Skip to content

Kokosiniai sausainiai ir „Bounty“ batonėliai: 3 lengvai pagaminami desertai iš kokosų drožlių

Kokosiniai sausainiai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Ieškant sveikesnių alternatyvų žiemiškiems desertams, verta atsigręžti į įdomų ingredientą – kokosą. Jo panaudojimas labai platus, pradedant aliejumi ir miltais, baigiant actu ir medumi, bet šį kartą akiratyje – kokoso drožlės ir iš jų pagaminti kokosiniai sausainiai. Snaiges primenančios drožlės virtuvėje dažniausiai pritaikomos kaip pabarstai, tačiau jos taip pat gali tapti pagrindiniu deserto akcentu. Siūlome tai ir padaryti bei išbandyti itin lengvus receptus, pagal kuriuos pagaminti kokoso sausainiai sužavės paprastumu.

Trumpai apie kokosų naudą sveikatai

  • Visų pirma, kokoso „mėsoje“ yra daugybė naudingų medžiagų. Joje gausu kai kurių svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, natris, vitaminas B ir C, geležis, manganas, varis, magnis.
  • Kokosų maistinė sudėtis laikoma dietine, kur 100 g kokoso yra 33,5 g riebalų, 3,33 g baltymų, 9 g skaidulų ir 6,23 g cukraus. Palyginti nedidelis kiekis angliavandenių (15,2 g ) ir sveikųjų riebalų bei skaidulų gausumas suteikia kokosui dietinio maisto „etiketę“.
  • Kokosas paprastai laikomas sveikų riebalų šaltiniu, todėl gali būti naudojamas kaip gyvulinių riebalų pakaitalu. Vaisiai turi daug vidutinės grandinės riebalų rūgščių, kuriuos žmogaus organizmas daug lengviau virškina nei gyvūninius riebalus.
  • Nustatyta, kad kokosų minkštimas pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, todėl jo valgymas gali būti naudingos užkertant kelią infekcijoms. Didelė nauda pastebėta burnos sveikatai, todėl vaisiuje esančios aktyvios medžiagos gali padėti sunaikinti kai kurias burnoje esančias nepageidaujamas bakterijas.
  • Kokosų „mėsa“ turtinga fenolinių junginių, o tai reiškia, kad šie riešutai yra antioksidantų šaltinis. Valgydami kokosus sumažinsite riziką atsirasti dideliems ląstelių pažeidimams, kuriuos lemia aktyvieji deguonies junginiai.

Susipažinome su gausybe kokoso naudų, tad metas pasitelkti jį virtuvėje.

Kokoso drožlės

Kokosiniai sausainiai

Šie neapsakomai lengvai pagaminami kokoso drožlių sausainiai visada sulaukia komplimentų. Tai kokosiniai sausainiai be miltų ar kitų sudėtingų priedų, o jiems pagaminti tereikės vos dviejų ingredientų:

  • 300 g kokoso drožlių
  • 2/3 skardinės arba 300 g kondensuoto pieno

Gaminimas:

1. Į indą suberkite kokoso drožles ir supilkite kondensuotą pieną. Gautą masę gerai išmaišykite ir palikite pastovėti bent 15 min. Kokosų masė turi pasidaryti limpanti.

Kokosiniai sausainiai - gaminimas

2. Tada drėgnomis rankomis iš masės formuokite vidutinio dydžio rutuliukus. Jeigu masė labai limpa, rankas vis perplaukite vandeniu.

Kokosiniai sausainiai - gaminimas

3. Rutuliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šaukite į 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepti prireiks 15-20 min, kol sausainiai švelniai apskrunda.

4. Iškepus sausainiams neskubėkite jų iš karto išimti iš skardos, nes sausainiukai dar būna trapūs. Reikia palaukti kelias minutes, kol jie šiek tiek pravėsta.

Mėgaukitės kartu su karšta kava, kurią dar galėsite pagardinti likusiu kondensuoto pieno likučiu!

Pastabos: sunku pasakyti, ar šiuos sausainiukus būtų galima sėkmingai pagaminti naudojant nesaldintą sutirštintą pieną, nes asmeniškai dar neteko bandyti tokių gaminti. Tikėtina, kad būtent kondensuotame piene esantis cukrus karamelizuodamasis ir sulipina kokosinę masę, o tokio efekto nesaldintas pienas gali neturėti. Bet visada galima bandyti!

Kokosiniai sausainiai

Kokosiniai sausainiai be cukraus

Dar vieni sveikesni sausainiai su kokoso drožlėmis gali būti pagaminti pagal toliau pateikiamą receptą. Šie sausainiai gal ir nėra „tipiški“ kokosiniai sausainiai be cukraus, tačiau jie puikiai pakeis saldžiuosius variantus.

Ingredientai:

  • 6 šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos lakštai
  • 100 g kokosų drožlių
  • 1 kiaušinis

Gaminimas:

  1. Sluoksniuotą tešlą išimkite iš šaldymo kameros ir atskyrę lakštus šiek tiek atšildykite. Tešlos nereikia atšildyti pilnai, nes ji gali būti per daug lipni, tąsi ir su ja bus sunkiau „dirbti“
  2. Lengvai išplakite kiaušinį ir juo ištepkite tešlos lakštus
  3. Ant kiaušiniu išteptos tešlos berkite kokoso drožlių taip, kad padengtų visą jos paviršių
  4. Tešlą  supjaustykite juostelėmis (paprasčiausiai pjaustosi naudojant picos peilį)
  5. Juosteles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant nedidelius tarpelius (turėkite omenyje, kad kepdama tešla šiek tiek plečiasi)
  6. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainiai su kokosu pakyla ir vos paskrunda.

 Ir viskas! Galite mėgautis trupininiu kokosiniu užkandžiu.

„Bounty“ kokosiniai batonėliai - kokosiniai sausainiai

„Bounty“ kokosiniai batonėliai

Vaikystės skonį primenantys kokosiniai šokoladukai gali būti lengvai pagaminti ir jūsų namų virtuvėje. Gausite pagerintą ir sveikesnę tikrojo „Bounty“ versiją, jeigu naudosite cukraus pakaitalus ir rinksitės juodąjį šokoladą.

Receptui reikės:

  • 150 g kokoso drožlių
  • 40 g kokoso aliejaus
  • 2 šaukštai skysto medaus ar kito saldiklio (klevų ar agavų sirupo)
  • 200 g šokolado glajui

Gaminimas:

1. Į dubenį supilame kokosų drožles, lydytą kokosų aliejų ir medų. Viską gerai išmaišome, kol gaunama biri masė.

Kokosiniai sausainiai - gaminimas

2. Kokosų masę sudedame į nedidelę kvadratinę silikoninę formą (maždaug 15×15 cm dydžio) arba formą be dugno, pastatytą ant lentelės ar kito lygaus paviršiaus. Tada desertą paskirstome ir apspaudžiame pirštais ir dedame formą į šaldymo kamerą mažiausiai valandai laiko.

3. Virš garų vonelės išlydome šokoladą. Iš šaldymo kameros išimame formą su kokosų mase, jeigu reikia, peiliu apipjauname aplink sienelę ir išimame, o iš silikoninės masės paprasčiausiai išverčiame. Sukietėjusią masę supjaustome norimo dydžio kvadratėliais ar juostelėmis.

Kokosiniai sausainiai - gaminimas

4. Tada dirbame greitai: kiekvieną gabalėlį apvoliojame šokoladu ir dedame ant lentelės, padengtos kepimo popieriumi.

Kokosiniai sausainiai - gaminimas

5. Nieko nelaukiant kvadratėliai dedami į šaldymo kamerą pusvalandžiui. Vėliau gali būti perkelti į šaldytuvą ir vartojami.

Skanaus!

Šaltiniai:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-coconut
https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/coconut?portionid=59792&portionamount=100.000
https://www.researchgate.net/publication/262740332_Coconut-_Value_Added_Products
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017440/

Nuotraukos autorės.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *