilapotų į šonus. Tada į ją lėtai pilamas ištirpdytas vaškas. Jei naudojama forma susidedanti iš dviejų dalių, joje bus paruoštos specialios skylutės, pro kurias bus galima ištraukti dagtį.

Kai žvakė visiškai sustingsta, ją galima atsargiai išimti iš formos. Išimkite dantų krapštuką, nupjaukite dagtį prie pagrindo ir viršuje, palikdami 1 cm, ir peiliu nugramdykite vaško perteklių.

Liejant žvakes šiuo būdu pravers silikoninis purškiklis, kad būtų lengviau išimti gatavus gaminius iš formų – prieš išliejant vašką užpurkškite jo viduje.

Bičių vaško žvakės gali būti gaminamos tiek mėgėjiškai, tiek kaip masinė gamyba arba kaip papildomas produktas turintiems bityną. Jei nežinote, nuo ko pradėti, išbandykime visus būdus ir pažiūrėkite, kuris iš jų labiausiai patiks. Šis užsiėmimas yra ne tik labai atpalaiduojantis, raminantis, bet ir įtraukiantis. O jeigu tikrai patiks, gali taip pat tapti papildomu uždarbio šaltiniu.

2023 m. lapkričio ir gruodžio mėn. kviečiame į:
Sojų vaško žvakių dirbtuves
Žvakių iš natūralaus bičių vaško liejimo ratą

Šaltiniai:
https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2019/09/09/produkcja-swiec-w-domu-sposob-na-dodatkowe-zyski-z-pasieki/
https://zyciewlesie.pl/jak-zrobic-wlasna-swiece-z-wosku-pszczelego/
https://www.youtube.com/watch?v=FL0CEqdg9PA

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Dorota Skočik-Polikarpova
Esu tarpkultūrinės komunikacijos magistrė, o taip pat tekstų kūrėja, vertėja, makrame technikos instruktorė ir kūrėja. Taip pat visai neseniai visa šeima išsikraustėme iš miesto į kaimą, kur po truputį pradedame ūkininkauti, auginti savo daržoves, sodą, bitininkauti, praktikuoti gamtinę žemdirbystę, eksperimentuoti. Todėl tekstų apie sodininkavimą ir gamtą rašymas man yra širdžiai mielas užsiėmimas ir galimybė įkvėpti kitus. Džiaugiuosi galėdama auginti vaikus arčiau gamtos bei galimybe prisidėti prie skaitytojų informavimo apie augalų auginimo ypatumus bei sodininkavimo meną. Viena iš mano svajonių yra pasaulis, kur dauguma žmonių su meile augina savo daržoves, sodus, kuria naujus ūkius ir tokiu būdu prisideda prie tvaresnio gyvenimo būdo kūrimo, o taip pat ramesnio ir laimingesnio asmeninio gyvenimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *