Ryškiai mėlynos, didelės ir be galo skanios šilauogės – daugelio mėgstamos uogos – retas kuris joms atsispiria. O ką gi daryti, jei norisi šiomis uogomis pasimėgauti ir žiemą? Kaip ir daugelį uogų, taip ir šilauoges galima užšaldyti arba išsivirti nuostabiai skanią šilauogių uogienę, kuria galėsite mėgautis šaltuoju sezonu. O atsidarius šilauogių uogienės stiklainėlį namai pakvips šiltu vasaros dvelksmu. Tad išnaudokite gamtos gėrybes ir pasigaminkite puikų skanėstą. Tad toliau jūsų dėmesio centre – šilauogių uogienė ir 3 receptų variacijos.
Klasikinė šilauogių uogienė
Kas gali būti skaniau nei šviežios duonos riekelė su namine šilauogių uogiene ir karšta arbata. Pasigaminkite nuostabiai gardžią uogienę ir mėgaukitės ja visus metus.
Ingredientai:
- 1 kg šilauogių
- 500 g cukraus
- 200 ml vandens
Gaminimas:
- Uogas perrinkite, nuplaukite, suberkite į kiaurasamtį, palikite nudžiūti ir tuomet suberkite į platų emaliuotą puodą ar dubenį.
- Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą ir juo užpilkite uogas.
- Uždenkite marle ar švaria drobele ir uogas palikite pastovėti 4 val.
- Po to nupilkite sirupą, jį vėl užvirkite ir pakartotinai užpilkite ant šilauogių.
- Vėsioje patalpoje laikykite 12 val.
- Tuomet sirupą dar kartą nupilkite, užvirinkite ir vėl užpilkite ant šilauogių.
- Ant silpnos ugnies, vis nugriebdami susidariusias putas, uogienę dar pavirkite apie 10 min.
- Išvirus uogienei, ją atvėsinkite ir išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Šilauogių uogienė su apelsinais ir imbieru
Jei norisi neįprastos ir ne per daug saldžios šilauogių uogienės, šis receptas kaip tik toks. Imbieras uogienei suteikia malonaus aštrumo, o apelsinas saldžią uogienę papildo savo citrusiniu skoniu. Beje, tokia uogienė gali būti ir puiki dovana – tereikia nedidelio stiklainėlio ir gražios juostelės jam papuošti.
Ingredientai:
- 500 g šilauogių
- 180 g cukraus
- 1 vnt. apelsino
- 1 a.š. tarkuoto šviežio imbiero
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Uogas perrinkite ir kruopščiai nuplaukite.
- Tuomet uogas sudėkite į puodą, ant viršaus užtarkuokite apelsino žievelę. Tarkuokite tik patį paviršių, kadangi baltoji žievelės dalis yra karti.
- Tuomet ant uogų su cukrumi išspauskite apelsino sultis, sudėkite tarkuotą imbierą bei į berkite žiupsnelį druskos.
- Viską užkaiskite ir retkarčiais pamaišant virkite apie 15 minučių.
- Dar karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainiukus ir užsukite iškaitintais švariais dangteliais.
- Stiklainius pastatykite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
- Paruoštą uogienę geriausiai laikyti tamsesnėje, vėsioje vietoje.
Šilauogių uogienė su kvapiniais prieskoniais
Šildančiais prieskoniais kvepianti šilauogių uogienė – tai tikras gurmanų delikatesas. Joje yra gausu prieskonių, kurie suteikia šiai uogienei ypatingą skonį, tačiau yra gana švelni. Tokia uogienė ne tik tiks su blynais, jogurtu, desertais, bet ir su mėsos, ypač žvėrienos patiekalais, kaip padažas.
Ingredientai:
- 1 kg šilauogių
- 500 g cukraus
- 100 ml vandens
- 4 vnt. kvapiųjų pipirų žirnelių
- 3 vnt. gvazdikėlių
- 1 vnt. cinamono lazdelės
- 1 a.š. malto muskato
Gaminimas:
- Šilauoges perrinkite ir nuplaukite.
- Paruoštas uogas sudėkite į puodą, užberkite cukrumi bei sudėkite visus prieskonius.
- Statykite puodą ant viryklės ir virkite ant silpnos kaitros, vis pamaišant apie 20 min., kol uogienė sutirštės.
- Uogienei išvirus išimkite cinamono lazdelę, pipirus ir gvazdikėlius.
- Paruoštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais, palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.