Atėjus šiltajam sezonui vis dažniau nusprendžiame gaminti maistą ant laužo ir mėgautis jų nuostabiu skoniu ir kepamos mėsos aromatu. Kepant mėsą ant laužo galime naudoti įvairius marinatus, tiek su majonezu, jogurtu ar kefyru, tiek sausus su žalumynais ir prieskoniais bei galime marinuoti šašlykus su aliejumi. Šašlykų marinatas su aliejumi mėsai suteikia ypatingo sultingumo, tad šiame straipsnyje pateiksime 5 puikius receptus, kuriuos galėsite išbandyti šį sezoną.
Šašlykų marinatas su aliejumi ir pomidorų padažu
Sultingo šašlyko paslaptis – nuoširdus jo minkymas, galite šį darbą patikėti stipresniems draugams, nes nuo minkymo stiprumo priklausys galutinis rezultatas! O šis marinatas su aliejumi šašlykams suteiks puikų skonį ir mėsa iškeps labai sultinga.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos kumpio (arba kitos mėgstamos mėsos)
- 100 ml aliejaus
- 3 vnt. svogūnų
- 0.5 vnt. citrinų (reikės išspaustų citrinos sulčių)
- 3 v.š. persilado prieskonių
- 2 v.š. pomidorų padažo
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, sudėkite į dubenį.
- Svogūnus smulkiai sutarkuokite.
- Į dubenį su mėsa berkite persilado prieskonius, svogūnus, supilkite aliejų, įspauskite citrinų sultis, gerai išmaišykite, dėkite pomidorų padažą.
- Viską sumaišykite gerai minkant. Visas pagrindas yra gerai išmasažuota mėsa, tuomet ji iškepa gerai ir šašlykai būna nesausi.
- Palikite mėsą marinuotis bent 2 valandoms, o tuomet jau suverkite ant iešmų ir kepkite mėsą ant laužo, kaip esate įpratę.
Marinatas šašlykams su aliejumi, vyno actu ir česnakais
Šis marinatas puikiai tinka, jei gaminate šašlykus iš avienos. Mėsa iškepa ypatingai minkšta ir sultinga.
Ingredientai:
- 1 kg avienos ar kitos norimos mėsos
- 120 ml aliejaus
- 4 v.š. vyno acto
- 5 skiltelių česnako
- 1 v.š. druskos arba pagal skonį
- 2 a.š. maltos aitriosios paprikos arba pagal skonį
- 2 svogūnų, vidutinio dydžio
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite stambiais gabalėliais.
- Svogūną supjaustykite stambiais pusžiedžiais.
- Smulkiai supjaustykite česnako skilteles.
- Actą sumaišykite su aliejumi, smulkintu česnaku, malta aitriąja paprika ir druska.
- Ant pjaustytos mėsos sudėkite pjaustytus svogūnus, supilkite paruoštą marinatą ir gerai rankomis išmaišykite.
- Indą, kuriame marinuojate mėsą uždenkite ir padėkite į šaldytuvą nakčiai marinuotis.
- Kitą dieną suverkite mėsos gabalėlius ant iešmų ir kepkite ant laužo kaip esate įpratę.
Šašlykų marinatas su aliejumi ir kiviais
Ar kada esate bandę marinuoti šašlykus su aliejumi ir kiviais? Ne dar neteko, tikrai išbandykite, kivių rūgštis mėsai suteiks nuostabaus minkštumo ir sultingumo.
Ingredientai:
- 2 kg kiaulienos ar kitos norimos mėsos
- 3 kivių
- 100 ml aliejaus
- 2 vnt. svogūnų, vidutinio dydžio
- druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių pagal skonį
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite stambiais gabalėliais.
- Svogūnus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su kubeliais pjaustyta mėsa, pagardinkite prieskoniais, įpilkite aliejaus. Viską labai gerai išminkykite ir palikite marinuotis per naktį.
- Likus pusvalandžiui iki kepimo, berkite druskos, sudėkite smulkiai pjaustytus kivius ir išmaišykite.
- Paruoštą mėsą suverkite ant iešmų ir kepkite ant gerai įkaitinto laužo.
Šašlykų marinatas su aliejumi, garstyčiomis ir medumi
Šiuo marintu šašlykus pamarinuoti pakanka vos keleto valandų sandariame inde kambario temperatūroje. Tad jeigu už lango šviečia saulė, galite greitai užmarinuoti mėsą ir keliauti į gamtą.
Ingredientai:
- 2 kg kiaulienos sprandinės ar kitos norimos mėsos
- 3 vnt. svogūnų, vidutinio dydžio
- 2 vnt. citrinų
- 100 ml aliejaus
- 2 v.š. medaus
- 2 v.š. garstyčių
- 5 skiltelių česnako
- 2 a.š. prieskonių šašlykams ar kitų mėgstamų prieskonių
- 1 a.š. aitriosios paprikos miltelių
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Viską apiberkite sausais prieskoniais ir mėsą gerai paminkykite rankomis.
- Išspauskite citrinos sultis ir dar paminkykite mėsą.
- Aliejų, medų ir garstyčias sumaišykite kartu.
- Sudėkite elektriniu trintuvu smulkintus ar labai smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Išmaišykite ir su šia mase gerai išminkykite mėsą.
- Palikite mėsą marinuotis kambario temperatūroje 2-3 valandas ar per naktį šaldytuve.
- Kepkite užmovę ant iešmo, virš įkaitintų anglių, iki mėgstamo iškepimo lygio. Skanaus!
Šašlykų marinatas su aliejumi ir burokėlių sultimis
Aliejaus ir burokėlių sulčių marinatas šašlykams suteks malonaus skonio, o mėsa iškeps labai minkšta. Labai paprastas ir taupus marinatas, kuriam ingredientų tikrai rasite namuose. Išbandykite ir pradžiuginkite kiekvieną besimėgaujantį šašlykais.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos sprandinės ar kitos mėgstamos mėsos
- 150 ml aliejaus
- 120 g svogūnų
- 100 ml burokėlių sulčių
- 50 g petražolių
- 5 skiltelių česnako
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Pasiruoškite marinatą: česnakus smulkiai supjaustykite ar išspauskite spaustuku, svogūnus supjaustykite juostelėmis, susmulkinkite petražoles, pagardinkite druska ir pipirais.
- Į šį mišinį supilkite aliejų ir burokėlių sultis bei viską gerai išmaišykite.
- Pasirinktą mėsą supjaustykite stambiais gabalėliais ir su dėkite į paruoštą marinatą.
- Viską gerai išmaišykite ir minkykite mėsą rankomis apie 10 minučių.
- Paruoštą mėsą palikite šaldytuve marinuotis kelioms valandoms ar per naktį.
- Suverkite mėsos gabalėlius ant iešmų ir kepkite virš įkaitintų anglių, vis pavartydami.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.