Skip to content

Šokoladinis pyragas: kaip nesudėtingai pasigaminti šventiškesnį brownie

  • by
Šokoladinis pyragas: kaip nesudėtingai pasigaminti šventiškesnį brownie
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kas gali atsispirti desertui, ir ypač, jeigu tai šokoladinis pyragas? Pyragas su šokoladu ar kakava turi daug variacijų, o vienas iš tokių, mušančių populiarumo padanges, yra drėgnasis braunis (angl. brownie). Nors receptų, kaip pasiruošti „patį pačiausią“ šokoladinį pyragą yra labai daug, tačiau savo skoniui atsirinkti reikės išbandyti ne vieną variantą. Štai vieną iš tokių ir siūlome – su minkštu biskvitu, idealiai suderintu saldumu ir šokolado skoniu. Juk to ir tikimąsi iš gero deserto, taip? Tokio pyrago nebus gėda ir svečiams patiekti, ir antrąją pusę palepinti.

Trumpai apie šokolado naudą

Kas sakė, kad šokoladą valgyti nesveika? Jeigu vartosite daug cukraus ir mažai kakavos turintį šokolado gaminį, tai tada šis teiginys ir galios. Tačiau grynas juodasis šokoladas yra toli nuo šio tvirtinimo. Taip, šokoladas turi didelį kiekį angliavandenių (46–63 proc.), riebalų (33–40 proc.) ir baltymų (6–6,5 proc.), bet jame galima rasti ir 11 proc. skaidulų, vitaminų D, B1, B2, PP ir mineralų – kalcio, magnio, kalio, geležies, vario, mangano, cinko, seleno.

Be kita ko, šokoladas gausus antioksidantų ir flavonoidų, kurie gerina kraujo tėkmę, mažina kraujospūdį ir „blogojo“ cholesterolio kiekį. Tai leidžia apsisaugoti nuo širdies ligų. Taip pat įdomu, kad šokoladas apsaugo odą nuo saulės UV spinduliuotės. Juodojo šokolado vartojimas pagerina ir smegenų veiklą, tokią kaip atmintis, mokymasis, dėmesio išlaikymas.

Šokoladinis pyragas ir paprastas jo receptas

Šis pyragas gal nėra toks drėgnas, kaip būtų tikimasi iš braunio, tačiau skoniu neteks nusivilti. Taip pat, šis šokoladinis pyragas neturi brauniui būdingos blizgančios plutelės, bet tuo jis ir yra išskirtinis, o viršų galima netrukdomai papuošti įvairiausiais ingredientais. Kadangi pyragui pagaminti panaudotas šokoladas, o ne įprastai naudojama kakava, jo skonio natos itin pasijus kiekviename pyrago gabalėlyje. Tad, jeigu jau svajojate apie saldžios „nuodėmės“ kąsnelį, tai pasigaminti pyragui jums reikės:

  • 80 g kambario temperatūros sviesto
  • 80 g juodojo šokolado
  • 70 g speltos miltų
  • 50 g rudojo cukraus
  • 5 kiaušinių tryniai
  • 5 kiaušinių baltymai
  • Žiupsnelio druskos
  • Įvairių ingredientų papuošimams (nebūtina)

Gaminimas:

1.Pirmiausiai dubenyje iki purumo išsukite sviestą su cukrumi ir žiupsneliu druskos.

Šokoladinis pyragas: gaminimas

2. Į sviesto masę įdėkite po vieną trynį, kas kartą gerai jį įmaišydami į sviesto masę.

Šokoladinis pyragas: gaminimas

3. Vandens vonelėje išlydykite šokoladą ir jį nedelsiant supilkite į sviesto ir trynių mišinį, kad nespėtų sustingti ar nesušoktų į šokolado gabaliukus.

Šokoladinis pyragas: gaminimas

4. Įsijokite miltus ir gerai išmaišykite.

Šokoladinis pyragas: gaminimas

5. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų, jas sukrėskite į masę ir labai atsargiai įmaišykite į tešlą.

Šokoladinis pyragas: gaminimas

6. Paruoštą masę supilkite į kepimo popieriumi ištiestą ar sviestu išteptą kepimo formą. Čia apvalios 22 cm skersmens kepimo formos pagrindas išklotas kepimo popieriumi, o kraštai ištepti sviestu ir apibarstyti džiūvėsėliais. Panašu, šiam pyragui pakaks ir mažesnės apvalios ar kitokios formos kepimo indo.

Šokoladinis pyragas: gaminimas

7. Pašaukite būsimą pyragą į 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę su įjungta standartine viršus–apačia kepimo funkcija. Kepkite apie 45 minutes.

8. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti ir galiausiai papuoškite pagal savo fantaziją. Papuošimams panaudotas apelsinas, pieniškas šokoladas ir baltojo šokolado trupiniai. Papuošti galima ir raudonųjų serbentų ar abrikosų džemu, vyšniomis, uogomis ar riešutais.

Šokoladinis pyragas Valentino dienai

Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/sokoladas/
https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate

Nuotraukos autorės.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *