Daugelis tikrai žino, jog vasara – šašlykų metas. Nors šašlykais galima mėgautis ir kitais metų laikais, tačiau šiltuoju metų sezonu tikrai norisi praleisti daugiau laiko lauke, gamtoje, tad natūraliai ir gamintis maistą norisi lauke. Tikrai dažnas renkasi įvairų maistą, keptą ant laužo, griliaus ar šašlykinėje. Nors tam tinka tiek žuvis, daržovės, įvairi mėsa, net kepenys, dažniausias pasirinkimas yra kiaulienos šašlykai. Tačiau ar žinote kaip paruošti bei iškepti mėsą, kad šašlykai būtų minkšti ir gardūs?
Toliau pateikiame keletą gudrybių, kaip išsikepti pačius skaniausius kiaulienos šašlykus.
Šašlykai: kaip pasirinkti tinkamą mėsą?
Geriausia rinktis sprandinės, kumpio ar nugarinės dalis, kuriose gausu riebalų gyslų. Būtent jos kepimo metu ištirps ir suteiks šašlykams sultingumo bei nepakartojamo skonio.
Mėsos paruošimas marinavimui
Pasirinktos mėsos gabalą supjaustykite gabaliukais. Venkite per didelių gabalėlių – mėsa nespės tinkamai iškepti. Per maži gabaliukai taip pat netinka – šašlykas taps sausas ir praras skonį. Idealiausias dydis – maždaug degtukų dėžutės dydžio, tik šiek tiek storesnis. Nuo mėsos nupjaustykite riebalų perteklių, labai riebūs gabaliukai susvils, mėsa bus nemalonaus kvapo, karstelėjusi.
Kaip marinuojami šašlykai?
Mėsos gabaliukus su maišykite su norimu marinatu ir gerai sumaigykite rankomis. Tuomet marinatas geriau įsigers, šašlykas bus minkštas, sodraus skonio. Mėsą marinuoti geriausia stikliniame, emaliuotame arba moliniame inde, kadangi aliuminis bei kiti metalai gali reaguoti su marinatu, pakenks skoniui.
Šašlykų marinatas su aliejumi: 5 patikrinti receptai, kuriuos siūlome išbandyti šį sezoną
Kaip turi būti kepami šašlykai?
Kepimui labiausiai tinka vaismedžių malkos – naudokite obelų, kriaušių, slyvų malkas. Mėsą suverkite ant aliejumi pateptų, šiek tiek pakaitintų iešmų. Verti reikėtų išilgai raumens skaidulų taip, kad gabaliukai vos liestųsi, didžiausi gabaliukai turi būti iešmų centre, o mažesni – šonuose. Kepimo metu reguliariai apverskite šašlykus ir apšlakstykite marinatu. Nepamirškite stebėti kepimo proceso ir nuimti šašlykus nuo ugnies, kai mėsa bus iškepusi, bet dar ne visiškai sausa.
Tinkamai supjaustytas ir marinuotas šašlykas, esant gerai kaitrai iškepa pakankamai greitai – per 15-20 min. Norėdami patikrinti, ar mėsa tikrai iškepė, įpjaukite didžiausią gabaliuką – jeigu teka rausvos sultys, tai mėsa žalia, dar šiek tiek pakepkite, jeigu skystis bespalvis – šašlykas paruoštas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.