Ar esate kada mėginę pasigaminti pašteto namuose? Jei dar neteko ir galvojate, kad tai labai sudėtinga, iš tiesų taip nėra. Kiaulės kepenų paštetas pagaminamas gana nesunkiai ir greitai. Jam paruošti prireiks vos 30-40 min. laiko virtuvėje. Pasigaminę pašteto, juo ne tik galėsite gardinti sumuštinius, bet ir patiekti ant šventinio stalo kaip puikų užkandį. Be to, kiaulės kepenų paštetas gali būti laikomas šaldytuve iki savaitės, todėl jį galite pasigaminti iš anksto ir mėgautis ilgesnį laiką.

Kiaulės kepenų paštetas
Tai burnoje tirpstantis kiaulės kepenų paštetas, kuris patiks kiekvienam. Paštetą skanu valgyti su paskrudinta batono riekele bei užtepta avokado tyre ar bruknių uogiene.
Ingredientai:
- 500 g kiaulės kepenų
- 500 g kiaulienos šonininės
- 2 vnt. svogūnų
- 1 vnt. morkos
- 6 skiltelių česnako
- 1 v. š. sviesto
- druskos, pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kiaulės kepenis ir šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Kepenis pamirkykite vandenyje ir virkite keletą kartų, kol verdant nebeliks putų. Užvirus pavirkite 10 min., nupilkite vandenį ir dar kartą užvirkite ir pavirkite. Taip tris kartus. Kai jau nesusidarys putos, virkite apie pusvalandį.
- Atskirai išvirkite šoninę (apie 30 min.). Vandenį, kuriame mėsa verda, galima pasūdyti.
- Atvėsinkite tiek išvirtas kepenis, tiek šoninę.
- Sumalkite, paeiliui įmaišant kepenų ir šoninės gabalėlius.
- Pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir morkas. Baigiant kepti sudėkite smulkintus česnakus. Apkepusias daržoves sudėkite ant sumaltos mėsos.
- Visą masę dėkite į puodą ir užpilkite sultiniu, kuriame virė mėsa. Pilkite jo tiek, kad apsemtų.
- Pasūdykite, įberkite pipirų ir virkite apie 10–15 min.
- Atvėsinkite, sudėkite į indelį ir leiskite per naktį sustingti.

Kiaulės kepenų paštetas su šalaviju ir baltuoju vynu
Jei manote, kad kiaulės kepenų paštetas sunkiai pagaminamas, taip nėra. Ši recepto versija nėra sudėtinga ir greitai paruošiama. Kiaulės kepenų paštetą pagaminsite per 25 minutes, dar dviejų valandų reikės jam atšaldyti.
Ingredientai:
- 400 g kiaulės kepenų
- 2 vnt. svogūnų (vidutinio dydžio)
- 2 skiltelių česnako
- 6 šalavijo lapelių
- 75 ml balto vyno arba 35 ml konjako
- 75 ml grietinėlės (36 proc. riebumo)
- 75 g sviesto
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. druskos (arba pagal skonį)
- 0,25 a. š. tarkuoto muskato
- juodųjų pipirų maltų, pagal skonį
Gaminimas:
- Griežinėliais supjaustykite svogūnus, smulkiai sukapokite česnakus, susmulkinkite nuplautus šalavijo lapelius.
- Viską sudėkite į keptuvę su šaukštu alyvuogių aliejaus bei žiupsniu druskos ir kepkite ant mažos ugnies, kol suminkštės.
- Kol daržovės kepa, nuplaukite ir nusausinkite kiaulės kepenis. Jas supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, maždaug 2 cm dydžio ir padidinę keptuvės kaitrą dėkite kepti tarp daržovių kartu su puse šaukštelio druskos, pipirų ir maltu muskatu, viską išmaišykite.
- Kepkite, kad gabaliukai gražiai paruduos iš abiejų pusių, tačiau jokiu būdu neperkepkite – kepenys turi išlikti šiek tiek rausvos.
- Apkepinus kepenis, supilkite baltąjį vyną ar konjaką ir jį pilnai nugarinkite – arba užvirkite ir garinkite tol, kol liks labai mažai drėgmės.
- Supilkite grietinėlę ir palaukite, kol užvirs, o jai užvirus, viską supilkite į virtuvinį smulkintuvą, sudėkite šaltą sviestą (jis ištirps) ir malkite apie 1–3 minutes. Sumaltą masę galima pertrinti per sietelį, kad ji būtų vientisesnė, bet tai nėra būtina.
- Paruoštą masę paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite dar druska.
- Paruoštą kiaulės kepenų paštetą sudėkite į dubenėlį, uždenkite plėvele ir palikite šaldytuve mažiausiai dviem valandoms.
