Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Kaštonų užpilas su degtine – rudens dovana venų ir sąnarių sveikatai. Kaip jį paruošti?

Kaštonų užpilas su degtine – rudens dovana venų ir sąnarių sveikatai. Kaip paruošti?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kaštonų užpilas su degtine yra vienas populiariausių liaudies medicinos preparatų Lietuvoje, kuris naudojamas jau ne vieną šimtmetį. Šis natūralus gydymo būdas padeda spręsti daugelį sveikatos problemų, ypač susijusių su kraujotakos sutrikimais, venų varikozės gydymu ir sąnarių skausmo malšinimu.

Paprastojo kaštono vertingos savybės

Paprastasis kaštonas (Aesculus hippocastanum) – tai ne tik gražiai žydintis miesto medis, bet ir tikras gamtos turtas sveikatai. Kaštonų sėklose yra 2–10 proc. svarbios veikliosios medžiagos – triterpenglikozidų (dar vadinamų eskinais). Kitos sudedamosios medžiagos – flavonoidai, katechinai – gaunami iš vaistinių žaliavų.

Kaštonų preparatai pasižymi unikaliu poveikiu organizmui. Augalas pasižymi kraujo krešumą mažinančiomis savybėmis (skystina kraują), todėl tinka trombozių profilaktikai, kojų venų aterosklerozei, hemorojui gydyti. Kaštonas taip pat pasižymi uždegimus slopinančiomis savybėmis, todėl puikiai tinka po traumų atsiradusioms edemoms gydyti.

Įdomūs faktai apie kaštonus Vienas įdomus faktas apie kaštonus yra tas, kad jie ne tik yra gražūs medžiai, bet ir jų vaisiai – kaštonai, turi antimikrobinių savybių. Tyrimai rodo, kad kaštonų ekstraktai tapo pagrindu kuriant odos priežiūros produktus ir terapijas, skirtas padėti gydyti venų varikozę ir kitas cirkuliacijos problemas. Taip pat, istoriškai, kaštonai buvo naudojami skausmui ir karščiavimui mažinti dėl jų salicilo rūgšties turinio.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie kaštonus? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Kuo naudingas kaštonų nuoviras plaukams ir kaip jį pasiruošti

Kaštonų žiedų arbata: puikus antioksidantų šaltinis, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų

Kaštonų užpilas su degtine

Kaštonų užpilas su degtine paruošiamas naudojant šviežius rudenį nukritusius kaštonų vaisius. Paruošimo procesas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja kruopštumo ir kantrybės.

Reikalingi ingredientai

Rekomenduojamas video

  • 400 g šviežių kaštonų vaisių
  • 0,5 litro kokybiškos degtinės (40 laipsnių) arba medicininio spirito
  • tamsaus stiklo butelis su sandariu dangteliu

Paruošimo eiga

  1. Nuo 400 g kaštonų vaisių nulupkite odelę (geriausiai imti šviežius kaštonus, nes sudžiūvusių odelė blogai lupasi). Juos susmulkinkite (galite sumalti mėsmale), suberkite į tamsaus stiklo butelį (3/4 butelio tūrio) ir iki viršaus užpilkite 40 laipsnių degtine arba spiritu.
  2. Svarbu parinkti tik sveikus, nepažeistus kaštonus. Kaštonai turi būti šviežiai nukritę, be žymių puvimo ar mechaninių pažeidimų. Prieš smulkinimą kaštonus rekomenduojama kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.
  3. Butelį užkimškite ir tamsioje šiltoje vietoje palikite nusistovėti 2 savaites. Antpilą kasdien pakratykite.
  4. Praėjus dviem savaitėms, nukoškite ir perpilkite į švarius, tamsius, sandariai uždaromus buteliukus.
Kaštonų užpilas su degtine

Kaštonų užpilas su degtine: alternatyvūs paruošimo būdai

Kai kurie žolininkai naudoja šiek tiek kitokią metodiką. 50 g džiovintų žiedų užpila puse litro kuo stipresnės degtinės ar spiritu, laiko ne mažiau kaip dvi savaites, nusunkia ir geria po 30–40 lašų 4 kartus per dieną.

Taip pat galima ruošti antpilą iš kaštonų žievės. Lėtinį prostatitą gydykite taip: nulupkite nuo kaštonų vaisių žievę, susmulkinkite, 2 šaukštus suberkite į butelį ir užpilkite 1 stikline spirito arba degtinės, palikite 10 dienų prisitraukti šiltoje ir tamsioje vietoje, antpilą kasdien pakratykite.

Kuo naudingas kaštonų užpilas su degtine

Kaštonų užpilas su degtine gali būti naudojamas tiek išoriškai, tiek vidiniam vartojimui, priklausomai nuo gydomo negalavimo pobūdžio.

  1. Venų varikozės ir tromboflebito gydymas. Sergantiems tromboflebitu patariama gerti kaštonų vaisių antpilo: 3 šaukštus susmulkintų kaštono vaisių užpilkite puse litro spirito arba degtinės, palikite tamsioje vietoje 14 dienų prisitraukti, antpilą kasdien pakratykite. Nukoškite ir gerkite po 30–40 lašų 3 kartus per dieną mėnesį laiko.
    Kaštonų užpilas nuo venų išsiplėtimo naudojamas iki trijų kartų per dieną. Per kartą reikia išgerti iki 30 lašelių užpilo užsigeriant su vandeniu.
  2. Sąnarių skausmų malšinimas. Sąnarių ir raumenų skausmams malšinti kaštonų užpilas naudojamas išoriškai. Spiritinis antpilas tinka skaudamiems sąnariams įtrinti. Liaudies medicinos praktikai teigia, kad sąnarių skausmus taip pat puikiai malšina susmulkintų kaštonų vaisiai, užpilti paprasčiausiu actu.
  3. Kosulys ir kvėpavimo takų problemos. Liaudies medicinoje nurodoma, kad reikia į miltelius sugrūsti nuluptus kaštonų vaisius, užpilti baltuoju vynu, suplakti, palaikyti kiek laiko ir gerti po šaukštą kelis kartus per dieną nuo drugio, kosulio ir džiovos.
Kuo naudingas kaštonų užpilas su degtine

Kaštonų užpilo poveikis organizmui

Kaštonų užpilas su degtine turi kompleksinį poveikį organizmui. Užpylus juos degtine kaštonai išleidžia biologiškai aktyvias medžiagas – kumarinus kurie yra žinomi kaip kraujo antikoaguliantas. Be to skystį praturtina saponinais, flavonoidais ir kitais naudingais organiniais junginiais.

Kaštono preparatai mažina kraujo krešėjimą, didina venų pralaidumą, stiprina kraujagyslių sieneles. Šis poveikis ypač svarbus asmenims, sergantiems venų varikoze, hemorojumi ar turintiems kraujotakos sutrikimų.

Saugumas ir atsargumo priemonės

Nors kaštonų užpilas yra natūralus preparatas, jo vartojimas reikalauja atsargumo. Vartojant kaštono preparatus per didelėmis dozėmis gali pasireikšti tokie šalutiniai poveikiai:

  • vėmimas;
  • pykinimas;
  • paralyžius;
  • kraujavimas;
  • inkstų veiklos sutrikimai.

Kaštonų preparatų negalima gerti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige bei tiems žmonėms, kuriems lėtai kreša kraujas. Paprastojo kaštono preparatų nerekomenduojama vartoti asmenims, sergantiems inkstų ir kepenų ligomis, taip pat nėščioms moterims (joms kaštono preparatus galima vartoti tik išoriškai).

Kaštonų užpilas su degtine: svarbus perspėjimas!

Būtina žinoti, kad specialiai neparuoštų kaštonų žiedų, žievės, lapų ir vaisių vartoti negalima, nes juose yra nuodingos medžiagos eskulino, kuris ruošimo metu suyra.

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro duomenimis, kartais kaštonų suvalgoma supainiojus juos su valgomuoju kaštainiu (Castanea sativa) ar gydantis namuose pagamintais augalo preparatais.

Kaštonų užpilas su degtine: žaliavos rinkimas ir paruošimas

Kokybiško kaštonų užpilo paruošimui svarbu teisingai surinkti ir paruošti žaliavas. Žolelių žinovai gydymo reikalams naudoja jaunų kaštonų šakelių žievę, žiedus, lapus ir, žinoma, vaisius. Pasak žolininkų, kaštonai geriausiai gydo venų išsiplėtimą, hemorojų.

Kaštonų vaisius geriausia rinkti rudenį, kai patys nukrenta. Šviežiai nukritę kaštonai turi didžiausią biologiškai aktyvių medžiagų koncentraciją.

Kaštonų užpilas su degtine: žaliavos rinkimas ir  paruošimas

Kiek laiko tinkamas vartoti kaštonų užpilas su degtine

Tinkamai paruoštas kaštonų užpilas su degtine gali būti saugojamas kelerius metus. Svarbu laikyti užpilą tamsaus stiklo inde, tamsioje, vėsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Prieš kiekvieną vartojimą butelį rekomenduojama gerai suplakti, kad biologiškai aktyviosios medžiagos tolygiai pasiskirstytų.

Rekomendacijos prieš vartojimą

Prieš pradedant vartoti kaštonų užpilą su degtine, būtina pasitarti su gydytoju, ypač jei turite lėtinių ligų arba vartojate vaistus.

Svarbu pradėti nuo mažesnių dozių ir stebėti organizmo reakciją. Jei atsiranda bet kokių nepageidaujamų šalutinių poveikių, vartojimą reikia nedelsiant nutraukti ir kreiptis į gydytoją.

Kaštonų užpilas su degtine – tai patikimas ir efektyvus liaudies medicinos metodas, kuris gali padėti spręsti daugelį sveikatos problemų. Tačiau, kaip ir bet kuris kitas gydymo metodas, jis reikalauja atsakingo ir apgalvoto naudojimo.

Šaltiniai:

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1055/horse-chestnut
  2. https://www.healthline.com/nutrition/horse-chestnut-benefits
  3. https://www.nccih.nih.gov/health/horse-chestnut
  4. https://7song.com/horse-chestnut-a-useful-vascular-tonic/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *