Skip to content

Raugintų kopūstų troškinys: nuo lietuviško iki vokiško. 4 gardūs receptai

Raugintų kopūstų troškinys
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Jeigu nemėgstate šviežių raugintų kopūstų, drąsiai galite išmėginti vieną iš šių patiekalų: raugintų kopūstų troškinys, rauginti kopūstai su dešrelėm, troškinti rauginti kopūstai su mėsa. Jie bus lygiai tiek pat vertingi kaip paprastos raugintų kopūstų salotos. Na, gal tik išliks mažiau vitamino C, tačiau troškinti rauginti kopūstai bus lengviau virškinami nei neapdoroti.

Raugintų kopūstų patiekalų nauda

Raugintų kopūstų patiekalai – tai neįtikėtinos naudos maistas, pasaulyje plačiai žinomas jau ne vieną šimtą metų. Iš tikrųjų manoma, kad raugintų kopūstų istorija prasideda dar prieš 2000 metų Kinijoje. Tad nenuostabu, jog yra žinoma begalė receptų su šiomis daržovėmis.

Ar žinojote, kad rauginti kopūstai yra kur kas vertingesni už žalius? Tai vienas didžiausių vitaminų šaltinių šaltuoju metų laiku. Raugintuose kopūstuose gausu ne tik vitamino C, bet ir didelis kiekis vitaminų B6 ir B12, kurie labai svarbūs gerai psichinei sveikatai palaikyti. O juk gera nuotaika tokia svarbi, kai saulės už lango vis mažiau, o dienomis beveik neprašvinta. Be to, skirtingai, plačiai paplitusiai nuomonei, raugintų kopūstų patiekalai yra ne tik puikiai virškinami, bet ir padeda virškinimo sistemos darbui, nes yra kupini gerųjų bakterijų (tiek probiotikų, tiek prebiotikų).

Patarimas: jeigu rauginti kopūstai pasirodė per rūgštūs, prieš gaminant, perplaukite šaltu vandeniu ir nuspauskite. Jeigu pagamintas patiekalas vis tiek jūsų skoniui rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus.

Troškinti rauginti kopūstai su mėsa

Troškinti rauginti kopūstai su mėsa

Tai klasikinis raugintų kopūstų patiekalas. Kartu su tradicine raugintų kopūstų sriuba atkeliavęs dar iš mūsų promočiučių vaikystės. Jį pagaminti neužims nei daug laiko, nei prireiks ypatingų pastangų ar didelių gabumų virtuvėje. Be to, tai pigus, nors ir labai sotus bei skanus patiekalas.

Gaminimo laikas: 1,5 val.

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 400 g kiaulienos nugarinės arba sprandinės (ši bus riebesnė, bet sultingesnė ir minkštesnė)
  • 400 g raugintų kopūstų
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • 2 lauro lapelių
  • 1 svogūno
  • mėgiamų prieskonių mėsai
  • 1–1,5 l mėsos sultinio arba vandens
  • 8 vidutinio dydžio bulvių

Gaminimo eiga:

  1. Mėsą supjaustome nedideliais gabalėliais, suberiame į dubenį ir pabarstome druska, pipirais bei mėgiamais prieskoniais. Nepersistenkite su prieskoniais, kad šie neužgožtų natūralaus mėsos ir raugintų kopūstų skonio. Puikiai pakaks truputį džiovintų prieskoninių žolelių: malto lauro lapelio, vos vos mairūno, baziliko, petražolių. Viską išmaišome ir paliekame šaldytuve 2–3 val. Geriausiai per naktį.
  2. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus (jei naudosite sprandinę, jo beveik nereikia), pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną ir smulkintą arba išspaustą česnaką. Tada suberiame mėsos gabalėlius ir maišant pakepiname 10–15 min., kol mėsa gražiai paskrus.
  3. Ketaus puodą arba troškintuvą išklojame raugintais kopūstais. Sudedame lauro lapelius ir vos vos pabarstome pipirais.
  4. Ant raugintų kopūstų sudedame apkeptą mėsą.
  5. Įpilame vandens arba sultinio. Tik tiek, kad vos apsemtų kopūstus. Geriau patikrinti kepant ir įpilti dar, jei trūksta, negu pripilti per daug – gausis sriuba, ne troškinys.
  6. Uždengiame dangčiu arba folija ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepimo režimas: viršus– apačia. Kepame apie 60 min.
  7. Kol rauginti kopūstai ir mėsytė troškinasi, nulupame, nuplauname ir išverdame bulves. Sūdyti pagal skonį.

Patarimas: nemėgstantiems kiaulienos, galima ją keisti vištiena (su kaulu), antiena, aviena ar jautiena.

Rauginti kopūstai su dešrelėmis

Rauginti kopūstai su dešrelėmis

Tai dar vienas klasikinio raugintų kopūstų troškinio variantas. Tik paruošiamas šis troškinys greičiau, nors jam prireiks kiek daugiau ingredientų.

Gaminimo laikas: 1 val.

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 500 g raugintų kopūstų
  • 4 didelių rūkytų dešrelių
  • 1 didelės morkos
  • 1 svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 3 šaukštų pomidorų pastos (galima naudoti ir pomidorų padažą)
  • žiupsnelio kmynų
  • 2 lauro lapelių
  • aliejaus kepimui
  • 8 vidutinio dydžio bulvių (garnyrui)

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną, česnaką ir morką nulupti. Morką sutarkuojame stambia tarka, svogūną pjaustome nedideliais kubeliais, o česnaką labai smulkiai susmulkiname arba išspaudžiame česnako spaustuku.
  2. Puode arba didesnėje keptuvėje įkaitiname aliejų ir iki geltonumo pakepiname svogūną, suberiame česnaką ir labai trumpai pakepame nuolat maišant. Tada suberiame tarkuotą morką ir pakepame maišydami apie 3–4 min.
  3. Į pakeptų daržovių mišinį sudedame raugintus kopūstus, lauro lapelius, pabarstome kmynais, išmaišome.
  4. Įpilame vandens. Maždaug tiek, kad apsemtų pusę raugintų kopūstų kiekio.
  5. Uždengiame dangtį ir troškiname ant silpnos ugnies apie 30 min. Jei reikia, troškinimo eigoje dar įpilame šiek tiek vandens. Tik ne per daug. Tai troškinys, ne sriuba.
  6. Dešreles supjaustome griežinėliais ir suberiame į troškinį. Išmaišome ir viską toliau troškiname dar apie 25 min.
  7. Tada įdedame pomidorų pastos ir viską išmaišome. Patroškiname dar apie 5 min. arba kol išgaruoja beveik visas skystis.
  8. Kol troškinasi rauginti kopūstai ir dešrelės, nuskutame, gerai nuplauname ir išverdame bulves.

Patarimas: Rūkytas dešreles galima keisti paprastomis pieniškomis dešrelėmis. Tik jas suberti į troškinį reikėtų likus maždaug 10 min. iki troškinimosi pabaigos.

Estiškas raugintų kopūstų troškinys
Nuotrauka: www.ohtuleht.ee

Estiškas raugintų kopūstų troškinys

Rauginti kopūstai nėra išskirtinai lietuviškas produktas, kaip daugelis turbūt galvoja. Kitos šalys taip pat gamina ir mėgsta raugintų kopūstų patiekalus. Žinoma, pirmiausiai į galvą ateina mintis apie vokiečius, kur raugintų kopūstų troškinys su šonine yra neatsiejama jų tradicinės virtuvės dalis. Tačiau apie juos žemiau. Čia pasidalinsime estišku raugintų kopūstų ir mėsos troškinio variantu.

Mulgikapsad pagaminti prireiks apie 2 val.

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 500 g raugintų kopūstų
  • 400 g riebesnės kiaulienos (puikiai tiks sprandinė)
  • 150 g perlinių arba miežinių kruopų
  • 350 ml vandens
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio cukraus

Gaminimo eiga:

  1. Ketaus arba kitą troškinimui tinkamą puodą išklojame raugintais kopūstais.
  2. Mėsą supjaustome kąsnio dydžio gabaliukais ir sudedame ant kopūstų.
  3. Ant viršaus suberiame perlines arba miežines kruopas.
  4. Viską užpilame vandeniu. Vandens pilkite tiek, kad viską pilnai apsemtų.
  5. Uždengiame dangčiu arba folija (jei troškinsime orkaitėje) ir troškiname ant mažos ugnies arba orkaitėje įkaitintoje iki 160 °C apie 2 val. (arba tol, kol mėsa ir kopūstai suminkštės). Kol vanduo užvirs, vis pakratykite puodą. Jeigu reikia, įpilkite dar vandens.
  6. Baigus troškintis, pagardinti druska ir trupučiu cukraus. Viską labai gerai išmaišyti. Mėsa turi būti tokia minkšta, kad maišant subyrėtų.

Patarimas: kruopas pamerkite iš vakaro, jos greičiau išvirs, bus minkštesnės, švelnesnės.

Vokiškas raugintų kopūstų troškinys su šonine
Nuotrauka: www.cookwhatyoulove.com

Vokiškas raugintų kopūstų troškinys su šonine

Raugintų kopūstų patiekalai – neatsiejama vokiškos virtuvės dalis. Kaip ir mūsų virtuvėje, taip ir vokiškoje yra ne vienas raugintų kopūstų troškinio receptas. Vokiečiai taip pat dažniausiai troškina kopūstus su mėsa, o patiekia su virtomis bulvėmis.

Pasigaminti Sauerkraut užtruks apie 1,5 val.

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 60 g rūkytos šoninės
  • 500 g raugintų kopūstų
  • 250 ml jautienos sultinio
  • 1 svogūno
  • 1 česnako galvutės
  • žiupsnelio cukraus
  • žiupsnelio kmynų
  • 5 kadagio uogų
  • 1 lauro lapelio
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelio sviesto (kepimui)

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausiai šoninę supjaustome kubeliais. Svogūną ir česnaką nulupame ir smulkiai supjaustome.
  2. Puode arba aukštoje keptuvėje įkaitiname sviestą ir jame pakepiname svogūną iki šis pagels, tuomet suberiame smulkiai pjaustytą česnaką ir trumpai pakepame nuolat maišydami.
  3. Suberiame šoninę ir pakepiname, kol ši gražiai apskrus.
  4. Įberiame žiupsnelį cukraus ir viską gerai išmaišome.
  5. Tada įpilame jautienos sultinį, suberiame kadagio uogas, kmynus, lauro lapelį. Pagardiname  žiupsneliu druskos ir pipirais.
  6. Galiausiai sudedame raugintus kopūstus, uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies apie 1 val.

Patarimas: troškinys bus skanesnis, jei pagaminsite iš vakaro ir leisite jam pastovėti per naktį. Vokiečiai rekomenduoja šį troškinį patiekti kaip garnyrą prie ant grotelių keptos mėsos, kiaulienos kepsnio ar dešrelių. Mes siūlome jo paragauti su virtomis bulvėmis.

Skanaus!

Šaltiniai:
https://www.maistomegeja.lt/ukrainietiska-raugintu-kopustu-sriuba/
https://www.ohtuleht.ee/toidutare/987307/
https://www.ohtuleht.ee/toidutare/951553/mulgikapsad

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jeigu nenurodyta kitaip.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *