Skip to content

Gudobelių uogienė ne tik skani, bet ir stiprina imunitetą. Kaip ją pasigaminti su obuoliais, medumi bei imbieru?

Gudobelių uogienė ir skani, ir naudinga sveikatai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Raudonos gudobelių uogos – puikiai pažįstamos daugeliui lietuvių. Ir jos ne tik gražios, bet ir labai naudingos sveikatai – turtingos vitaminu C, antioksidantais, flavonoidais ir kitomis vertingomis medžiagomis. Gudobelių uogienė – puikus būdas pasinaudoti šių uogų naudingosiomis savybėmis ir mėgautis skaniu, kvapniu ir sveiku desertu visus metus. Štai keli skanūs gudobelių uogienės receptai!

Klasikinė gudobelių uogienė

Šis paprastas receptas išlaiko natūralų gudobelių skonį ir leidžia mėgautis jų naudingomis savybėmis.

Ingredientai:

  • 1 kg gudobelių uogų;
  • 800 g cukraus;
  • 1 stiklinė vandens;
  • 1 v. š. citrinos sulčių (nebūtina).

Gaminimo būdas:

  1. Gudobelių uogas gerai nuplaukite, pašalinkite kotelius ir sėklas. Jei norite, galite palikti sėklas, tačiau tokiu atveju uogienė bus tarsi su grūdeliais.
  2. Į didelį puodą supilkite uogas ir vandenį. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol uogos suminkštės (apie 20 minučių).
  3. Įpilkite cukrų ir citrinos sultis (jei naudosite), gerai išmaišykite. Toliau virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol uogienė sutirštės (dar apie 30–40 minučių).
  4. Kai uogienė pasieks norimą konsistenciją, supilkite ją į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti aukštyn kojom. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Gudobelių uogienė ir skani, ir naudinga sveikatai

Gudobelių ir obuolių uogienė

Obuoliai puikiai dera su gudobelėmis, suteikdami uogienei lengvumo ir papildomo skonio. Be to, šiuo metų laiku daugumoje sodų šakos linksta nuo obuolių gausos. Tad tai taip pat puikus būdas derliui sunaudoti.

Ingredientai:

Gaminimo būdas:

  1. Gudobelių uogas nuplaukite, pašalinkite kotelius ir sėklas. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.
  2. Į puodą supilkite uogas, obuolius ir vandenį. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol vaisiai suminkštės (apie 15 minučių).
  3. Įdėkite cukraus ir cinamono lazdelę, gerai išmaišykite. Toliau virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol uogienė sutirštės (apie 30–40 minučių).
  4. Kai uogienė pasieks norimą konsistenciją, išimkite cinamono lazdelę, supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti aukštyn kojom.

Gudobelių uogienė su medumi ir imbieru

Ši uogienė pasižymi aštresniu imbiero skoniu bei medaus saldumu, kurie suteikia jai ypatingą aromatą ir skonį. Be to, praturtinta šiais ingredientais gudobelių uogienė tampa dar naudingesnė sveikatai. Ligų sezono metu šaukštelis tokios uogienės bus puikus būdas imunitetui pastiprinti.

Gudobelių uogienė su medimi ir imbieru

Ingredientai:

  • 1 kg gudobelių uogų;
  • 500 g medaus (galite naudoti ir mažiau, pagal skonį);
  • 1 stiklinė vandens;
  • 1 šaukštelis tarkuoto imbiero šaknies.

Gaminimo būdas:

  1. Gudobelių uogas nuplaukite, pašalinkite kotelius ir sėklas. Supilkite uogas į puodą ir įpilkite vandens.
  2. Virkite ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, kol uogos suminkštės.
  3. Įdėkite tarkuotą imbierą ir medų. Gerai išmaišykite ir toliau virkite ant mažos ugnies, kol uogienė sutirštės (apie 30 minučių).
  4. Kai uogienė bus paruošta, supilkite ją į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti aukštyn kojom.
Gudobelių uogienė ir skani, ir naudinga sveikatai

Naudingi patarimai

Sėklų šalinimas. Jei norite tolygios konsistencijos uogienės, primenančios džemą, pašalinkite sėklas prieš virimą. Tačiau kai kurie žmonės mėgsta sėklas dėl jų papildomo skonio ir tekstūros.

Sterilizacija. Visada sterilizuokite stiklainius prieš pilant uogienę, kad užtikrintumėte ilgesnį galiojimo laiką ir išvengtumėte patogeninių mikroorganizmų dauginimosi, kurie gali sugadinti jūsų atsargas.

Konservavimas. Jei planuojate uogienę laikyti ilgiau, stiklainius su užpilta karšta uogiene galite papildomai pasterizuoti, virindami juos vandenyje apie 10–15 minučių.

Gudobelių uogienė – puikus būdas mėgautis šių naudingų uogų skoniais visus metus. Ją galite naudoti kaip priedą prie arbatos, blynų, jogurto ar tiesiog kaip skanią užtepėlę ant duonos. Pasigaminkite vieną iš šių uogienių ir mėgaukitės gamtos dovanomis tiesiai iš stiklainio!

Šaltiniai:

  1. http://www.jam-making.com/jam_hawthorn.html
  2. https://www.chinasichuanfood.com/hawthorn-jam-recipe/
  3. https://practicalselfreliance.com/hawthorn-jelly/
  4. https://www.eatweeds.co.uk/hawthorn-jelly-recipe

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *