Uogienes įprasta gaminti iš braškių, serbentų aviečių ar kitų populiarų uogų, tačiau aronijų uogos nepelnytai pamirštamos. Šios uogos – tai tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, kurie puikiai išlieka ir jas konservuojant įvairiais būdais. Skanėstai iš aronijų uogų ne tik labai gardūs, aromatingi, bet ir labai naudingi, o ypač – aronijų uogienė. Išsivirę aronijų uogienės ne tik turėsite skanų gardėsį šaltuoju metų sezonu, bet ir aprūpinsite šeimą vitaminais. Jei auginate aronijas, būtinai prisirinkite bei pasigaminkite jų uogienės ir žiemos metu suprasite, kad rezultatas tikrai atperka pastangas.
Klasikinė aronijų uogienė
Aronijų uogienė yra naudinga visai šeimai, ji žiemos metu stiprina organizmą ir imunitetą. Be to, prieš verdant uogienę, rekomenduojama nuplikyti aronijų uogas, kad jų gana tvirta luobelė suminkštėtų ir į uogos vidų galėtų prasiskverbti cukraus sirupas.
Ingredientai:
- 1,3 kg cukraus
- 1 kg aronijų uogų
- 1 stiklinės vandens
Gaminimas:
- Aronijų uogas nuplaukite, perrinkite ir nuplikykite karštu vandeniu.
- Puode užvirinkite vandenį, supilkite cukrų ir maišydami pagaminkite sirupą.
- Suberkite blanširuotas aronijų uogas į verdantį sirupą. Ant pačios mažiausios ugnies maišydami virkite šią masę 10-15 min. tada išjunkite viryklę ir palikite puodą kambario temperatūroje 3-4 val. – vyksta uogienės brandinimo procesas, jo metu atsiskleidžia visos uogų skoninės savybės.
- Vėliau masę vėl užvirinkite ir maišydami virkite dar 15 min.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Aronijų uogienė su riešutais, obuoliais ir citrina
Jei norisi įdomesnio skonio aronijų uogienės, puikiai tinka ją gaminti su obuoliais, riešutais ir citrina. Nustebsite, koks nuostabus jos skonis.
Ingredientai:
- 1,5 kg cukraus
- 1 kg aronijų
- 300 g obuolių (rūgštesnių)
- 300 g graikinių riešutų
- 1 vnt. citrinos
Gaminimas:
- Nuvalytas ir nuplautas aronijų uogas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai.
- Iš ryto pasemkite 1 stiklinę skysčio, kuriame mirko uogos ir iš jo, bei 1,5 kg cukraus išvirkite sirupą.
- Obuolius nulupkite ir išimkite sėklas bei supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Į verdantį sirupą sudėkite uogas, pjaustytus obuolius ir smulkintus riešutus.
- Paruoštą masę maišydami virkite 10 min. ir palikite atvėsti, tada vėl užvirinkite ir virkite 10 min. Tai kartokite tris kartus. Paskutinio virimo metu į uogienę sudėkite citriną. Citrina prieš tai turi būti nuplikyta, nulupta ir supjaustyta, būtina išimti citrinos kauliukus, nes jie suteikia kartumo (citriną galima susmulkinti smulkintuvu arba mėsmale).
- Puodą, kuriame ką tik išvirė uogienė, uždenkite kitu, tokio paties skersmens indu (dubeniu, puodu), tarp jų patiesiant medvilninį rankšluostį ar audinio skiautę – tokiu būdu yra padaroma oro pagalvė, kurios dėka uogos tampa ypatingai minkštos. Palikite atvėsti.
- Atvėsusią uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Aronijų uogienė su šokoladu
Be galo skani ir nuostabaus šokolado aromato aronijų uogienė, kurią išbandę tikrai norėsite virti ne kartą.
Ingredientai:
- 1 kg aronijų uogų
- 0,5 kg uogienių cukraus
- 100 g juodojo šokolado
- 1 vnt. citrinos žievelės ir sulčių
- 50-100 ml vandens
Gaminimas:
- Uogas perrinkite, išimkite šakeles, nuplaukite ir suberkite į puodą.
- Uogas užpilkite vandeniu ir užvirinkite.
- Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę ir ant vidutinės kaitros vis pamaišant pavirkite, kol uogos sutrūkinės ir atsiras daugiau skysčio (apie 15 – 20 min.).
- Suberkite uogienių cukrų, citrinos sultis ir maišant virinkite dar dešimt minučių. Jei reikia, nugraibykite putas.
- Baigiant virti, sudėkite susmulkintą šokoladą ir pamaišykite kol ištirps.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, steriliais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.