Skip to content

Obuolių kompotas žiemai: gardžiausi receptai, kurie primins rudens skonį visus metus

Obuolių kompotas žiemai: gardžiausi receptai, kurie primins rudens skonį visus metus
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Obuolių kompotas – tai nepamainomas rudens derliaus simbolis, nuo seno puošiantis lietuvių stalus. Lietuvoje obuoliai buvo vienas pagrindinių rudens vaisių, o obuolių kompotas žiemai – tai ne tik skanus gėrimas, bet ir puiki galimybė mėgautis rudens dovanomis ištisus metus. Su kiekvienu obuolių kompoto gurkšniu grįžtame į vaikystę, kai močiutės virtuvėje tvyrojo jaukus obuolių aromatas. O šiame straipsnyje pasidalinsime keturiais puikiais obuolių kompoto receptais, kuriuos tikrai verta išbandyti. Taip pat pateiksime patarimų su kuo derinti obuolius, gaminat kompotą.

Obuolių kompotas žiemai žavi savo paprastumu – keli pagrindiniai ingredientai ir šiek tiek kūrybos gali sukurti įvairių ir ypatingų skonių gėrimus. Ruošiant kompotą, galima eksperimentuoti su prieskoniais, vaisių deriniais ar net medumi, o kiekvienas receptas bus unikalus savo skoniu. Obuolių kompotas gali būti naudojamas ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip skanus priedas įvairiems desertams, pavyzdžiui, įmaišyti į blynų tešlą, aplieti pyragus ar net ledus. Be to, obuolių kompotas skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Šiltas kompotas puikiai tiks šaltuoju metų laiku, o šaltas – karštomis vasaros dienomis. Kompotą galite patiekti su ledu, mėtomis ar citrinos griežinėliais. Tad kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį, kaip juo mėgautis.

Obuolių kompotas žiemai – ruošimo ypatybės

Nors obuoliai yra pagrindinis kompoto ingredientas, gaminant šį nuostabų gėrimą galima papildyti įvairiais priedais, nuo prieskonių iki įvairių vaisių. Obuolių kompotas žiemai vien tik iš obuolių – puikus pasirinkimas, tačiau norint pasigaminti išskirtinio skonio gėrimą, galite išbandyti jį papildyti kitais priedais.

  • Prieskoniai. Ruošiant obuolių kompotą su įvairiais prieskoniais, jis įgauna ypatingo, sodraus, šilto ar net šiek tiek egzotiško skonio. Tam puikiai tinka cinamonas (maltas ar lazdelėmis), gvazdikėliai (malti ar džiovinti), vanilės ankštis arba vanilinis cukrus, imbieras (šviežias arba maltas), kardamonas, muskato riešutas.
  • Vaisiai. Tiek vaisiai, tiek įvairios uogos, obuolių kompotui suteikia nuostabaus skonio ir aromato, o mėgstantiems mažiau saldų kompotą, rūgštesni vaisiai suteikia gaivumo ir lengvo rūgštumo. Obuolių kompotą tinka ruošti kartu su kriaušėmis, rabarbarais, citrusiniais vaisiais, vynuogėmis, slyvomis (šviežiomis ar džiovintomis), spanguolėmis (šviežiomis ar džiovintomis), serbentais, vyšniomis, avietėmis, razinomis.
  • Saldikliai. Obuolių kompotui pagaminti reikalingas cukrus, tačiau galima ruošti ir su kitais saldikliais, kurie šiam gėrimui suteiks šiek tiek kitokį poskonį. Tam tinka medus, kuris obuolių kompotui suteikia švelnesnį, natūralų saldumą. Naudojant rudąjį sukrų, obuolių kompotas įgauna išskirtinį ir malonų karamelės skonį. Klevų sirupas taip pat puikus pasirinkimas, kuris kompotui suteikia subtilų saldumą su riešutų prieskoniu. Svarbu pažymėti, kad obuolių kompotas su medumi ar klevų sirupu išsilaiko šiek tiek trumpiau, tad jį reikėtų suvartoti greičiau.
  • Žolelės. Žolelės yra puikus būdas praturtinti kompoto skonį ir suteikti jam unikalų aromatą. Galima naudoti mėtas, bazilikus ar net lauro lapus, kurie kompotą pavers šiek tiek pikantišku.
Obuolių kompotas

Klasikinis obuolių kompotas žiemai su cinamonu

Nėra nieko geriau už paprastą, bet tobulą skonį. Šis klasikinis obuolių kompotas žiemai su cinamonu – tai puikus to pavyzdys. Vos keli ingredientai, o rezultatas – nepakartojamas gėrimas, kuris sušildys šaltą žiemos dieną ir nudžiugins kiekvieną.

Ingredientai:

  • 2 kg obuolių (geriau rūgštesnių)
  • 2 l vandens
  • 200 g cukraus
  • 1 cinamono lazdelės

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplaukite, supjaustykite stambiomis skiltelėmis, pašalinkite sėklas.
  2. Vandenį užvirinkite kartu su cukrumi, virkite, kol cukrus visiškai ištirps.
  3. Sudėkite obuolius ir cinamono lazdelę į vandenį.
  4. Virkite apie 10–15 minučių, kol obuoliai suminkštės, bet dar išlaikys formą.
  5. Paruoštą kompotą supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus ir iškaitintus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais ir palikite atvėsti.
  6. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Obuolių kompotas

Obuolių kompotas žiemai su kriaušėmis ir vanile

Šiltas, aromatingas obuolių ir kriaušių kompotas su vanile – tai tarsi apkabinimas šaltomis žiemos dienomis.  Obuolių ir kriaušių derinys, subtiliai pagardintas vanile, sukuria išskirtinį gėrimą. Šis kompotas papuoš bet kokį stalą ir net taps puikia dovana svečiams.

Ingredientai:

  • 1 kg obuolių
  • 600 g kriaušių
  • 1 l vandens
  • 250 g cukraus
  • 1 vanilės ankšties arba šiek tiek vanilės ekstrakto

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplaukite, supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir pašalinkite sėklalizdžius.
  2. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius.
  3. Pasiruoškite cukraus sirupą – į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, dėkite vanilę, išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs.
  4. Į paruoštus iškaitintus švarius stiklainius sudėkite paruoštus obuolius bei kriaušes ir užpilkite verdančiu sirupu.
  5. Stiklainius sandariai uždarykite dezinfekuotais dangteliais.
  6. Šiltai apklokite ir palikite parai, kad po truputį vėsdamas, skystis suminkštintų vaisius.
  7. Vėliau laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Obuolių kompotas su kriaušėmis ir vanile

Obuolių kompotas žiemai su spanguolėmis ir apelsinais

Obuolių kompotas žiemai su spanguolėmis ir apelsinais – tai ne tik gaivaus skonio gėrimas, bet ir skanus prisiminimas apie šiltas rudens dienas, kai obuoliai krenta nuo medžių, o raudonos spanguolės blizga miško samanose. Šis derinys su apelsinais suteikia kompotui nepakartojamą aromatą ir subtilų citrusinių vaisių skonį. Patiekite jį šiltą žiemą arba šaltą vasarą su ledukais.

Ingredientai:

  • 1,5 kg obuolių
  • 1,5 l vandens
  • 300 g cukraus
  • 200 g spanguolių
  • 2 vnt. apelsinų

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplaukite, supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir pašalinkite sėklalizdžius.
  2. Apelsinus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais.
  3. Į didelį puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį, sudėkite nuplautas ir perrinktas spanguoles, viską užvirkite.
  4. Virkite vis pamaišydami, kol cukrus ištirps ir spanguolės ims sproginėti.
  5. Tuomet į puodą sudėkite paruoštus obuolius ir apelsinus.
  6. Viską virkite apie 10 min.
  7. Paruoštą obuolių kompotą supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus ir iškaitintus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais ir palikite atvėsti.
  8. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Obuolių kompotas su spanguolėmis

Obuolių kompotas žiemai su džiovintomis slyvomis ir cinamonu

Kai lauke spaudžia šaltis, o namuose norisi jaukumo, šis obuolių kompotas žiemai su džiovintomis slyvomis ir cinamonu taps tikru išsigelbėjimu. Šis kompotas sužavės ne tik savo sodriu skoniu, bet ir nepakartojamu kvapu, kurį sukuria cinamonas kartu su obuolių gaiva ir slyvų saldumu.

Ingredientai:

  • 1 kg obuolių
  • 500 g džiovintų slyvų
  • 1 l vandens
  • 200 g cukraus
  • 1 cinamono lazdelės

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplaukite, supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir pašalinkite sėklalizdžius.
  2. Į didelį puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį, įdėkite cinamono lazdelę, džiovintas slyvas viską užvirkite ir virkite apie 5 minutes.
  3. Tuomet į puodą sudėkite paruoštus obuolius ir virkite dar 10 minučių.
  4. Paruoštą obuolių kompotą supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus ir iškaitintus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais ir palikite atvėsti.
  5. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *