Skip to content

Obuolių uogienė žiemai: puikūs receptai ir neįkainojami patarimai, kaip išvirti skaniausią

Obuolių uogienė žiemai: puikūs receptai ir neįkainojami patarimai, kaip išvirti skaniausią
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Ruduo – tai gausiausias gamtos gėrybių metas. Šiuo laikotarpiu ne tik medžiai pasipuošia spalvingais lapais, bet ir gražiausiais raudonšoniais obuoliais. Juos valgome šviežius, džioviname, kepame pyragus bei ruošiame šaltajam sezonui. Tad, jei nežinote kur sunaudoti gausų obuolių derlių – puikus sprendimas – kvapni obuolių uogienė žiemai. Tokią uogienę tikrai daugelis prisimena iš vaikystės, kurią dar vadina obuoliene. O mes dalinamės keliais puikiais receptais bei patarimais ir gudrybėmis, kad obuolių uogienė žiemai tikrai būtų gardi ir pavyktų iš pirmo karto.

Obuolių uogienė žiemai – obuolių pasirinkimas

Obuolių uogienei tinka įvairių rūšių obuoliai bei jų mišiniai, tačiau nuo jų rūšies priklauso cukraus kiekis, konsistencija bei skonis.  Jei pasirinksite minkštus, saldžius ir sultingus obuolius, jie greitai suvirs ir uogienė bus švelnios konsistencijos. Jei norite tvirtesnės konsistencijos obuolių uogienės, rinkitės kietesnius ir rūgštesnius obuolius. Tam puikiai tinka, pavyzdžiui, antaniniai obuoliai, kadangi jie nesukrenta verdant, tad obuolių uogienėje lieka maloniai traškūs gabaliukai

Ką dar dėti į obuolių uogienę?

Puiki obuolių uogienė žiemai išverdama vien tik iš obuolių, tačiau, norint paįvairinti jos skonį, galima maišyti su kitais vaisiais ar daržovėmis. Be to, tokiu būdu virdami obuolių uogienę, sunaudosite gausų rudens gėrybių perteklių. Obuolių uogienę galite virti kartu moliūgais, cukinijomis, kriaušėmis, persikais, slyvomis, citrusiniais vaisiais bei įvairiomis uogomis.

Švelnaus skonio ingredientus (pavyzdžiui, cukinijas, moliūgus, persikus ir kt.) su obuoliais galite maišyti lygiomis dalimis, o štai intensyvesnio skonio citrusinių vaisių ar uogų naudokite dukart ar net triskart mažiau, nei obuolių. Taip pat puikiai tinka ir įvairūs prieskoniai – vanilinis cukrus, cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, kardamonas, citrusinių vaisių žievelės, mėtos.

Obuolių uogienė žiemai

Cukraus kiekis obuolių uogienei

Yra daugybė obuolių rūšių, kurių skonis skiriasi, tad tikslus cukraus kiekis priklausys nuo jūsų skonio. Įprastai 4 kg obuolių (nuluptų ir be sėklų) reikia 1 kg cukraus. Jei obuolių uogienė žiemai bus verdama su vaniliniu cukrumi, cinamonu ar kitais prieskoniais, cukraus prireiks mažiau. Žinoma, cukraus kiekis priklausys ir nuo to, kokius priedus naudosite, pavyzdžiui, naudojant rūgštesnius citrusinius vaisius reikės truputį daugiau cukraus, o saldžias avietes – mažiau. Norėdami tvirtesnės obuolių uogienės, rinkitės uogienių cukrų su pektinu (jo reikės trečdaliu ar net perpus mažiau), o rudasis cukrus suteiks malonaus aromato, karamelės skonio bei tamsesnę, gintarinę spalvą.

Obuolių uogienė žiemai – virimas

Virimo būdas priklauso nuo obuolių rūšies bei norimos konsistencijos. Norėdami, kad obuolių uogienė žiemai būtų kuo lygesnės konsistencijos, tarsi košelė, obuolius būtinai nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais, sumaišykite su cukrumi, įpilkite šlakelį vandens ir virkite nedelsiant, nelaikykite su cukrumi pernakt. Papildomai galite pertrinti per sietelį ar sutrinti maisto smulkintuvu.

Norėdami, kad obuolių uogienė išvirtų su gabaliukais, obuolius nulupkite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir palaikykite užpylę cukrumi bent kelias valandas ar pernakt. Gautą mišinį su išsiskyrusiomis sultimis galite virti iki kol obuoliai suminkštės. Verdant tokią obuolių uogienę vertėtų jos skonį paryškinti priedais, pavyzdžiui, apelsinų žievelėmis, mėtomis imbieru, cinamonu ar kt.

Obuolių uogienė žiemai

Klasikinė obuolių uogienė žiemai

Nostalgija kvepianti obuolių uogienė žiemai, kurią pagaminsite greitai ir paprastai. Cukraus kiekį galite koreguoti atsižvelgdami į obuolių saldumą.

Ingredientai:

  • 4 kg obuolių
  • 1 kg cukraus
  • 100 ml vandens
Obuolių uogienė žiemai

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėkla ir supjaustykite kubeliais.
  2. Į didelį puodą suberkite supjaustytus obuolius, įpilkite 50-100 ml vandens, užberkite cukrumi ir virkite ant nedidelės ugnies vis pamaišydami iki obuoliai suminkštės ir uogienė sutirštės iki norimos konsistencijos.
  3. Jei norisi vientisos konsistencijos uogienės, ją pertrinkite trintuvu.
  4. Dar karštą obuolių uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais, švariais dangteliais. Palikite atvėsti.
  5. Laikykite tamsioje vėsioje vietoje.

Obuolių uogienė su moliūgais

Kai ruduo nenustoja dalintis savo gėrybėmis, puikus metas jas išnaudoti ir išsivirti be galo skanią obuolių uogienę su moliūgais. Tokia obuolių uogienė ne tik puikiai atrodo ir nuostabiai kvepia, be ją labai gardu valgyti su blynais ar tiesiog kabinti šaukštu.

Ingredientai:

  • 800 g cukraus
  • 600 g obuolių
  • 600 g moliūgo
  • 250 ml vandens
  • 1 vnt. citrinos
Obuolių uogienė su moliūgais

Gaminimas:

  1. Citriną gerai nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 10 minučių, kad nebūtų karti. Išspauskite citrinos sultis, o minkštimą su visa žievele smulkiai supjaustykite (sėklas išimkite).
  2. Obuolius nuplaukite, nulupkite ir išimkite sėklas. Juos sutarkuokite burokine tarka, dėkite į puodą, užpilkite citrinos sultimis ir gerai išmaišykite rankomis.
  3. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir taip pat sutarkuokite burokine tarka.
  4. Moliūgą ir citriną sudėkite į puodą su obuoliais, suberkite cukrų, įpilkite 250 ml vandens.
  5. Užvirkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 40-45 minutes, kartas nuo karto pamaišant iki norimos konsistencijos.
  6. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainiukus ir užsukite sandariais, karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.
  7. Apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  8. Atvėsusią obuolių uogienę laikykite tamsioje vėsioje vietoje.

Obuolių uogienė su apelsinais ir aguonomis

Klasikinės obuolienės skonis, nors ir puikus, turbūt daugeliui šiek tiek pabodęs. Ar esate kada ragavę obuolių uogienę su aguonomis? Vaizdas gal kiek neįprastas, bet skonis – nuostabus. Be to, toks obuolių uogienės stiklainėlis puikiai tiks net ir dovanai.

Ingredientai:

  • 1 kg obuolių
  • 300 g cukraus
  • 1 vnt. apelsino
  • 1 v.š. aguonų
Obuolių uogienė su apelsinais ir aguonomis

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Paruoštus obuolius sudėkite į puodą.
  2. Apelsiną labai švariai nuplaukite ir pamirkykite sodos tirpale. Apelsino žievelę nutarkuokite į atskirą indelį. Tada apelsiną pjaukite pusiau ir į puodą su obuoliais išspauskite apelsino sultis (jų turėtų būti apie 100 ml).
  3. Puodą statykite ant kaitros ir palaukite, kada sultys pradės kunkuliuoti. Tada kaitrą sumažinkite ir obuolius šiek tiek pamaišykite, kad jie tolygiai kaistų.
  4. Virkite, kol obuoliai suminkštės ir sukris. Tikslus virimo laikas priklausys ir nuo obuolių rūšies, ir nuo to, kokio norime obuolių suvirimo laipsnio, nes galima išvirti tiek obuolių košę, tiek virti, kad dar liktų kramtomų gabaliukų.
  5. Kai jau obuoliai ima minkštėti ir virsti košele, tuomet sudėkite tarkuotą apelsino žievelę. Ją su obuoliais kelias minutes pavirkite nuolat maišydami ir šiek tiek trindami obuolius samčiu.
  6. Galiausiai suberkite cukrų ir gerai išmaišykite kad ištirptų. Suberkite aguonas, išmaišykite ir nuimkite puodą nuo kaitros.
  7. Karštą obuolių uogienę sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite dangteliais.
  8. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  9. Atvėsusią obuolių uogienę laikykite tamsioje vėsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *