Rudenėjant gamtoje sunoksta vis daugiau įvairių gėrybių, o vienos iš jų šermukšnių uogos. Nors jos vienos nėra itin skanios ir šiek tiek karčios, o štai šermukšnių uogienė – tikras gardėsis. Anksčiau tikėta, kad šermukšnius reikia skinti tik po šalnų, nes taip tampa mažiau karčios, dabar sakoma, kad geriausias metas skinti yra tuomet, kai uogos tampa sodriai raudonos spalvos. Po šalnų šermukšnių uogos dažnai patamsėja ir susiraukšlėja, tad šalnų laukti neverta, o jas imituoti uogas keltą dienų palaikant šaldiklyje. Be to, šermukšnių uogienė ne tik skani, bet ir naudinga, tad verta prisirinkti šių puikių uogų ir pasiruošti žiemai.
Klasikinė šermukšnių uogienė
Ši šermukšnių uogienė tikriausiai daugeliui primins vaikystę, kai močiutės virdavo šį gardumyną. Pagal šį receptą paruošta uogienė labai skani ir nei aitri, nei sutraukianti burnos. Ją labai tinka valgyti su blyneliais, gardinti košę ar įsidėti keletą šaukštelių į kartą vandenį ir pasidaryti puikios šermukšnių arbatos.
Ingredientai:
- 2 kg šermukšnių uogų
- 1,5 kg cukraus
- 500 ml vandens
Gaminimas:
- Pirmiausia uogas nuplaukite, perrinkite ir gerai nusausinkite. Po to sudėkite į sandarius indelius ir palaikykite keletą dinų šaldiklyje. Jei uogas rinksite po šalnų, šaldyti jau nebereikės.
- Po kelių dienų uogas atitirpinkite ir pasiruoškite uogienės virimui.
- Šermukšnių uogas sudėkite į didesnį puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir kaitinkite iki vanduo užvirs.
- Tada vandenį nupilkite, vėl uogas užpilkite šaltu vandeniu ir dar kartą pakaitinkite iki užvirimo. Pakartokite tą patį dar vieną kartą (iš viso užvirinti ir nupilti reikia 3 kartus). Vanduo ištraukia uogų kartumą.
- Po paskutinio užvirinimo uogas perliekite šaltu vandeniu, o tada supilkite į kiaurasamtį, jog nuvarvėtų.
- Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą ir jį atvėsinkite. Sirupu užpilkite nuvarvintas uogas ir palikite pastovėti parai.
- Tuomet uogas su visu sirupu statykite ant nedidelės ugnies ir kaitinkite, kol pradės virti. Nuo užvirimo vis pamaišydami pavirkite apie 15-20 minučių, kol uogienė bus norimo tirštumo. Nugraibykite putas, jeigu jų verdant atsiranda.
- Karštą uogienę supilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Šermukšnių uogienė su kriaušėmis
Ši puiki šermukšnių uogienė be galo skani ir tinka tiek su saldžiais patiekalais, tiks pyragų įdarams ar net kaip padažas prie paukštienos.
Ingredientai:
- 2 kg šermukšnių uogų
- 1 kg cukraus
- 400 g kriaušių
- 250 ml vandens
Gaminimas:
- Gerai prinokusias uogas dėkite 2-3 dienoms į šaldiklį, jei uogos tik ką nuraudę – tuomet 5-6 dienoms.
- Tuomet uogas atitirpinkite, kruopščiai perrinkite, perplaukite ir palikite apdžiūti.
- Paruoštas uogas suberkite į puodą, užberkite cukrumi, užpilkite stikline vandens ir užkaiskite puodą.
- Kol puodas kaista, kriaušes nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Pradėjus uogienei virti į puodą su uogomis sudėkite paruoštas kriaušes ir išmaišykite.
- Sumažinkite ugnį ir uogienę virkite apie 45-60 min., vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas.
- Uogienei išvirus, ją pertrinkite trintuvu iki vientisos masės.
- Dar karštą šermukšnių uogienę supilkite į iškaitintus dar karštus stiklainius ir užsukite steriliais sandariais dangteliais.
- Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.