Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Kada nuimti kopūstus – tinkamas laikas kokybiškam derliui ir ilgam laikymui

Kada nuimti kopūstus – tinkamas laikas kokybiškam derliui ir ilgam laikymui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Rudens derliaus metas – vienas atsakingiausių periodų daržininkams, kai reikia tinkamai nuimti užaugintą derlių ir paruošti jį žiemos saugojimui. Tarp visų daržovių, kurias reikia spėti nuimti iki rimtų šalnų, kopūstai užima ypatingą vietą. Kada nuimti kopūstus – šis klausimas itin aktualus vėlyvą rudenį, nes tinkamas nuėmimo laikas tiesiogiai paveiks ir derliaus kiekį, ir kokybę, ir saugojimo trukmę. Neteisingai nuimti kopūstai ne tik greitai suges, bet ir praras visas savo vertingąsias savybes.

Kopūstai priklauso šalčiui atsparių augalų kategorijai, todėl jų derlius gali būti nuimamas gana vėlai rudenį. Tačiau tikslus laikas priklauso nuo daugelio veiksnių: veislės, sodinimo laiko, oro sąlygų ir nuo to, ar ketinate juos vartoti tuoj pat, ar saugoti ilgesniam laikui. Lietuvoje vėlyvųjų kopūstų derlių paprastai nuimame spalio mėnesį.

Kada nuimti kopūstus: brandos požymiai

Pagrindinis ženklas, kad kopūstai subrendę ir atėjo jų derliaus metas – galvos tampa kietos ir stipriai suspaustos. Kopūstų brandą galima nustatyti tiesiog pačiupinėjus gūžę. Subrendusi kopūsto galva turi būti kieta paspaudus, o lapai stipriai prigludę vieni prie kitų. Paspaudus ar atsargiai patrynus gūžę turite girdėti girgždėjimą.

Įdomūs faktai apie didžiausio užauginto kopūsto rekordą Didžiausias pasaulyje kopūstas buvo užaugintas 2012 m. Aliaskoje, JAV, sodininko Scott A. Robb, ir svėrė net 62,71 kg, tapdamas oficialiu „Guinness“ rekordu. Toks milžinas galėjo užaugti dėl kelių veiksnių: Aliaskos ilgos vasaros dienos suteikia daug šviesos, o tai skatina intensyvų augimą; be to, buvo naudota speciali kopūstų veislė, kruopščiai prižiūrėtas dirvožemis, optimalus laistymas ir tręšimas. Tokie rekordai reikalauja ne tik tinkamų sąlygų, bet ir sodininko patirties bei kantrybės – net menkiausia klaida ar liga gali sustabdyti augimą. Nors tokie kopūstai dažnai užauginti ne valgymui, o parodoms, jų vidus dažniausiai būna sveikas ir valgyti tinkamas – reikėtų kelių šeimų, kad jį suvalgytų!
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie didžiausio užauginto kopūsto rekordą? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Vėlyvųjų veislių subrendę kopūstai paprastai pasiekia 700–900 g svorį. Tačiau svoris gali skirtis priklausomai nuo veislės ir auginimo sąlygų. Svarbu atsižvelgti ir į išorinę kopūsto išvaizdą – brandūs kopūstai įgauna veislei būdingą spalvą, o apatiniai lapai gali pradėti gelsti.

Dar vienas svarbus požymis – kopūstų augimas sulėtėja arba visiškai sustoja. Jei pastebėjote, kad kopūstų galvos nebedidėja, greičiausiai jie pasiekė brandą ir laikas juos nuimti.

Kada nuimti kopūstus: optimalus laikas

Vėlyvieji kopūstai dažniausiai visiškai subręsta spalio mėnesį. Taigi atsižvelgiant į orą vėlyvuosius kopūstus, kuriuos ketinama ilgiau sandėliuoti, geriausia nuimti spalio antroje pusėje ar net lapkričio pirmomis dienomis. Tačiau kalendorius yra tik orientacinis gidas, o pagrindinius sprendimus turi lemti oro sąlygos ir kopūstų būklė.

Idealiausi orai kopūstų nuėmimui – sausi, vėsūs, bet dar saulėti rudens orai. Rekomenduojama kopūstus nuimti po kelių giedrų dienų iš eilės, kai naktinė temperatūra laikosi apie 0–5 °C, o dieną pakyla iki 7–10 °C. Tokiomis sąlygomis kopūstų galvos būna optimaliai paruoštos saugojimui.

Rekomenduojamas video

Nepatariama nuimti kopūstus po lietaus ar rūko – drėgnos galvos gali greitai pradėti pūti, o šlapia šiluma skatina grybinių ligų vystymąsi. Be to, drėgnoje aplinkoje nuimti fiziškai sunkiau, nes kopūstai tampa sunkesni ir slidesni.

Kada nuimti kopūstus: optimalus laikas

Temperatūros poveikis kopūstų derliaus nuėmimui

Daugelis vėlyvųjų veislių kopūstų yra atsparūs šalčiui, todėl rudeninės šalnos jiems nebaisios. Maksimali nepavojinga neigiama temperatūra yra -6 °C, tačiau su sąlyga, kad kopūstai yra lysvėje (ne nupjauti) ir tokia temperatūra yra momentinė, t. y. nesilaiko ilgą laiką.

Trumpalaikės šalnos iki -5 °C netgi gali pagerinti kopūstų skonį – šaltis skatina cukrų koncentraciją lapuose. Tačiau ilgai kankinti kopūstų šaltyje negalima. Jei kopūstus pjausime jau apsnigtus arba ilgiau pabuvusius žemesnėje nei -6 °C temperatūroje, kelis kartus sušalusius ir vėl atitirpusius, to neištvers jokia kopūstų veislė.

Per ankstyvas nuėmimas, kai temperatūra dar nenukritusi žemiau 7–8 °C, taip pat nėra optimalus. Nuėmus vėlyvųjų kopūstų derlių per anksti, lapai pradeda greitai vysti ir kopūstai taip pat neišsilaiko per žiemą.

Kodėl plyšta kopūstų galvos ir kaip to išvengti

Viena dažniausių problemų, su kuria susiduria kopūstų augintojai, – galvų trūkinėjimas dar augant lysvėje. Likus 12–14 dienų iki derliaus nuėmimo kopūstų nebegalima laistyti, nes didelės gūžės, gaudamos per daug drėgmės iš dirvos, gali sutrūkinėti.

Kopūstų galvų plyšimas paprastai atsiranda dėl staigių drėgmės pokyčių dirvoje. Jei po sausros staiga pradeda intensyviai lyti arba kopūstai per gausiai laistomi, augalas ima sparčiai absorbuoti vandenį. Kadangi išoriniai lapai jau suformavę kietą galvą, viduje besiplečiantys lapai spaudžia išorę, ir galva trūksta.

Šios problemos prevencijai svarbu užtikrinti tolygų drėkinimą per visą augimo sezoną. Vengti reikia tiek sausros, tiek per gausaus laistymo. Ypač svarbu kontroliuoti drėgmę vėlyvuoju augimo laikotarpiu – rugsėjo mėnesį. Jei prognozuojama gausus lietus, o kopūstai jau beveik subrendę, rekomenduojama aplink juos suformuoti nedidelius drenažo griovelius vandens nutekėjimui.

Dar viena priemonė – šiek tiek patrumpinti šaknų sistemą. Kai kopūstai beveik subrendę, galima atsargiai tik šiek tiek pasukti galvas arba truputį pažeisti šaknis, kad sumažėtų vandens absorbcija. Tačiau šis metodas reikalauja atsargumo ir patirties.

Kada nuimti kopūstus: kaip tinkamai nuimti kopūstus?

Kopūstus geriausia pjauti ankstyvą rytą, kai dar jaučiamas šalčio poveikis, bet jau pakankamas apšvietimas. Naudokite aštrų peilį arba sodo žirkles, kad pjūviai būtų švarūs ir lygūs. Palikite 2–3 cm kotelį – tai padės apsaugoti galvą nuo mechaninių pažeidimų ir pažeidimo.

Nukirstus kopūstus palikite saulėje kelioms valandoms, kad nusausėtų paviršutinė drėgmė. Tačiau reikia vengti ilgo džiovinimo saulėje, nes tai gali sumažinti galvų kokybę ir laikymo trukmę.

Laikydami kopūstus, stenkitės nepažeisti išorinių apsauginių lapų – jie apsaugo galvą nuo džiūvimo ir ligų. Tik prieš vartojimą ar perdirbimą reikia pašalinti pažeistus ar ne visai švarius lapus.

Kada nuimti kopūstus: optimalus laikas

Kada nuimti kopūstus: skirtingos veislės – skirtingi terminai

Ne visi kopūstai nuimami vienu metu. Ankstyvosios veislės subręsta vasaros viduryje ir skirtos greitam vartojimui, jų ilgai saugoti nepatartina. Vidutinio vėlyvumo kopūstai užauga iki rugpjūčio pabaigos ir gali būti laikomi iki 3 mėnesių.

Ilgiausiai laikosi vėlyvieji kopūstai, kurių vegetacijos laikotarpis trunka 130–170 dienų. Derlių reikia nuimti maždaug spalio mėnesį. Šie kopūstai, tinkamai saugomi, gali išlaikyti savo savybes net iki 8 mėnesių.

Renkantis kopūstų veislę saugojimui, verta kreipti dėmesį į jos charakteristikas. Rauginimui labiausiai tinka vėlyvųjų rudeninių ar žieminių veislių kopūstai. Jie balti, tvirti, sunkūs, lapai stipriai prigludę vieni prie kitų.

Kada nuimti kopūstus – šis sprendimas turėtų remtis visų minėtų veiksnių kompleksiniu vertinimu. Svarbiausias orientyras yra kopūstų būklė, oro sąlygos ir numatomas panaudojimo būdas. Teisingai nuimti ir paruošti kopūstai ne tik pateisins visas vasaros pastangas, bet ir užtikrins šeimos aprūpinimą sveikomis daržovėmis visą žiemos sezoną.

Šaltiniai:

  1. https://www.gardenary.com/blog/3-signs-your-cabbage-is-ready-to-be-harvested-from-the-garden
  2. https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/cabbage/harvesting-cabbage.htm
  3. https://www.bhg.com/how-when-to-harvest-cabbage-7486080

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *