New York sūrio pyragas – tai ne tik desertas, bet ir tikra kulinarinė legenda, gimusi vienoje judriausių pasaulio vietų – Niujorko mieste. Jo istorija prasidėjo XX amžiaus pradžioje, kai Amerikos virtuvė pradėjo kurti savo receptus, o kreminis sūris tapo itin populiarus. Tiesa, tuo metu šis pyragas dar neturėjo savo garsiojo pavadinimo, tačiau jau tuomet sužavėjo visus savo kreminiu švelnumu ir nepakartojamu skoniu.
New York sūrio pyragas išsiskiria iš kitų savo tankia, glotnia, bet kartu ir ypatingai švelnia tekstūra. Klasikiniame recepte naudojami vos keli pagrindiniai ingredientai: sausainiai, kreminis sūris, kiaušiniai, grietinėlė, cukrus ir šlakelis vanilės. Jokio nereikalingo puošnumo ar perteklinių sudėtinių dalių, nes kiekvienas kąsnis turi būti lyg tobula akimirka, kai viskas pasaulyje sustoja.
Įdomu tai, kad New York sūrio pyragas yra toks universalus, jog jį lengva pritaikyti pagal skonį. Nors klasikinė versija yra nuostabi, kulinarai dažnai eksperimentuoja pridėdami šokolado, karamelės ar šviežių uogų. Tačiau tikrasis New York sūrio pyragas neturi konkurentų – jis tarsi tyliai primena, kad paprasti dalykai gali būti nepaprasti, jei jie padaryti su meile ir dėmesiu detalėms. Tad kviečiame ir jus išmėginti šį nuostabų desertą.

New York sūrio pyragas
Pyrago pagrindui reikės:
- 360 g sausainių (paprastų be priedų)
- 120 g sviesto
- 3 v. š. cukraus
Pyrago įdarui reikės:
- 900 g kreminio sūrio (be priedų)
- 4 vnt. kiaušinių
- 180 g cukraus
- 130 ml riebios grietinėlės
- 2 v. š. krakmolo
- Šlakelio vanilės ekstrakto
Gaminimas:
- Sausainius sutrinkite maisto smulkintuvu iki trupinių tekstūros. Juos sumaišykite su cukrumi ir tirpintu sviestu.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite pyrago pagrindo masę ir stipriai paspauskite pirštais, kad neliktų oro ir visa kepimo formos apačia pasidengtų tolygiu pagrindo sluoksniu.
- Kepimo formą su pyrago pagrindu kepkite 180 °C orkaitėje 10 minučių. Atvėsinkite.
- Įdaro paruošimui, jei turite, naudokite plaktuvą. Jei ne, tuomet prireiks pasidarbuoti rankomis. Dubenyje išplakite kambario temperatūros kreminį sūrį su cukrumi iki tolygios masės.
- Suberkite krakmolą ir išplakite iki vienalytės masės.
- Įmuškite kiaušinius ir išplakite iki tolygios masės.
- Supilkite grietinėlę, vanilę ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
- Paruoštą įdarą supilkite ant atvėsusio pagrindo.
- Pyragą dėkite į 220 °C orkaitę ir kepkite 10 minučių. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 130 °C ir kepkite dar valandą ir 15 minučių. Iškepusio pajudinto pyrago kraštai turi būti tvirti, o vidurys dar lengvai judantis ir siūbuojantis.
- Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą joje dar valandai. Po to perkelkite pyragą į kambario temperatūrą ir pilnai atvėsinkite.
- Pilnai atvėsusį pyragą apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą ir ten palaikykite 12 valandų.

New York sūrio pyrago laikymas ir vartojimas
Šviežiai iškeptą pyragą laikykite šaldytuve sandariai uždengtą 3-5 dienas arba šaldiklyje iki 2 mėnesių (supjaustytą gabaliukais). Geriausia suvartoti per 2-4 dienas. Prieš valgant palaikykite 15-30 min. kambario temperatūroje. Puikiai dera su šviežiomis uogomis, uogų, karamelės ar šokolado padažais, juoda kava, baltuoju ar putojančiu vynu. Tinka kaip desertas po lengvesnių patiekalų.
Nuotraukos asociatyvinės ©canva.