Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Bazilikas – paprasta užsiauginti net namuose ant palangės

Bazilikas - pagalba virškinimui ir streso mažinimui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Vienas iš lengviausiai auginamų ir populiariausių kulinarinių prieskoninių yra bazilikas (Ocimum basilicum). Tai mėtų (Lamiaceae) šeimos augalas, kilęs iš pietų Azijos ir pietinių Ramiojo vandenyno salų. Šis švelnus vienmetis augalas populiarus dėl aromatingų lapų, kurie naudojami švieži arba džiovinti.

Jis pasižymi lapų spalvų įvairove, kurie gali būti tiek žali, tiek violetiniai. Be to, bazilikas išsiskiria stipriu aromatu, kuris primena saldžius kvepalus.

Baziliko kilmė ir rūšys

Manoma, kad bazilikas (Ocimum basilicum) yra kilęs iš Indijos, kur jis dažnai laikomas šventu augalu. Laikui bėgant bazilikas paplito įvairiuose pasaulio regionuose, todėl atsirado keletas baziliko veislių. Populiariausios rūšys yra siauralapis bazilikas, saldusis bazilikas, kvapusis bazilikas, tailandietiškas bazilikas, citrininis bazilikas, cinamoninis bazilikas ir šventasis bazilikas (dar vadinamas Tulsi). Kiekviena rūšis pasižymi unikaliu skoniu ir aromatu, todėl bazilikas yra universalus ir paklausus augalas įvairiose virtuvėse.

Baziliko auginimas iš sėklų

Baziliko sėklos yra sėkmingo auginimo pagrindas. Rinkitės aukštos kokybės baziliko sėklas, kurių įvairiausių veislių galima įsigyti vietiniuose medelynuose arba internetinėse parduotuvėse. Sėklas sėkite į gerai drenuojamą vazoną, laikydami jas drėgnas, bet nepermirkytas. Pasirūpinkite šilta ir saulėta vieta, nes bazilikai gerai auga saulėkaitoje, o šaltesniais mėnesiais naudokite daigų šiluminį kilimėlį, kad lengviau sudygtų.

Kai daigai užauga kelių centimetrų aukščio ir turi bent du tikruosius lapelius, laikas juos persodinti į atskirus vazonėlius. Pasirinkite indus su drenažo skylutėmis, kad neužmirktų ir būtų pakankamai vietos šaknims vystytis.

Bazilikus nuolat reikia prižiūrėti, kad jie gerai augtų. Reguliariai laistykite augalus, užtikrindami, kad dirva būtų tolygiai drėgna. Venkite perteklinio laistymo, nes jis gali sukelti šaknų puvimą. Be to, bazilikus naudinga reguliariai tręšti, ypač vegetacijos metu, naudojant subalansuotas skystas trąšas. Reguliariai nuskabykite viršutinius lapus, kad paskatintumėte vešlesnį augimą ir išvengtumėte ankstyvo žydėjimo, kuris gali neigiamai paveikti skonį.

Baziliko auginimas iš sėklų

Kaip užsiauginti baziliką ant palangės?

Ribota sodo erdvė arba jos nebuvimas neturėtų trukdyti mėgautis šviežiais bazilikais ištisus metus. Bazilikų auginimas ant palangės – puikus sprendimas miesto gyventojams arba tiems, kurie turi mažai vietos. Laikykitės šių žingsnių, kad bazilikų sodas ant palangės klestėtų:

Tinkamos vietos pasirinkimas
Pasirinkite saulėtą palangę, ant kurios bent 6-8 valandas per dieną patenka tiesioginiai saulės spinduliai. Į pietus arba vakarus orientuoti langai paprastai užtikrina geriausią bazilikų apšvietimą.

Tinkamų indų parinkimas
Pasirinkite mažus arba vidutinio dydžio vazonus arba indus su drenažo skylutėmis, kad neužmirktų vandenyje. Apsvarstykite galimybę naudoti lengvas, akytas medžiagas, pavyzdžiui, terakotą ar plastiką.

Vazonų mišinio paruošimas
Naudokite gerai drenuojantį vazonų mišinį iš durpių samanų, perlito ir vermikulito mišinio. Taip užtikrinama tinkama aeracija ir išvengiama šaknų užmirkimo.

Bazilikų sėklų sodinimas
Sėkite bazilikų sėklas maždaug 1-4 cm gylyje į vazonų mišinį. Palaikykite tolygiai drėgną žemę, kol sudygs – paprastai tai trunka 7-14 dienų.

Bazilikų ant palangės priežiūra
Palaikykite pastovų laistymo grafiką, kad dirva būtų šiek tiek drėgna. Laistykite, kai tik palietus viršutinį dirvožemio centimetrą pajusite, kad jis sausas. Retkarčiais pasukite vazonus, kad augalai augtų tolygiai, nes jie gali pasvirti į šviesos šaltinį.

Bazilikų derliaus nuėmimas
Kai bazilikai išaugins keletą lapų, galite pradėti skinti derlių. Nupjaukite atskirus lapus arba suspauskite viršūnėles, kad paskatintumėte vešlesnį augimą.

Kaip užsiauginti baziliką ant palangės?

Baziliko nauda

Bazilikų aromatas yra ne tik kulinarinis, bet ir populiarus kvepalų, muilo ir kvapiųjų produktų ingredientas. Be to, bazilikai yra naudingi sveikatai, pvz:

  • Priešuždegiminės savybės: baziliko sudėtyje yra eterinių aliejų, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti palengvinti su uždegimu susijusias problemas.
  • Daug antioksidantų: bazilikas turi daug antioksidantų, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ląstelėms ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką.
  • Pagalba virškinimui: bazilikas gali padėti virškinimui, nes jis skatina virškinimo fermentų gamybą, mažina pilvo pūtimą ir virškinimo sutrikimus.
  • Streso mažinimas: bazilikas ypač garsėja adaptogeninėmis savybėmis, kurios gali padėti organizmui įveikti stresą ir skatinti ramybės jausmą.
Baziliko nauda

Kur naudojamas bazilikas?

Bazilikas yra nuostabus prieskonis, o jo kulinarinis pritaikymas platus ir įvairus. Švieži, aromatingi lapai suteikia skonio salotoms, makaronų patiekalams, sriuboms ir padažams. Šis prieskonis puikiai dera su pomidorais, mocarela ir balzaminiu actu. Bazilikas taip pat tinka Tailando ir Vietnamo virtuvėms, suteikdamas gilumo ir kvapo kariui, maišytoms bulvytėms ir pavasariniams suktinukams.

Baziliko paruošimas ir naudojimas

Kad skonis būtų geriausias, baigiant gaminti į patiekalą įdėkite šviežių bazilikų. Sakoma, kad baziliko lapus reikia ne smulkinti, o suplėšyti, kad išsiskleistų nuostabus jų aromatas. Bazilikus naudokite salotoms, sriuboms, troškiniams, pesto ir kitiems padažams gaminti, ypač tiems, kuriuose yra pomidorų.

Baziliko paruošimas ir naudojimas

Bazilikų laikymas

Jei turite per daug bazilikų ir norite, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, laikas juos paruošti vėlesniam naudojimui. Yra du pagrindiniai bazilikų laikymo būdai: džiovinimas ir šaldymas.

Džiovinimas: Jei nuskynėte visą augalą, padalykite stiebus į dvi kekes. Kiekvienos kekės šakas suriškite virvele arba siūlu. Kiekvieną kekę apverskite aukštyn kojomis ant pakabos ar sieninio kablio sausoje ir šiltoje vietoje. Jei nuskynėte atskirus baziliko lapelius, sudėkite juos ant sausainių skardos arba lėkštės ir uždenkite sūrmaišiu ar kitu orui laidžiu audiniu. Džiovinkite ore lapus kelias dienas arba kol jie sutrupės dideliais gabalėliais.

Šaldymas: Bazilikai gerai užšaldomi. Į šaldymo maišelį įdėkite neplautus stiebų galiukus arba, jei juos nuplaunate, leiskite jiems nusausėti. prieš dėdami į maišelį gerai nusausinkite.

Bazilikas prieskonis

Bazilikų ligos ir kenkėjai

Bazilikus paprastai lengva auginti, tačiau saugokite daigus nuo šliužų ir sraigių. Amarai yra didžiausi bazilikų kenkėjai, ypač patalpose auginamų augalų.

Bazilikai, kaip ir kiti augalai, gali būti veikiami įvairių ligų. Svarbu būti budriems ir stebėti augalus, kad laiku pastebėtumėte galimus pažeidimus. Štai keletas dažniausių bazilikų ligų:

  • Miltligė (Peronospora belbahrii) – tai viena iš dažniausių bazilikų ligų. Ji pasižymi baltomis dėmėmis ant lapų paviršiaus. Sunkesniais atvejais gali išsivystyti pelėsinė grybelinė infekcija. Norint išvengti miltligės, svarbu užtikrinti gerą oro cirkuliaciją, vengti drėgmės pertekliaus ir reguliariai tikrinti augalus.
  • Lapų dėmėjimas (Colletotrichum) – tai grybelinė liga, kuri pasireiškia tamsiomis dėmėmis ant lapų. Liga dažniausiai išsivysto esant drėgnoms sąlygoms. Svarbu laikytis geros augalų higienos, išlaikyti tinkamą drėgmės lygį ir vengti perteklinio laistymo.
  • Bakterinė dėmė (Pseudomonas) – tai bakterinė liga, kuri pasireiškia vandeningomis, tamsiomis dėmėmis ant lapų. Liga paprastai plinta per vandenį arba sužeistus lapus. Svarbu išvengti perteklinės drėgmės, tinkamai vėdinti augalus ir naudoti sveikas sėklas arba sodinti sveikus daigus.

Baziliko nepaprastas kvapas, turtingas skonis ir įvairiapusė nauda daro jį nepakeičiamu augalu viso pasaulio soduose ir virtuvėse. Augindami bazilikus namuose, ypač ant palangės, galite mėgautis šviežiu šios kvapnios žolelės derliumi ištisus metus. Nesvarbu, ar bazilikas naudojamas maisto ruošimui, aromaterapijai, ar gydymui, jo universalumas ir žavesys vis dar žavi tiek pradedančiuosius, tiek patyrusius entuziastus. Taigi išlaisvinkite savo vidinį sodininką ir kulinarą ir leiskite bazilikui į jūsų gyvenimą įnešti kvapų spindesio.

Šaltiniai:
https://www.towergarden.com/content/dam/towergarden/resources/TG%20Growing%20Guide%20-%20Basil.pdf
https://www.wifss.ucdavis.edu/wp-content/uploads/2016/10/Basil_PDF.pdf
https://www.allthatgrows.in/blogs/posts/grow-basil-at-home
https://www.thespruce.com/how-to-grow-basil-plants-1402624
https://www.rhs.org.uk/herbs/basil/grow-your-own

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Justina
Nuo pat mažens augdama kaime, kasdien buvau gamtoje vykstančių stebuklų liudininkė, todėl meilė augalams ir gamtai tapo mano gyvenimo dalimi. Kiekviena diena sodininkystėje man atveria žinių duris, o kiekvienas mano straipsnis yra kelionė, kurioje atrandu, mokausi ir dalinuosi su skaitytojais. Tai ne tik mano pomėgis, bet ir beveik magiškas atradimų ir džiaugsmo kelias.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *