Skip to content

Cinamonas – kaip išsirinkti kokybišką, kokia jo nauda sveikatai ir kokiems patiekalams naudojamas?

  • by
Cinamonas – kaip išsirinkti kokybišką, kokia jo nauda sveikatai ir kokiems patiekalams naudojamas?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Cinamonas – šildantis prieskonis, tobulai derantis su žiema. Šis prieskonis tinka visur – tiek dekoracijose, tiek patiekaluose ir gėrimuose, tiek kosmetikoje. Taip pat labai sunku įsivaizduoti Kalėdas be gardžiai kvepiančių cinamono lazdelių ar iš jo pagamintų gardžių desertų. Betgi ar žinote, kad dažnu atveju greičiausiai kulinarijoje pasitelkiate ne tikrąjį cinamoną, o jo klastotę? Aptarsime, kaip neapsigauti ir išsirinkti tikrąjį cinamoną. Taip pat pasidalinsime įžvalgomis, kaip cinamonas gali pagerinti jūsų sveikatą, padėti gydytis ir pasigražinti.

Cinamonas – kas tai?

Iš tikrųjų cinamonas yra medžių ar krūmų gentis, kuriai priklauso daugybė rūšių. „Prieskoniniai“ cinamonai (Cinnamomum) priklauso lauramedinių (Lauraceae) šeimai, o medžiai užauga iki 10-15 m. Jie turi pailgus, didelius, ryškiai žalios spalvos, blizgančius lapus ir smulkius, gelsvos spalvos, retose kekėse sukrautus žiedus, o jo vaisius – uoga arba kaulavaisis. Cinamonas yra išskirtinis tuo, jog iš medžio žievės (ne iš lapų, žiedų ar kitų dažniausiai naudojamų augalo dalių) yra išgaunamas mums puikiai pažįstamas prieskonis. Vieno populiariausių prieskonių pasaulyje gavyba tokia, kuomet lupama žievė nuo jaunų ūglių šakelių ir ši yra džiovinama. Taip „pagaminamos“ išskirtinės, susisukusios, kietos, būdingos spalvos ir kvapo cinamono lazdelės.

Cinamonas

Cinamono rūšys

Cinamonai yra introdukuoti ar natūraliai paplitę Azijoje (Kinijoje, Vietname, Šri Lankoje), Australijos ir Polinezijos salose, Amerikoje, Europos tropinės bei subtropinės juostos šalyse. Cinamono augalų pasaulyje yra apie 250–300 rūšių.

Geriausiai pažįstamas ir vertinamas yra Ceilono cinamonas (Cinnamomum verum, mokslinėje literatūroje dar žinomas sinonimu Cinnamomum zeylanicum), kuris kilęs iš Šri Lankos, seniau vadintos Ceilonu. Kitas su tikruoju cinamonu painiojamas arba pastarasis falsifikuojamas yra kininis cinamonas (Cinnamomum cassia) – tai kinine kasija vadinamas augalas, kuris kilęs iš Kinijos pietų. Mažiau žinomi netikrojo cinamono „šalininkai“ yra vietnamietiškas arba Saigono cinamonas (Cinnamomum loureiroi) ir indonezinis cinamonas (Cinnamomum burmannii), kurie artimesi kasijai, o ne cinamonui.

Kuo skiriasi kokybiškas tikras cinamonas nuo netikro?

Prekybos vietose šmėžuoja dvi galimos įsigyti cinamono prieskonių rūšys: Ceilono cinamonas (tikrasis cinamonas) ir kininis cinamonas arba kasija dar žinomas kaip netikras cinamonas. Šiuos prieskonius, ypač miltelius, gana sudėtinga atskirti. Tikrojo cinamono aromatas ir skonis yra švelnus ir saldus, kuris neužgožia kitų ingredientų, o jo spalva šviesiai ruda, lazdelės žievelė šiek tiek pasišiaušusi ir nelygiai nupjauta. Jis yra brangesnis, labai vertinamas prieskonis, todėl dažnai yra klastojamas. Todėl norint gauti tikrojo cinamono miltelių, geriau įsigyti ceilono cinamono lazdelių ir jas susimalti patiems.

