Skip to content

Avių pieno sūris – išskirtinio skonio gurmaniškas delikatesas. Jo istorija, rūšys bei nauda organizmui

Avių pieno sūris – išskirtinio skonio gurmaniškas delikatesas. Jo istorija, rūšys bei nauda organizmui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Avių pieno sūris – tai ne tik gardus maisto produktas, bet ir ilgas tradicijas bei istorinę reikšmę turintis kulinarinis paveldas. Gaminamas iš avių pieno, jis pasižymi unikaliu skoniu, tekstūra ir aromatu, skiriančiu jį nuo kitų rūšių sūrių. Daugeliui iš mūsų įprasta, kad sūris gaminamas iš karvės pieno, šį kartą panagrinėsime kuo ypatingas sūris iš avių pieno. Straipsnyje aptarsime avių pieno sūrio atsiradimo istoriją, kokios yra šio sūrio rūšys, jo gamybos procesą bei naudą organizmui.

Kas yra avių pieno sūris?

Avies pieno sūris – tai įvairių kietųjų ir minkštųjų sūrių, gaminamų iš avių pieno, rūšis. Iš avies pieno pagamintame sūryje yra daugiau laktozės ir mineralinių medžiagų nei karvės ar ožkos piene ir dvigubai daugiau sviesto riebalų. Šis didelis riebalų kiekis suteikia sūriui kreminės konsistencijos skonį. Avies pieno sūryje yra mažai kalcio, todėl jis mažiau užteršiamas nei karvės pienas šaldymo proceso metu.

Avių pieno sūris

Avių pieno sūris: maistinė vertė

Nors avių pieno sūris gana kaloringas, tačiau turi naudingųjų medžiagų bei vitaminų. Šimte gramų avies pieno sūryje yra:

  • 393 kcal
  • 25 g baltymų
  • 32 g riebalų
  • 0 g angliavandenių
  • 714 mg kalcio
  • 268 mg kalio
  • 146 mg vitamino A
  • 1,18 mg vitamino D
  • 0,72 mg vitamino B12
  • 0,08 mg vitamino B6
Avių pieno sūris

Avių pieno sūrio istorija

Avių pienas, kaip ir ožkų pienas, sūrių gamyboje turi ilgesnę istoriją nei karvių pienas, nors šiuo metu didžioji dalis pasaulyje suvartojamo sūrio gaminama iš karvių pieno. Skirtingai nei prijaukintos karvės, kurios istoriškai dažnai buvo naudojamos kaip darbiniai, o ne pieniniai gyvuliai, avys, manoma, jau tūkstančius metų buvo melžiamos žmonių maistui. VIII a. pr. m. e. išleistoje Homero „Odisėjoje“ aprašoma scena, kurioje, parodoma avių pieninė, joje avių pienas yra rauginamas ir spaudžiamas krepšiuose – tikėtina, kad tai yra fetos sūrio ištakos. Šiomis dienomis avių pieno sūris yra populiarus visame pasaulyje, vertinamas gurmanų ir mėgstamas įvairių kultūrų žmonių.

Avių pieno sūrio skonis ir tekstūra

Iš dažniausiai sūrių gamybai naudojamų gyvulių pieno rūšių avių pienas dažnai būna mažo riebumo, tačiau jame yra daugiau sviesto riebalų, t. y. daugiau kietosios medžiagos, kurią galima paversti varške. Dėl mažesnio kalcio kiekio avių pieno sūris gali būti atsparus užteršimui, o didesnis riebalų kiekis – beveik dvigubai didesnis nei karvės piene – ne tik lemia tirštą sūrio tekstūrą, bet ir suteikia vieną iš avių pieno sūrio požymių – ypatingą kvapą. Kai avių pieno sūriai yra atšildomi, t. y. patiekiami kambario temperatūroje, jie dažnai blizga arba atrodo, kad ant jų nusėda vandens lašeliai, nes riebalų dalelės iš kietos būsenos virsta į skystą.

Avių pieno sūris

Avių pieno sūris ir jo rūšys

Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje ir Graikijoje yra daugybė avių pieno sūrio rūšių, kurios užima svarbią vietą kulinariniuose gaminiuose.

