Kas gali atsispirti desertui, ir ypač, jeigu tai šokoladinis pyragas? Pyragas su šokoladu ar kakava turi daug variacijų, o vienas iš tokių, mušančių populiarumo padanges, yra drėgnasis braunis (angl. brownie). Nors receptų, kaip pasiruošti „patį pačiausią“ šokoladinį pyragą yra labai daug, tačiau savo skoniui atsirinkti reikės išbandyti ne vieną variantą. Štai vieną iš tokių ir siūlome – su minkštu biskvitu, idealiai suderintu saldumu ir šokolado skoniu. Juk to ir tikimąsi iš gero deserto, taip? Tokio pyrago nebus gėda ir svečiams patiekti, ir antrąją pusę palepinti.
Trumpai apie šokolado naudą
Kas sakė, kad šokoladą valgyti nesveika? Jeigu vartosite daug cukraus ir mažai kakavos turintį šokolado gaminį, tai tada šis teiginys ir galios. Tačiau grynas juodasis šokoladas yra toli nuo šio tvirtinimo. Taip, šokoladas turi didelį kiekį angliavandenių (46–63 proc.), riebalų (33–40 proc.) ir baltymų (6–6,5 proc.), bet jame galima rasti ir 11 proc. skaidulų, vitaminų D, B1, B2, PP ir mineralų – kalcio, magnio, kalio, geležies, vario, mangano, cinko, seleno.
Be kita ko, šokoladas gausus antioksidantų ir flavonoidų, kurie gerina kraujo tėkmę, mažina kraujospūdį ir „blogojo“ cholesterolio kiekį. Tai leidžia apsisaugoti nuo širdies ligų. Taip pat įdomu, kad šokoladas apsaugo odą nuo saulės UV spinduliuotės. Juodojo šokolado vartojimas pagerina ir smegenų veiklą, tokią kaip atmintis, mokymasis, dėmesio išlaikymas.
Šokoladinis pyragas ir paprastas jo receptas
Šis pyragas gal nėra toks drėgnas, kaip būtų tikimasi iš braunio, tačiau skoniu neteks nusivilti. Taip pat, šis šokoladinis pyragas neturi brauniui būdingos blizgančios plutelės, bet tuo jis ir yra išskirtinis, o viršų galima netrukdomai papuošti įvairiausiais ingredientais. Kadangi pyragui pagaminti panaudotas šokoladas, o ne įprastai naudojama kakava, jo skonio natos itin pasijus kiekviename pyrago gabalėlyje. Tad, jeigu jau svajojate apie saldžios „nuodėmės“ kąsnelį, tai pasigaminti pyragui jums reikės:
- 80 g kambario temperatūros sviesto
- 80 g juodojo šokolado
- 70 g speltos miltų
- 50 g rudojo cukraus
- 5 kiaušinių tryniai
- 5 kiaušinių baltymai
- Žiupsnelio druskos
- Įvairių ingredientų papuošimams (nebūtina)
Gaminimas:
1.Pirmiausiai dubenyje iki purumo išsukite sviestą su cukrumi ir žiupsneliu druskos.
2. Į sviesto masę įdėkite po vieną trynį, kas kartą gerai jį įmaišydami į sviesto masę.
3. Vandens vonelėje išlydykite šokoladą ir jį nedelsiant supilkite į sviesto ir trynių mišinį, kad nespėtų sustingti ar nesušoktų į šokolado gabaliukus.
4. Įsijokite miltus ir gerai išmaišykite.
5. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų, jas sukrėskite į masę ir labai atsargiai įmaišykite į tešlą.
6. Paruoštą masę supilkite į kepimo popieriumi ištiestą ar sviestu išteptą kepimo formą. Čia apvalios 22 cm skersmens kepimo formos pagrindas išklotas kepimo popieriumi, o kraštai ištepti sviestu ir apibarstyti džiūvėsėliais. Panašu, šiam pyragui pakaks ir mažesnės apvalios ar kitokios formos kepimo indo.
7. Pašaukite būsimą pyragą į 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę su įjungta standartine viršus–apačia kepimo funkcija. Kepkite apie 45 minutes.
8. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti ir galiausiai papuoškite pagal savo fantaziją. Papuošimams panaudotas apelsinas, pieniškas šokoladas ir baltojo šokolado trupiniai. Papuošti galima ir raudonųjų serbentų ar abrikosų džemu, vyšniomis, uogomis ar riešutais.
Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/sokoladas/
https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate
Nuotraukos autorės.