Nors atrodo, kad bulviniams blynams iškepti reikia vos kelių ingredientų, tačiau kiekvieno šeimininko blynai yra vis kitokie, o skirtingų receptų ir gaminimo būdų daugybė. Bet tikriausiai visiems skaniausi močiutės kepti bulviniai blynai, nukeliantys į vaikystę. Tad šiame straipsnyje dalinamės patarimais, kurie padės iškepti skaniausius blynus iš bulvių ir pateikiame gardžius jų receptus.
Patarimai, kurie padės iškepti skaniausius bulvinius blynus
- Rinkitės kuo krakmolingesnių veislių bulves, ypač tinka „Vineta“ ir „Laura“ veislių bulvės.
- Jei bulves tarkuojate burokine tarka ir norite traškių blynų – kelis kartus tarkius perplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir tik tada maišykite su kitais ingredientais.
- Jei bulves tarkuojate tarkavimo mašina, tuomet blynų tešlą pilkite į didesnį, gerai įkaitintą aliejaus kiekį keptuvėje.
- Taip pat norint traškių blynų, juos galima pirma apkepti keptuvėje, o vėliau baigti kepti orkaitėje.
- Kepant blynus neuždenkite keptuvės, kad jie nesušustų.
- Jei bulvės labai vandeningos, patariama nupilti susidariusias sultis.
- Rekomenduojame pirmiausia išplakti kiaušinius atskirame inde ir tik tuomet pilti į bulvių tarkius, taip geriau visa masė susijungs.
- Iškeptus blynus nusausinkite ant medžiaginės servetėlės.
Bulviniai blynai
Tai lengviausias ir populiariausias bulvinių blynų receptas. Jei norite ryškesnio skonio, galite įmaišyti tarkuoto česnako, krapų ar petražolių.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- 1 šaukšto miltų
- druskos, pagal skonį
- aliejaus kepimui, pagal poreikį
Gaminimas:
- Bulves nuplaukite ir nuskuskite.
- Bulves ir svogūną sutarkuokite tarkavimo mašina.
- Į masę muškite kiaušinį, berkite miltus, druską ir gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į keptuvę dėkite po šaukštą tešlos kiekvienam blyneliui. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Bulviniai blynai su mėsa
Manote, kad gamindami bulvinius blynus su mėsa užtruksite daug ilgiau? Tikrai ne, jie paruošiami paprastai ir greitai, tad rekomenduojame išbandyti.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- druskos, pagal skonį
Įdarui:
- 500 g kiaulienos faršo
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- sviesto kepimui
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Įdarui svogūną, česnaką smulkiai supjaustome ir kepiname keptuvėje išlydytame svieste apie puse minutės, tada pilame šlakelį vandens ir troškiname, kol svogūnas taps skaidrus, o vanduo iš keptuvės išgaruos. Daržoves paliekame keptuvėje atvėsti.
- Į dubenį dedame kiaulienos faršą, mušame kiaušinį, dedame pakepintą svogūną, beriame druskos, pipirų ir išmaišome.
- Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame ir apšlakstome citrinos sultimis.
- Sutarkuojame svogūną.
- Į bulvių masę dedame tarkuotą svogūną, kiaušinį, beriame druską ir išmaišome.
- Į keptuvę pilame bulvių masę, ant viršaus dedame mėsos įdaro ir vėl užpilame bulvių masės.
- Kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, iš abiejų pusių, kol blynai iškeps.
Traškūs bulviniai blynai
Norint iškepti iš išorės traškius, o viduje minkštus bulvinius blynus, yra dar viena paslaptis – tereikia į tešlą įberti šiek tiek manų kruopų.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- 1 svogūno
- 1 kiaušinio
- 2 šaukštų manų kruopų
- druskos, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Nulupkite ir sutarkuokite bulves, nusunkite, įtarkuokite svogūną, dėkite manų kruopų, druskos. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite tešlą.
- Leiskite pastovėti ir pabrinkti maždaug 10 minučių ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.
Bulviniai blynai su varške
Šie blynai ypatingai traškūs ir daug sotesni nei įprasti bulviniai blynai. Tad rekomenduojame išbandyti šių blynų derinį su varške.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- 200 g varškės
- 4 šaukštų miltų
- 2 kiaušinių
- 1 svogūno
- druskos, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Bulves nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka ar tarkavimo mašina.
- Sutarkuokite svogūną, sumaišykite su bulvėmis.
- Varškę pertriname per sietelį bei sumaišome su tarkiais.
- Įmuškite kiaušinius bei įberkite miltus, druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Kepkite blynus gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Blynų daug vartyti, nes kitaip prisigers daug aliejaus.
- Iškeptus blynus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų nereikalingas riebalų perteklius.
Bulviniai blynai su lašiša
Bulvinius blynus galime tiekti tiesiog su grietine ar grietinės padažu. Tačiau ar bandėte juos patiekiant pagardinti sūdytos lašišos gabalėliais? Tokie blynai ne tik dar skanesni, bet ir atrodo daug gražiau lėkštėje.
Ingredientai:
- 6 bulvių
- 2 kiaušinių
- 6 šaukštų graikiško jogurto
- 60 g sūdytos lašišos, tinka ir rūkyta, jei norisi ryškesnio skonio
- 1 skiltelės česnako
- druskos, šviežių krapų, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite.
- Į tarkius įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi kepkite bulvinius blynus.
- Kol kepa blynai, jogurtą sumaišykite su smulkintais krapais ir smulkiai tarkuotu česnaku.
- Iškeptus blynus patiekite su jogurto padažu ir lašišos gabalėliais.
Bulviniai blynai su cukinija
Į šių blynų masę tinka įmaišyti šviežių krapų ar tarkuoto česnako. Labai skanu valgyti su graikiško jogurto, druskos ir krapų padažu.
Ingredientai:
- 5 bulvių
- 1 cukinijos, vidutinio dydžio
- 2 kiaušinių
- 3 šaukštų miltų
- druskos, pipirų, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Bulves ir cukiniją sutarkuokite burokine tarka.
- Muškite kiaušinius, berkite miltus, druską, pipirus, viską gerai išmaišykite.
- Keptuvę įkaitinkite su aliejumi ir dėkite po šaukštą tešlos, kepkite blynus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Bulviniai blynai orkaitėje
Ar kada nors bandėte kepti bulvinius blynus orkaitėje? Tikrai rekomenduojame išbandyti. Blynai bus mažiau kaloringi, nes jiems kepti nereikės aliejaus, o skonis beveik nenusileidžiantis įprastiems bulviniams blynams.
Ingredientai:
- 500 g bulvių
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- 6 šaukštų kvietinių miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Bulves nuskuskite, sutrinkite tarkavimo mašina, S formos smulkintuvu ar burokine tarka. Kartu sutrinkite ir svogūną.
- Įmaišykite kiaušinį, miltus, kepimo miltelius ir pagal skonį druskos bei pipirų. Tešlai leiskite šiek tiek pastovėti, kad galėtumėte nupilti susidariusį skystį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Ant skardos patieskite kepimo popierių ir jį labai plonu sluoksniu aptepkite aliejumi. Šaukštu formuokite blynelius, dėkite į orkaitę ir kepkite 10 minučių. Tada mentelės pagalba apverskite ir kepkite dar 10 minučių.
Bulviniai blynai su varškės padažu
Bulviniams blynams varškės ir grietinės padažas suteiks gaivumo, o blynus valgyti bus tik dar skaniau.
Ingredientai:
- 2 kg bulvių
- 4 kiaušinių
- 3 svogūnų
- druskos, pipirų, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Padažui:
- 200 g birios varškės
- 180 g grietinės
- 1 skiltelės česnako
- druskos, pipirų, pagal skonį
- saujos šviežių krapų
Gaminimas:
- Nuskuskite bulves, nulupkite svogūnus ir sutarkuokite viską bulvine tarka.
- Bulvių tarkius sudėkite į sietelį ir palikite keletui minučių nuvarvėti skysčiui. Kai skysčio nelieka, dar šiek tiek pamaišykite ir spustelkite šaukštu, kad išbėgtų dar skysčio – tarkių tikrai nereikia išgręžti taip kaip cepelinams. Nuvarvėjusius sudėkite į dubenį.
- Kitame dubenyje šluotele išplakite kiaušinius, supilkite plakinį į bulvių tarkius, įberkite druskos, pipirų ir viską išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite po šaukštą bulvių masės ir kepkite, kol iš abiejų pusių apskrus ir taps auksiniai.
- Kol kepa blynai, paruoškite padažą. Dubenėlyje sumaišykite grietinę, varškę, smulkintus krapus, sutrintą česnaką, pagardinkite druska ir pipirais, pagal skonį.
- Iškeptus blynus tiekite su paruoštu padažu.
Bulviniai blynai su sūriu
Šiems blynams sūris prideda ne tik papildomo skonio, bet ir daugiau traškumo, tad blynai iškepa traškūs išorėje, o viduje minkšti.
Ingredientai:
- 6 bulvių
- 80 g fermentinio sūrio, tinka ir kietasis
- 3 šaukštų miltų
- 1 kiaušinio
- 3 skiltelių česnako
- druskos, pipirų, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Bulves sutarkuokite bulvine tarka. Šiek tiek nusunkite susidariusį skystį.
- Sūrį smulkiai sutarkuokite.
- Tarkuotą sūrį sumaišykite su bulvių mase, kiaušiniu, susmulkintomis česnako skiltelėmis, miltais, pagardinkite druska, pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies. Dėkite po šaukštą bulvių masės ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.