Abrikosų uogienė – tai tikras saulės ir šilumos skonis stiklainėlyje ir kiekviename šaukštelyje. Jos švelni tekstūra, vaisiškas saldumas ir subtilus rūgštumas žavi daugelį. Ši uogienė ne tik primena šiltas vasaros dienas, bet ir yra gana universali – puikiai tinka kaip desertas ant batono riekelės, kaip priedas prie blynelių, įvairių desertų įdaras ar net kaip pagardas prie mėsos patiekalų. Abrikosų uogienę pagaminti nėra sudėtinga net ir pradedančiajai šeimininkei. Svarbiausia – pasirinkti prinokusius, minkštus abrikosus ir laikytis recepto instrukcijų.
Abrikosai gana saldūs, tad ir abrikosų uogienei paruošti, prireiks mažiau cukraus, tačiau tokiu atveju jos galiojimo laikas sutrumpės, tad, jei norite, kad abrikosų uogienė išsilaikytų ilgą laiką, cukraus dėkite daugiau – tiek, kiek nurodoma receptuose. Be to, derinant abrikosus su kitais ingredientais, galite sukurti įvairių skonių variacijas – nuo paprastos klasikos iki egzotiškų derinių. Šiame straipsnyje pateikiame du skirtingus abrikosų uogienės receptus, kuriuos verta išbandyti. Nepaisant to, kurį receptą pasirinksite, abrikosų uogienė taps nepakeičiamu jūsų virtuvės akcentu.
Klasikinė abrikosų uogienė
Tai pats paprasčiausias ir tradiciškiausias receptas, kuriam reikia tik trijų ingredientų: abrikosų, cukraus ir šiek tiek citrinos sulčių. Toks paprastas derinys leidžia abrikosams suspindėti visu grožiu, nes jame išsaugomas natūralus vaisių skonis.

Ingredientai:
- 1 kg šviežių abrikosų
- 800 g cukraus
- 1 v. š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Abrikosus gerai nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išimkite abrikosų kauliukus.
- Abrikosus supjaustykite kubeliais, sudėkite į didelį puodą, užberkite cukrumi ir leiskite vaisiams pastovėti 4-5 valandas, kol susidarys sultys.
- Praėjus šiam laikui, puodą statykite ant kaitros ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ištirps ir pradės virti.
- Kai uogienė užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite apie 30-40 minučių, kol uogienė taps norimo tirštumo.
- Galiausiai įpilkite citrinos sulčių, kad sustiprintumėte skonį ir išsaugotumėte gražią uogienės spalvą.
- Karštą abrikosų uogienę sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite dangteliais.
- Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Atvėsusią obuolių uogienę laikykite tamsioje vėsioje vietoje.
Abrikosų uogienė su apelsinais ir imbieru
Ši uogienė pasižymi ypatingu skoniu – apelsinų citrusinis aromatas ir šiek tiek aštrus imbiero prieskonis paverčia ją nuostabiu gardumynu, kurį norėsite gaminti vėl ir vėl. Šis derinys puikiai tinka tiems, kas ieško kažko naujo ir netikėto.
Ingredientai:
Rekomenduojamas video
- 2 kg abrikosų
- 1,5 g cukraus
- 3 vnt. apelsinų
- 1 vnt. citrinos sulčių
- 2 v. š. smulkinto šviežio imbiero

Gaminimas:
- Abrikosus nuplaukite ir nusausinkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite smulkesniais gabalėliais.
- Apelsinus gerai nuplaukite, jų žieveles smulkiai sutarkuokite, o iš apelsinų išspauskite sultis. Imbierą nulupkite ir smulkiai sukapokite.
- Į didelį puodą sudėkite abrikosus, supilkite apelsinų sultis ir sudėkite žieveles bei imbierą su cukrumi, ir palikite per naktį šaldytuve, kad skoniai susimaišytų.
- Kitą dieną puodą statykite ant kaitros ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Virkite apie 40 minučių, vis pamaišydami, kol uogienė pasieks norimą tirštumą.
- Įpilkite šviežiai spaustų citrinos sulčių ir dar keletą minučių pavirkite.
- Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainiukus ir užsukite sandariais, karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.
- Apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
- Atvėsusią obuolių uogienę laikykite tamsioje vėsioje vietoje.

Nuotraukų šaltinis ©canva.