Netikras cinamonas yra tamsesnis, turi stipresnį, aitresnį ir aštresnį skonį. Pati lazdelė tamsesnė, gražiai ir lygiai susisukusi, lygiai nupjauta. Kasijos sudėtyje yra nemažas kiekis kumarino, kurio gausus vartojimas gali būti žalingas sveikatai, todėl tai pateisina mažesnę jo kainą rinkoje. Kininis cinamonas paplitęs labiau, todėl ir šio prieskonio gavyba pigesnė ir gausesnė.

Cinamono nauda sveikatai

Cinamono nauda sveikatai

Jei panagrinėtume cinamono maistinę sudėtį, tai 100 g suteikia 247 kcal energijos, o jame rasime 3,99 g baltymų, 1,24 g riebalų, 53,1 g skaidulinių medžiagų, 2,17 g cukraus ir 3,6 g mineralinių medžiagų. Tokia sudėtis džiugina lieknėti norinčius ar sveiką gyvenimo būdą palaikančius žmones.

Cinamonas pasižymi šildančiomis, stimuliuojančiomis, antimikrobinėmis, antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, imunomoduliuojančiomis, priešvėžinėmis, antidiabetinėmis savybėmis. Pastebėta ir moksliškai ištirta, kad cinamono vartojimas mažina vidurių pūtimą, valo kraują, gerina virškinimą, skatina žaizdų gijimą, mažina nerimą ir depresiją. O ar cinamonas mažina cholesterolį? Tikrai taip! Cinamonas padeda atsikratyti „blogojo“ cholesterolio, kartu pagerindamas širdies darbą. Taip pat cinamonas mažina cukraus kiekį kraujyje, o tai reiškia geras naujienas diabetikams.

Jeigu norite palaužyti liežuvį moksliniais terminais, tai cinamone randama daug paprastų ir neįprastų fitocheminių junginių, įskaitant aldehidus, terpinenus, flavonoidus, alkaloidus, antrachinonus, kumarinus, fenolius, saponinus, taninus, karboksilo rūgštį, kamfeną, spatulenolį, aktinodafiną, butanolidus, lignanus, steroidus, propenoidus.

Cinamono nauda

O ką galima pasakyti apie cinamono vaistines savybes?

Gausybė naudingų veikliųjų medžiagų paverčia cinamoną nepakeičiamu vaistu kai kurioms ligoms gydyti. Cinamonas didelės gydomosios reikšmės turi Ajurvedoje, kur jis naudojamas kaip vaistas nuo vėmimo, viduriavimo, vidurių pūtimo. Tradicinė medicina pasitelkia cinamoną kovai su astma, bronchitu, viduriavimu, galvos skausmu, uždegimu ir širdies sutrikimais. Naujausi tyrimai rodo, kad juo gali būti gydomas vėžys, diabetas, Parkinsono liga, netgi AIDS.

Kosmetikos priemonės iš cinamono ir kiti panaudojimo būdai

Plataus panaudojimo cinamono eterinis aliejus pasižymi farmakologinį poveikį turinčiais junginiais, tokiais kaip cinamaldehidas, eugenolis, kariofilenas, cinamilo acetatas ir cinamono rūgštis. Dėl šių medžiagų aliejus naudojamas kaip antimikrobinė, antiseptinė, antioksidacinė priemonė, todėl jo įterpiama į burnos skalavimo skysčio, dantų pastos sudėtį. Iš cinamono galima pasigaminti namines veido kaukes, lūpas putlinančias priemones, kūno šveitiklį ir kitą kosmetiką.

Cinamonas, tiksliau jo eterinis aliejus, nėra „skanus“ daugeliui vabzdžių. Veikdamas kaip repelentas jis atbaido įvairius gyvius, pradedant uodais, baigiant žmogaus parazitais – galvos utėlėmis.

iš cinamono lazdelių pasidirbtos kalėdinės dekoracijos ar nedideli papuošimai ant stalo prideda aplinkai ir namams šilumos, aromato ir šventiškumo. Lazdelėmis galima puošti kalėdines dovanas, gaminti kalėdinius žaisliukus ar kaip akcentą naudoti prie žvakių.

Cinamonas maiste

Desertai su cinamonu

Sunku atsispirti klasika tapusiems konditerijos gaminiams ir desertams su cinamonu, tokioms kaip bandelės, sausainiai, obuolių pyragas, morkų pyragas, mielinės bandelės, keksiukai, blyneliai, sumuštiniai. Prieskonis gaminiams duoda šiltą akcentą ir salsvą poskonį.

Obuolių ir cinamono duetas – absoliuti, neatskiriama klasika, kur šiuo prieskoniu paskaninami kepti obuoliai, obuolienė, pyragėliai su obuoliais.

Cinamonu taip pat gardinama manų ir avižinė košė, Panna Cotta,  jis įeina į kai kurių saldainių, sausų dribsnių, ledų, kramtomosios gumos sudėtį. Taip pat gaminami karamelizuoti migdolai su cinamonu.

Gėrimai su cinamonu

Greičiausiai daugumai cinamonas asocijuojasi su karštu vynu kalėdiniu laikotarpiu, bet jo panaudojimas žymiai platesnis. Šildantys cinamono prieskoniai tinkami gaminti cinamono arbatą, paskaninti kavą, karšto šokolado puodelį. O kaipgi vaisių kokteiliai? Jis tinka ir čia – žiupsnelis cinamono paryškins vaisių skonį. Šis prieskonis mėgstamas ir likeriui, obuolių kompotui pagardinti.

Cinamonas patiekaluose

Pasirodo, cinamonu pagardinti galima ne tik desertus ar gėrimus, bet ir kai kuriuos įprastus patiekalus. Kaip jums skamba koldūnai su cinamonu ir obuoliais? O morkų sriuba, paskaninta cinamonu? Užsieniečiai pateikia receptų, kuomet cinamonu gausiai apibarsto keptą kiaušinienę, vištienos kepsnelius, gamina marinatą ar padažą su juo. Sunku pasakyti, kas dar liko nepaminėta, nes cinamono dedama kone visur!

Cinamonas - sausainiai su cinamonu

Receptas: sausainiai su cinamonu

Pasidalinsime vienu paprasčiausiu cinamoninių sausainių receptu, pagal kurį paruošti sausainius prireiks vos 20 min, o šildančiu jų skoniu džiaugsitės kada tik panorėję.

Ingredientai:

  • 6 šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos lakštų
  • 50 g malto cinamono
  • 50 g cukraus
  • 1 kiaušinio

Gaminimas:

  1. Sluoksniuotą tešlą išimkite iš šaldiklio ir leiskite jai šiek tiek atšilti
  2. Sumaišykite sausus ingredientus atskirame indelyje
  3. Lengvai išplakite kiaušinį ir juo tepkite tešlos lakštus
  4. Ant kiaušiniu išteptos tešlos paviršiaus berkite cinamono ir cukraus mišinį taip, kad pasidengtų visas tešlos lakštas
  5. Tešlą picos peiliu supjaustykite skersinėmis juostelėmis
  6. Juosteles dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikite nedidelius tarpelius tarp jų
  7. Kepkite  sausainius 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainiai pakis ir vos paruduos.

Skanaus!

Šaltiniai:
https://academic.oup.com/jpp/article/71/12/1735/6122199
https://jddtonline.info/index.php/jddt/article/view/5145
https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-13-275
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171320/nutrients
https://encyclopedia.pub/entry/49837
https://www.eatingwell.com/article/7878464/how-to-tell-if-cinnamon-is-fake/
https://www.vle.lt/straipsnis/cinamonas/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *