Skip to content

Pomidorų uogienė – skamba neįprastai? Kodėl gi neišbandžius? Štai 3 puikūs receptai: su vanile, rozmarinu bei džemas

Pomidorų uogienė - skamba neįprastai? Kodėl gi neišbandžius? Štai 3 puikūs receptai: su vanile, rozmarinu bei džemas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Ar žinojote, jog pomidorai iš tiesų yra uogos? Tačiau kulinarijoje jie laikomi daržovėmis dėl savo skonio, panaudojimo ir maistingųjų medžiagų. Tad jei jau pomidorai botaniniu požiūriu laikomi uogomis, gal verta iš jų išsivirti uogienės? Jei nesate ragavę tokios uogienės, pats metas išbandyti. Juk dabar pats gardžių, sultingų ir kvapnių pomidorų metas. Išnaudokite sodo gėrybes ir pasiruoškite žiemai. Pomidorų uogienė puikiai tiks tiek su saldžiais patiekalais, tiek su pikantiškais sūriais ar tiekti prie mėsos.

Tiršta pomidorų uogienė su vanile

Skanaudami šios uogienės tikriausiai neįtartumėte, kad ji pagaminta iš pomidorų. Jos spalva – sodriai raudona, o skonis primena uogas ir yra saldus. Uogienė kvepia taip pat ne pomidorais, o vanile. Tikrai verta išmėginti.

Tiršta pomidorų uogienė su vanile

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų (gerai prinokusių, mėsingų)
  • 800 g cukraus
  • 1 vnt. citrinos (reikės sulčių ir žievelės)
  • 2 a. š. vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Pomidorų viršuje padarykite kryžiaus formos įpjovas, sudėkite pomidorus į didelį dubenį. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3 minutes. Verdantį vandenį nupilkite ir iš karto pomidorus užpilkite kuo šaltesniu vandeniu. Leiskite pomidorams atvėsti, tuomet nulupkite odeles.
  2. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis. Išimkite sėklas – uogienei reikės tik tvirtosios pomidoro dalies.
  3. Supjaustykite pomidorus mažais kubeliais. Suberkite juos į puodą, supilkite citrinų sultis ir nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jų dalį). Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol pomidorai pradės virti.
  4. Suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 20-30 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas, kol uogienė šiek tiek sutirštės.
  5. Išvirtą uogienę supilkite į švarius iškaitintus, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite steriliais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Pomidorų uogienė su rozmarinu

Tai ryškiai sodraus skonio, nuostabaus aromato ir greitai pagaminama pomidorų uogienė, kuri puikiai tiks prie pikantiškų patiekalų.

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų
  • 500 g cukraus uogienėms
  • 2 vnt. citrinų
  • 2 vnt. rozmarino šakelių
Pomidorų uogienė su rozmarinu

Gaminimas:

  1. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite. Juos perpjaukite, išpjaukite kotelius ir pašalinkite sėklas. Susmulkinkite pomidorų kietą dalį.
  2. Į puodą sudėkite pomidorus, suberkite cukrų, dėkite rozmarinų šakeles, nutarkuokite citrinų žieveles ir išspauskite jų sultis.
  3. Viską virkite apie 10 minučių, vis pamaišydami. Nukelkite nuo viryklės ir nugriebkite putas.
  4. Paruoštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
  5. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Pikantiško skonio pomidorų džemas

Nuostabaus skonio gurmaniškas pomidorų džemas puikiai tiks tiekti su sūriais ar kaip padažas prie paukštienos bei mėsos patiekalų. Jei turite pomidorų, verta išmėginti šį originalaus skonio pomidorų džemą.

Ingredientai:

  • 1,5 kg pomidorų
  • 500 g cukraus
  • 6 v.š. citrinų sulčių
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 a.š. džiovintų bazilikų (arba 1 saujos šviežių, pasmulkintų)
  • 1 a.š. imbiero (šviežiai tarkuoto arba 0.5 a.š. džiovinto)
  • 0.5 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 0.5 a.š. juodųjų pipirų
  • druskos pagal skonį
Pikantiško skonio pomidorų džemas

Gaminimas:

  1. Pomidorus nuplaukite, nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite odelę.
  2. Pomidorus perpjaukite ir išimkite kietąsias vidurio dalis.
  3. Pomidorus susmulkinkite ir su likusiais ingredientais sudėkite į puodą.
  4. Viską užkaiskite ir virkite ant didesnės ugnies iki pradės burbuliuoti. Tuomet sumažinkite ugnį ir vis pamaišant virkite apie 1-1.5 val. iki sutirštės.
  5. Paruoštą džemą supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  7. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *