Skip to content

Mocarela – tai sūris – itališkos virtuvės pasididžiavimas, tinkamas ne tik picai gaminti. Gardūs receptai su juo

Mocarela - tai sūris – itališkos virtuvės pasididžiavimas, tinkamas ne tik picai gaminti. Gardūs receptai su juo
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Ar esate ragavę, šio visame pasaulyje garsaus itališko sūrio – mocarela? Šis minkštas baltas sūris, kilęs iš Italijos, žinomas dėl švelnaus, šiek tiek pikantiško skonio ir elastingos tekstūros, todėl plačiai naudojamas įvairiems patiekalams, įskaitant picas, salotas ir sumuštinius, gaminti. Gaminamas iš karvės arba buivolės pieno, mocarelos sūris tapo pagrindiniu daugelio pasaulio virtuvių patiekalu. O dabar džiugina kiekvieno gurmano ir maisto mėgėjo skonio receptorius. Šiame straipsnyje aptarsime mocarelos sūrio kilmę, jo ypatumus, su kuo jis dera ir pasidalinsime dviem skaniais receptais.

Sūrio mocarela kilmė

Mocarelos sūris kilęs iš Europos, tiksliau – iš Kampanijos regiono Italijoje. Vis dėlto, sunku tiksliai nustatyti, kada šis sūris pirmą kartą buvo pagamintas Italijoje. Tiesą sakant, šiuo klausimu esama įvairių prieštaringų teorijų. Viena vertus, kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad šis sūris buvo gaminamas jau VII amžiuje. Iš buivolių pieno buvo gaminamas sūris Provatura arba Skamorca, kuris vėliau buvo naudojamas mocarelos sūriui gaminti. Kai kas teigia, kad mocarela atsirado XII a., kai vienuoliai iš San Lorenzo vienuolyno Kampanijoje pradėjo gaminti sūrį iš buivolių pieno.

Bėgant šimtmečiams mocarelos gamyba tapo svarbia Italijos kulinarijos tradicija. Kai kurių gamintojų gamybos metodai buvo perduodami iš kartos į kartą, o kartais laikomi paslaptimi, kurią reikia saugoti.

Mocarelos sūrio rūšys

Jei manote, kad mocarela yra tik vienos rūšies, vadinasi, dar nesate atradę visų skirtingų mocarelos rūšių sūrių. Nuo šviežio iki rūkyto, nuo karvės pieno iki mocarelos iš buivolių pieno – yra daugybė skirtingų mocarelos rūšių, kuriomis galite mėgautis, tad pateiksime keletą žinomiausių.

Mocarela
  • Šviežia mocarela. Ši mocarela geriausiai visiems žinoma, kreminės konsistencijos ir švelnaus skonio. Ji gaminama iš nenugriebto karvės pieno ir gali būti sūdyta arba nesūdyta. Paprastai parduodami dideli rutuliukai, užpilti sūrymu, išrūgomis, vandeniu arba sandariai suvynioti į plastikinę plėvelę. Atidarytą mocarelą reikėtų suvalgyti per kelias dienas – kuo greičiau, tuo geriau. Be to, jų būna kelių dydžių – dideli, apelsino dydžio arba maži rutuliukai „ciliegine“ – vyšnios dydžio.
  • Rūkyta mocarela. Tai sūris, kuris iš pradžių gaminamas kaip šviežias mocarelos sūris, bet po to išrūkomas, todėl jo išorė tampa aukso spalvos ir kietesnė, o skonis tampa panašus į riešutų skonį. Be to, išrūkyta mocarela kartais džiovinama.
  • Kietas mocarelos sūris. Kadangi tai mažai drėgmės turinti mocarela, ji nelaikoma skystyje, yra palyginti sausa, kietesnės tekstūros ir rūgštesnio skonio nei šviežia mocarela. Šis sūris būna parduodamas didesniais stačiakampio formos gabalais, tarkuotas ar sūrio lazdelėmis. Be to šio sūrio galiojimo laikas yra gerokai ilgesnis ir šaldytuve ji gali išsilaikyti ištisas savaites.
  • Buivolių pieno mocarela. Iš Pietų Italijos kilusi mocarela gaminama iš buivolių pieno. Ji vertinama dėl savo sodraus ir kreminio skonio, kuris pranoksta iš karvės pieno gaminamos mocarelos skonį. Šis sūris puikia dera salotose arba valgomas vienas su šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  • Burata. Šio sūrio išorinis apvalkalas – tai vientisa mocarela, o viduje yra ir mocarelos, ir grietinėlės, todėl sūrio tekstūra yra riebi, kreminė ir puikiai dera su traškia duona ar šviežiais pomidorais.
  • Ovolini mocarela. Ši mocarela yra tik vienu dydžiu mažesnė už standartinį didelį rutuliuką, todėl puikiai tinka ruošiant salotas tik vienam ar dviem žmonėms. Pavadinimas kilęs iš itališko žodžio „kiaušinis“, kadangi jos dydis ir yra kaip vidutinio vištos kiaušinio. Ši mocarela gali būti gaminama iš buivolių, karvių pieno arba jų derinio, tačiau už Italijos ribų dažniausiai gaminami iš 100 proc. karvės pieno.

Kaip gaminamas mocarela sūris?

Nesvarbu, kokios rūšies pienas naudojamas, karvės ar buivolių, šviežia mocarela gaminama taip pat. Mocarelos sūris nėra brandinamas, kaip dauguma kitų sūrių, todėl geriausiai tinka valgyti praėjus kelioms valandoms po pagaminimo. Mocarelos gamybos procesas vadinamas pasta filata. Pienas kaitinamas su išrūgomis, kuriose yra termofilinių bakterijų, o paskui pridedama šliužo fermento, kad susidarytų varškė. Varškė kaitinama vandenyje arba išrūgose, kol susidaro sūrio gijos ir masė tampa elastinga. Varškė ištempiama, išminkoma iki vientisos masės ir suformuojami apvalūs rutuliukai, iš kurių gaminamas šviežias mocarelos sūris.

Kaip gaminama mocarela

Mocarelos sūrio maistingumas

Mocarelos sūris laikomas sveikesniu sūriu dėl mažesnio riebalų ir kalorijų kiekio, palyginti su kitais sūriais. Jis taip pat yra geras baltymų, kalcio ir kitų svarbių maistinių medžiagų šaltinis, todėl yra vertingas subalansuotos mitybos komponentas. Šimte gramų mocarelos sūrio yra:

  • 299 kcal
  • 22 g baltymų
  • 22 g riebalų
  • 2,4 g angliavandenių
  • 505 mg kalcio
  • 17 mcg seleno
  • 2,92 mg cinko
  • 354 fosforo
  • 486 mg natrio
  • 179 mcg vitamino A
  • 0,283 mg vitamino B2
  • 2,28 mcg vitamino B12

Kaip geriausiai laikyti mocarelos sūrį?

Kad mocarelos sūris išliktų šviežias ir kokybiškas, jį reikia laikyti šaldytuve, sandariame inde arba suvyniotą į plastikinę plėvelę. Šviežią mocarelos sūrį reikėtų laikyti jo skystyje arba sūryme, kad jis išliktų minkštas. Tinkamai laikomas mocarelos sūris šaldytuve gali išsilaikyti iki dviejų savaičių.

Su kuo dera mocarela

Su kuo geriausiai dera mocarela?

Daugelis žino, kad mocarela puikiai dera picai gardinti ar salotoms su pomidorais. Tačiau ji puikiai dera ir su kitais ingredientais, kurie dar labiau atskleidžia sūrio skonį.

  • Žaliųjų pomidorų džemas – šiek tiek saldus ir aitrus džemas puikiai dera su mocarela ir sukuria labai įdomų skonio kontrastą.
  • Pesto padažas – galbūt esate ragavę makaronus su Pesto padažu ir sūriu? Tokiu atveju jau žinote, kad šis iš bazilikų, kedro riešutų, alyvuogių aliejaus ir parmezano sūrio gaminamas padažas puikiai dera su mocarelos sūriu.
  • Švieži vaisiai – su mocarelos sūriu puikiai tinka figos, persikai, braškės. Sūrių lėkštėje ne tik gražiai atrodys, bet ir sukurs puikius skonių derinius.
  • Šviežios žolelės – su šiuo sūrių labai dera bazilikai, čiobreliai, rozmarinas ar petražolės.

Vaistažolės, kurias galite auginti namuose: TOP 10 augalų, kurie  bus ne tik vaistas, bet ir maistas

Pica su mocarela

Sumuštiniai su pomidorais ir mocarela

Labai gardūs ir sotūs sumuštiniai, puiki idėja skaniems pusryčiams.

Ingredientai:

  • 2 riekių norimos duonos, labiausiai tinka čiabata ar duona skrudinimui
  • 2 nedidelių pomidorų
  • 30 g mocarelos sūrio
  • 15 g kreminio sūrio
  • Saujos gražgarsčių
  • Druskos, pipirų, pagal skonį
  • Balzaminio kremo, pagal skonį
Sumuštiniai su pomidorais ir mocarela

Gaminimas:

  1. Duonos riekeles apskrudinkite sausoje keptuvėje.
  2. Ant paruoštų riekelių tepkite kreminį sūrį.
  3. Dėkite gražgarsčių lapelius, rieklėmis pjaustytus pomidorus, juos pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Ant pomidorų uždėkite mocarelos sūrio ir pagardinkite balzaminiu kremu. Skanaus.

Avižų košė su pomidorais ir mocarela

Ar esate ragavę avižinės košės su mocarelos sūrių? Jei dar neteko, labai rekomenduojame išbandyti, tai puikus subalansuotų pusryčių pasirinkimas.

Avižų košė su pomidorais ir mocarela

Ingredientai:

  • 60 g pilno grūdo avižų dribsnių
  • 50 g pomidoro
  • 45 g mocarelos sūrio
  • Keleto baziliko lapelių
  • Druskos, virimui
  • Pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Avižas užpilkite 200 ml vandens, įberkite druskos, virkite uždengus ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, apie 12 min.
  2. Mocarelą ir pomidorą supjaustykite riekelėmis.
  3. Ant paruoštos košės dėkite sūrį, pomidorą ir baziliko lapelius, viską pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.

Šaltiniai:
https://foodiesfamily.com/types-of-mozzarella-cheese/
https://www.thespruceeats.com/what-is-mozzarella-cheese-1807036
https://www.relish.com/food-wiki/153843/mozzerella-cheese-important-facts-health-benefits
https://parolesdefromagers.com/en/everything-you-need-to-know-about-mozzarella-italian-cheese/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *