Prasidėjus šaltajam metų sezonui, vis dažniau norisi sukiotis virtuvėje: pasigaminti kažką sotaus, skanaus, šildančio iš vidaus. Jau nebesinori lengvų vaisinių salotų ir šaltų sriubų, o norisi „tikro“ maisto. Ir čia puikiai tiks raugintų kopūstų sriuba. Galbūt praėjo tie laikai, kai daugumos namuose stovėjo statinaitės su raugintais kopūstais, šiandien be jokių problemų jų galime įsigyti parduotuvėse, tačiau raugintų kopūstų patiekalai išlieka populiarūs dėl savo skonio, naudos sveikatai ir tikro, sotaus maisto pojūčio.
Siūlome jums išmėginti bent vieną iš mūsų siūlomų sriubų receptų ir įsitikinti, kad tamsiais šaltais vakarais nieko nėra geriau nei iš vidaus šildantis maistas.
Patarimas: jeigu rauginti kopūstai pasirodė per rūgštūs, prieš gaminant, perplaukite šaltu vandeniu ir nuspauskite. Jeigu pagamintas patiekalas vis tiek jūsų skoniui rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus.
Kaimiška raugintų kopūstų sriuba
Tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį gaminant nereikės ilgai užtrukti virtuvėje, nuolat stovėti prie viryklės bei turėti daugybę ingredientų: galima sakyti, sriuba verda pati. Tradicinė raugintų kopūstų sriuba turi būti tiršta, soti, tad vandens nepadauginkite.
4 porcijas pagaminsite per 1 val. 30 min.
Jums reikės:
- 400–500 g kiaulienos šonkaulių
- 300–400 g raugintų kopūstų
- 2 l vandens
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- 2 lauro lapelių
Patiekimui:
- 4 vidutinio dydžio bulvių
- grietinės (pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Puode užverdame vandenį. Kiaulienos šonkaulius nuplauname ir sudedame į verdantį vandenį.
- Susidariusias putas nugraibome ir šonkaulius verdame apie 15–20 min., kol nebesusidaro naujų putų.
- Tada į puodą su kiaulienos šonkauliais sudedame raugintus kopūstus, beriame druskos, pipirų, dedame lauro lapelius. Išmaišome.
- Uždengiame puodą ir sumažiname ugnį/ kaitrą iki mažos bei verdame apie 1 val.
- Kol verda sriuba, gerai nuplauname neskustas bulves, užpilame šaltu vandeniu ir verdame apie 30 min, kol suminkštės. Tradiciškai bulvės, patiekiamos prie raugintų kopūstų sriubos, nesūdomos.
- Sriubai išvirus, leidžiame jai pastovėti, išsiskirti skoniams, kiek atvėsti.
- Tuomet į lėkštę dedame atpjautą šonkauliuką, pilame sriubos. Pagal skonį galima pagardinti šaukšteliu grietinės. Šalia patiekiama virta bulvė su lupena.
Patarimas: ši raugintų kopūstų sriuba gali būti verdama su bet kuria kita riebesne mėsa – kiaulienos šonine, vištienos blauzdelėmis ar nugarėlėmis (bus liesesnė, bet labai aromatinga), antiena, o ypač skanu su aviena.
Raugintų kopūstų sriuba (kopūstienė)
Tai tradicinės raugintų kopūstų sriubos variacija. Sakyčiau, pritaikyta tiems, kurie nesižavi be druskos, su lupena virtomis bulvėmis bei mėgsta sriuboje daugiau ingredientų.
4 porcijas pagaminsite per 1,5–2 val.
Jums reikės:
- 2–3 vištienos blauzdelių (priklausomai kokio riebumo sriubos norėsite)
- 300–400 g raugintų kopūstų
- 2 l vandens
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 2 vidutinio dydžio bulvių
- 2 lauro lapelių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- žalumynų (krapų, petražolių), pagal skonį
- aliejaus kepimui
- grietinės pagardinimui
Gaminimo eiga:
- Vištieną nuplauname ir dedame į verdantį vandenį. Taip susidaro mažiau putų. Susidariusias putas nugraibome.
- Vištieną verdame apie 40–50 min, kol mėsa visiškai suminkštėja ir tiesiog pati krenta nuo kaulo.
- Kol mėsytė verda, keptuvėje pakaitiname aliejų ir dedame kubeliais pjaustytą svogūną. Vis pamaišant kepame iki svogūnas gražiai pagels ir kiek suminkštės.
- Kol svogūnas kepa, sutarkuojame morką ir ją pakepiname kartu su svogūnu.
- Skustas, plautas bulves supjaustome kubeliais.
- Kai vištiena jau išvirusi, ją išimame iš puodo. Jos dar prireiks. Išvirusį sultinį, nukošiame į švarų puodą. Taip išvengiame sultinyje užsilikusių vištienos kauliukų.
- Į sultinį beriame bulves ir verdame apie 10 min. Kol bus minkštos.
- Tada į verdantį sultinį su bulvėmis suberiame raugintus kopūstus, sudedame prieskonius: druską, pipirus, lauro lapelius, pakepintus svogūnus ir morkas.
- Verdame dar apie 30 min. Galima ir ilgiau, jei mėgstate minkštesnius kopūstus.
- Bebaigiant virti, sudedame žalumynus ir smulkintą vištieną.
- Išvirusiai sriubai leidžiame pastovėti, atvėsti, įgauti tikrąjį skonį. Patiekiant galima gardinti šaukšteliu grietinės.
Patarimas: raugintus kopūstus dėkite virti tik bulvėms pilnai išvirus. Sudėjus per anksti, dėl kopūstuose esančios rūgšties, bulvės nebeišvirs, liks kietos.
Rudeninė daržovių ir raugintų kopūstų sriuba
Tai tikra soti, sodri rudenio gėrybių sriuba ir daržininkų džiaugsmas: į šią sriubą dedame ir cukinijas, moliūgus, kurių įprastai visuose daržuose užauga daugiau nei pajėgiame sunaudoti. Moliūgas savo saldumu sušvelnina raugintų kopūstų rūgštelę, todėl sriuba puikiai tiks ir tiems, kurie ne itin mėgsta raugintų kopūstų sriubas.
4 porcijas pagaminsite per 1–2 val.
Jums reikės:
- 2 vištienos blauzdelių arba 1 didesnio ketvirčio
- 2 l vandens
- 200 g moliūgo
- 200 g raugintų kopūstų
- 200 g cukinijų
- 2 nedidelių bulvių
- 1 svogūno
- 1 poro
- 1 nedidelės morkos
- saliero stiebo
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
- 2 lauro lapelių
- 1 šaukštelio kmynų
- žiupsnelio mairūno
- žiupsnelio baziliko
- žalumynų (krapų, petražolių, svogūno laiškų) pagal skonį
- aliejaus kepimui
- grietinės (pagardinimui)
Gaminimo eiga:
- Vištieną dedame į verdantį vandenį. Verdame apie 40 min., kol mėsa visiškai suminkštėja.
- Pasiruošiame daržoves: bulves supjaustome kubeliais, moliūgą ir cukiniją sutarkuojame, nuspaudžiame sulčių perteklių, porą supjaustome griežinėliais, morką sutarkuojame, saliero stiebą supjaustome pusžiedžiais, svogūną susmulkiname kubeliais.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname svogūną iki šis švelniai pagels. Beriame morkas ir maišydami trumpai pakepiname. Taip pat suberiame porą, saliero stiebą. Trumpai pakepiname, permaišome.
- Kai vištiena išverda, ją išimame iš puodo, o likusį sultinį perkošiame.
- Į likusį sultinį dedame bulves, moliūgą bei cukiniją ir paverdame apie 10 min, kol bulvės suminkštės.
- Tik tada, kai bulvės jau pakankamai minkštos, suberiame raugintus kopūstus ir keptuvėje pakepintas daržoves.
- Beriame druską, pipirus, kitus prieskonius. Išmaišome ir ant mažos ugnies verdame apie 30 min.
- Bebaigiant virti sudedame žalumynus.
- Išvirus sriubai leidžiame pastovėti, kiek pravėsti.
- Patiekiant į dubenėlį dedame smulkintos vištienos, pilame sriubos, gardiname grietine.
Patarimas: ši sriuba tiks vegetarams, veganams. Ji bus puikaus skonio ir be mėsos sultinio. Gaminimo eiga ta pati, tik pradedame nuo to, kad daržoves beriame į užvirusį vandenį. Norintiems ryškesnio skonio, moliūgą ir cukiniją patartina pjaustyti kubeliais.
Raugintų kopūstų ir burokėlių sriuba
Ši sriuba patiks tiems, kurie nori sriubos be mėsos, kuriems svarbu maistą pasiruošti greičiau. Tai ideali sriuba nemėgstantiems raugintų kopūstų rūgštumo, nes burokėliai jį sušvelnina. Ir tiems, kurie mėgsta rūgštesnę burokėlių sriubą. Dvi sriubos vienoje lėkštėje!
4 porcijas pagaminsite per 45 min.
Jums reikės:
- 1,5–2 l vandens
- 300 g raugintų kopūstų
- 1 didelio burokėlio
- 2 vidutinio dydžio bulvių
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 2–3 česnako skiltelių
- 2 lauro lapelių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- žalumynų (krapų, petražolių, saliero lapų), pagal skonį
- aliejaus kepimui
- grietinės (pagardinimui)
Gaminimo eiga:
- Iš pradžių pasiruošiame visas daržoves: bulves supjaustome kubeliais, morką ir burokėlį sutarkuojame stambia tarka, svogūną smulkiai supjaustome, česnaką išspaudžiame.
- Puode pakaitiname aliejų ir pakepiname svogūną, kol šis gražiai pagels ir suminkštės, tada beriame česnaką, labai trumpai pakepiname. Nepamirškite nuolat maišyti.
- Suberiame tarkuotas morkas ir burokėlius. Maišant pakepinti 2–3 min., kol daržovės kiek suminkštės.
- Tada suberiame bulves, druską, pipirus, lauro lapelius. Viską užpilame vandeniu, išmaišome ir verdame ant nedidelės ugnies apie 10 min., kol bulvės suminkštės.
- Kai bulvės jau minkštos, suberiame raugintus kopūstus ir verdame dar apie 30 min.
- Virimo pabaigoje suberiame smulkintus žalumynus.
- Patiekiant pagardiname šaukštu grietinės.
Patarimas: norint sotesnės, sodresnės, kvapnesnės sriubos, ją galima virti mėsos sultinyje. Keičiant burokėlių ir raugintų kopūstų proporcijas, galima išgauti vis kitokį sriubos skonį: labiau burokėlių arba labiau raugintų kopūstų.
Skanaus!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.