Daugeliui kalėdinis laikotarpis asocijuojasi su aguonomis, tad ir aguonų pyragas tampa neatsiejama šventinio stalo dalis. Juk jokios šventės neapsieina be nuostabių desertų, pyragų ir kitų gardėsių.
Šis aguonų pyragas iškepa be galo skanus ir minkštas, o jo tešla nei riebi, nei per daug saldi. Įdarui papildomai naudojami skaldyti migdolai, razinos ir romo esencija. Nors jų galima būtų ir nedėti, jei neturite, tačiau su šiais priedais pyrago skonis tampa dar labiau išraiškingas. Išbandykite šį pyrago receptą ir susikurkite sau šventę.
Tešlai reikės:
- 250 g miltų
- 125 ml pieno
- 60 g cukraus
- 30 g sviesto
- 20 g šviežių mielių, kambario temperatūros
- 1,5 kiaušinių trynių
- 0,25 a. š. druskos
- 0,5 a. š. vanilės ekstrakto
- aptepimui: 1 kiaušinio trynio ir 1 v. š. pieno
Aguonų įdarui reikės:
- 250 g aguonų
- 250 l pieno
- 100 g cukraus
- 1,5 v. š. medaus
- 30 g sviesto
- 1 kiaušinio baltymo
- 15 g blanširuotų migdolų, sukapotų gabaliukais (nebūtina)
- 15 g razinų (nebūtina)
- 0,5 a. š. romo esencijos (nebūtina)
Gaminimas:
- Įdarui aguonas nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nusausinkite.
- Suberkite aguonas į puodą, užpilkite pienu, užverkite ir virkite ant vidutinės ugnies maždaug 15 min. Nupilkite pieną ir gerai nusausinkite. Aguonas sumalkite mėsmale arba sutrinkite trintuvu.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį sudėkite maltas aguonas, medų, cukrų, riešutus, razinas ir viską pakepinkite maždaug 10 min., nuolat maišant. Masę atvėsinkite, įpilkite romo esenciją ir išmaišykite.
- Tešlai mieles sutrinkite su 1 šaukštu cukraus, 2 šaukštais miltų ir 3 šaukštais šilto pieno. Gautą masę palikite šiltai, kad pakiltų.
- Miltus persijokite, įberkite druskos. Kitame inde ištrinkite trynius su likusiu cukrumi iki purumo.
- Sviestą ištirpinkite ir supilkite į jį pieną, kad sušiltų.
- Mielių masę supilkite į miltų dubenį kartu su kiaušinių tryniais. Pamažu maišant dalimis supilkite šiltą pieną su sviestu.
- Tuomet užminkykite tešlą, kol pasidarys tąsi, minkšta ir blizganti. Tešlą suformuokite į rutulį ir dėkite į dubenį, pabarstykite miltais, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje pakilti.
- Kai tešlos masė padvigubėja, ją iškočiokite į keturkampį (maždaug 1-1,5 cm storumo).
- Išplakite kiaušinio baltymą ir aptepkite tešlos lakštą. Tada užtepkite aguonų įdaro, paliekant po porą centimetrų iš kiekvieno krašto. Susukite tešlą į vyniotinį, užlenkiant kraštus ir dėkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltai, kad pyragas iškiltų.
- Pyragui pakilus, jo viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į apatinę orkaitės dalį, įkaitintą iki 180 °C. Kepkite apie 40-50 min. arba, kol įkišus medinį pagaliuką jis bus sausas, o pyrago viršus gražiai parudęs.