  • Mančego – vienas žinomiausių avies pieno sūrių, kilęs iš Ispanijos La Mančos regiono. Šis sūris yra kietas, elastingas, palyginti švelnaus charakterio sūris, gaminamas iš Mančego avių pieno.
  • Rokforas yra mėlynasis sūris iš pietų Prancūzijos. Žinomas dėl savo samanų žalsvai mėlynos spalvos dėmių, švelnios trapios tekstūros ir aštraus skonio, Rokforas savo gimtojoje šalyje vadinamas „sūrių karaliumi“.
  • Ossau-Iraty yra vidutinio kietumo nepasterizuotas sūris, gaminamas Prancūzijos Basko regione. tai vienas seniausių sūrių pasaulyje, kurio amžius siekia 3000 metų, o rašytiniuose šaltiniuose minimas dar 1 amžiuje. Sūris daromas iš nepasterizuoto avių pieno, brandinant jo žievė įgauna šieno spalvą ir pasidengia natūralaus pelėsio dėmelėmis, o sūris – skrudintų kviečių, skrudintų riešutų, šviežios žolės ir laukinių gėlių skonio natų. Dėl savo kreminės, net sviestinės tekstūros ir vaisiško, net gėlių aromato kartais yra vadinamas „ūkininkų desertu“.
  • Idiazabal – tai dar vienas klasikinis Baskų krašto sūris, pagamintas iš Latxa ir Carranzana avių pieno, kuris brandinamas mažiausiai 60 dienų. Šis sūris turi riešutų, rudojo sviesto skonį ir, priklausomai nuo gamybos ir brandinimo proceso, kartais yra rūkomas įvairiomis medžio rūšimis, todėl jo žievė būna tamsi.
  • Pecorino – vienas populiariausių itališkų sūrių pasaulyje. Gaminamas iš avių pieno, kietas, sūresnis ir aštresnis, nei kiti Pecorino sūriai (Pecorino Sardo, Pecorino Toscano ir pan.).
  • Feta – tai sūdytas varškės sūris, kilęs iš Graikijos. Feta sūris gaminamas daugiausia iš avių pieno arba iš avių ir ožkų pieno mišinio ir formuojamas į gabalėlius, kurie puikiai tinka salotoms arba gaminti sluoksniuotus kepinius.
  • Halloumi – kilęs iš Kipro sūris – tai nebrandintas sūdytas avies pieno sūris, savo tekstūra panašus į mocarelą arba minkštą Indijos sūrį paneer. Halloumi, kuris paprastai kepamas arba skrudinamas ant grotelių, taip pat gali būti gaminamas iš ožkos arba karvės pieno.
  • Rikota – tradicinė rikota buvo gaminama iš išrūgų, likusių gaminant kitus sūrius, o šiuolaikinė rikota gaminama iš virinto ir nenugriebto pieno. Avies pieno rikota išlieka purios, lengvai tepamos tekstūros, tačiau įgauna papildomo skonio sodrumo.
Avių pieno sūris

Avių pieno sūrio nauda organizmui

Kadangi šis sūris ne tik yra išskirtis gardėsis, bet ir turintis naudingųjų medžiagų, tad ir jo vartojimas organizmui teikia naudos.

  • Lengviau virškinamas. Avies pieno sūris yra daug lengviau virškinamas nei karvės ar ožkos pieno sūris. Avies pieno baltymai nėra tokie patys, kaip įprastiniuose karvės pieno produktuose, todėl organizmas juos lengviau virškina.
  • Geriau toleruojamas. Avių sūris yra geriausiai toleruojamas sūris, kai kalbama apie alergijas ir laktozės netoleravimą. Vienas iš pagrindinių avių pieno privalumų yra tas, kad jame yra A2 kazeino. A2 kazeinas randamas žmogaus piene, todėl jis labiau tinka vartoti žmonėms. Todėl netoleruojantys laktozės dažnai pastebi, kad avių pieno produktai nesukelia virškinimo sutrikimų.
  • Turi riebaluose tirpių vitaminų. Avies pieno sūris yra puikus trijų riebaluose tirpių vitaminų – vitaminų A, E ir D – šaltinis. Riebaluose tirpūs vitaminai yra labai svarbūs daugeliui svarbių organizmo funkcijų. Jie palaiko imuninės sistemos funkciją, kaulų, akių ir kt. sveikatą.
  • Stiprina imuninę sistemą. Šiame sūryje yra vitaminų A ir E. Šie du vitaminai veikia kaip antioksidantai, padedantys sumažinti laisvųjų radikalų kiekį ir pašalinti juos iš organizmo. Vitaminai A ir E padeda mažinti oksidacinį stresą ir užkirsti kelią sunkių ligų atsiradimui. Antioksidantai ne tik stiprina imunitetą, bet ir jaunina odą.
  • Padeda mažinti cholesterolio kiekį. Nors avių sūryje yra daugiau riebalų ir kalorijų nei karvių pieno sūryje, tai nereiškia, kad jis kenkia sveikatai. Šios rūšies riebalai padeda paversti baltymus energija ir kartu sumažina galimybes susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, tokiomis kaip aterosklerozė, koronarinė širdies liga, insultas ir infarktas.
  • Gerina miegą. Avių sūryje gausu triptofano. Ši nepakeičiamoji aminorūgštis palengvina serotonino sintezę. Subalansuotas serotonino kiekis smegenyse ir organizme padeda reguliuoti psichinę savijautą ir smegenų funkcijas, stabilizuoja nuotaiką, mažina nerimą ir skatina geresnį miegą.
Avių pieno sūris

Avių pieno sūris virtuvėje

Mėgautis avių pieno sūriu galima ne tik vienu, kaip gardžiu užkandžiu, bet ir tiekti įvairiomis formomis su kitais patiekalais.

  • Tiekite su kitais sūriais ant sūrio lentos, kartu su medumi, vytinta mėsa, vaisiais ar uogomis.
  • Kepkite ant grilio ar keptuvėje, ypač tinka halloumi sūris.
  • Tarkuotu sūriu gardinkite makaronų, keptų daržovių, mėsos ar kiaušinių patiekalus.
  • Pagardinkite salotas.
  • Gaminkite padažus su šiuo sūriu.
  • Gaminkite užkandžių sumuštinius su šiuo sūriu ir daržovėmis ar vaisiais.
  • Gardinkite sriubas.
  • Kepkite orkaitėje kartu pomidorais ar kitomis daržovėmis.

Šaltiniai:
https://www.drberg.com/blog/10-benefits-of-sheep-cheese
https://www.masterclass.com/articles/sheep-milk-cheese-guide
https://www.ice.edu/blog/what-is-sheeps-milk-cheese

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *