Skip to content

Meduoliniai sausainiai – Kalėdų laukimu kvepiantis skanėstas

Meduoliniai sausainiai – Kalėdų laukimu kvepiantis skanėstas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Meduoliniai sausainiai – tai daugiau nei tik sausainiai. Tai šv. Kalėdų laukimas, buvimas drauge, šeimos tradicija. Meduoliniai sausainiai mūsų šeimoje visada kepami bei dekoruojami kartu: įsitraukia net patys mažiausi, vos pasiekiantys stalą kepėjai. Naudoju tą patį receptą jau daugiau nei dešimt metų ir nei karto neteko nusivilti. Pagal šį receptą taip pat kepame ir meduolinį namelį, tad ingredientų kiekis paskaičiuotas namelio „statyboms“.

Meduoliniai sausainiai mūsų namuose pradedami kepti dar advento pradžioje, tad visada gaminu nurodytą kiekį tešlos, o ją, suvyniotą į maistinę plėvelę, pasidedu šaldytuve ir kitiems kepimams naudoju tą pačią tešlą, nes ji ilgai išlieka šviežia. Nebereikia gaminti tešlos iš naujo. Iš viso kiekio gaunasi apie 4-5 meduolinių sausainių skardos.

Meduoliniai sausainiai

Ingredientai:

  • 600-700 g miltų
  • 250 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus (geriau rudojo)
  • 150 ml auksaspalvio arba tamsiojo sirupo (nuo jo priklausys meduolinių sausainių spalva: tamsi arba šviesi karamelinė)
  • 2 kiaušiniai
  • ½ a.š. druskos
  • prieskonių: malto kardamono, malto imbiero, cinamono, maltų gvazdikėlių, truputis malto muskato riešuto (arba specialaus prieskonių mišinio meduoliams)

Gaminimo eiga:

1. Sviestą, cukrų ir sirupą gerai išsukame mediniu šaukštu iki vientisos masės.

Meduoliniai sausainiai - gaminimas

2. Įmušame kiaušinius, beriame druskos ir negailėdami beriami prieskonių. Viską gerai išmaišome arba paplakame elektriniu plakikliu.

Meduoliniai sausainiai - gaminimas

3. Suberiame miltus ir minkome rankomis. Tešla gaunasi kietoka.

Meduoliniai sausainiai - gaminimas

4. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame pailsėti valandai ar dviem.

Meduoliniai sausainiai - gaminimas

5. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimas viršus apačia.

6. Stalviršį pabarstome miltais, tešlą labai plonai iškočiojame (2-3 mm storio), spaudžiame norimas sausainių formeles.

Meduoliniai sausainiai - gaminimas

7. Paruoštus meduolinius sausainius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauname į orkaitę.

Meduoliniai sausainiai - gaminimas

8. Kepame apie 10 min. Kuo plonesni meduoliniai sausainiai, tuo greičiau iškepa. Reikia atidžiai prižiūrėti.

9. Iškepę sausainiai paprastai būna dar minkštoki, leidžiame jiems sutvirtėti, pravėsti. Atvėsę sausainiai būna kieti ir trapūs.

10. Jeigu norisi, atvėsusius meduolinius sausainius dekoruojame glajumi.

Meduoliniai sausainiai - gaminimas

Patarimas: Kuo plonesni meduoliniai sausainiai, tuo gražiau iškepa, geriau įsispaudžia sausainių formelės. Tradiciškai jie turi būti itin ploni. Sirupą tešloje galima keisti medumi: tuomet į tešlą reikėtų dėti pašildytą medų, kad jis būtų skystas.

Tešla trapi, kočiojasi sunkiai, greitai plyšta, todėl vienu kartu nesitikėkite iškočioti didelio tešlos gabalo. Geriau kočioti mažesniais gabalėliais, bus lengviau.

Šiame recepte buvo naudotas tamsusis sirupas bei prieskonių mišinys meduoliams.

Nuotraukos autorės.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *