Bananų duona – tai vienas iš tų desertų, kuriame susijungia paprastumas ir nepakartojamas skonis. Be to, kepant šį pyragą su bananais, vadinamą duona, turite puikią galimybę sunaudoti pernokusius bananus, kurie dažnai užsilieka namuose, taip jų neišmetant. Šiame straipsnyje pasidalinsime labai skaniu ir puriu bananų pyrago receptu bei bananų privalumais.
Bananų nauda
Bananai – puikus ir maistingas vaisius, kuris tinka tiek šviežias užkandžiui, tiek naudoti įvairiems kepiniams, netgi bananų arbatai. Desertai, kokteiliai bei gėrimai, gaminami su bananais, ne tik labai skanūs, bet ir turintys naudingų savybių, kadangi bananai:
- Turi didelį kiekį natūralių cukrų (100 g sunokusio banano yra 12 g cukrų), tad dažniausiai kepiniuose nereikia naudoti pridėtinio cukraus.
- Gerina virškinimą – bananuose gausu tirpių ir netirpių skaidulų, (100 g sunokusio banano yra 2,6 g skaidulų) kurios labai svarbios virškinimo sistemos veiklai. Tirpios skaidulos padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gali sumažinti cholesterolio kiekį. Netirpios skaidulos padeda suminkštinti išmatas ir reguliuoti žarnyno motoriką.
- Palaiko gerą odos būklę – vienas vidutinio dydžio bananas turi maždaug 13 % mangano paros normos. Manganas padeda organizmui gaminti kolageną ir apsaugo odą bei kitas ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.
- Suteikia energijos – bananuose yra trys natūralūs cukrai – sacharozė, fruktozė ir gliukozė, todėl jie yra puiku energijos šaltinis. Bananai ir gaminiai su jais idealiai tinka energijos suteikiantiems užkandžiams.
- Gerina nuotaiką ir atmintį – bananuose esantis didelis kiekis triptofano virsta serotoninu – laimės hormonu, padedančiu įveikti depresiją ir gerinančiu atmintį. Vitaminas B6 ir magnis skatina gerą miegą ir atpalaiduoja raumenis.
Bananų duona su žemės riešutais
Ši bananų duona daugeliui žinoma kaip pyragas su pananais. Šis kepinys – geriausias pernokusių bananų gelbėtojas. Desertas iškepa be galo purus, o svarbiausia, naudojant labai sunokusius bananus, nereikia papildomo saldiklio.
Jums reikės:
- 4 gerai prinokusių bananų
- 150 g speltos miltų
- 100 g avižinių miltų
- 2 kiaušinių
- 50 g žemės riešutų (labai tinka lengvai pakepinti)
- 40 ml kokosų aliejaus
- 1 a.š. sodos (nugesintos acte)
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
Bananus sutrinkite iki košelės.
Į gautą masę muškite kiaušinius, pilkite kokosų aliejų, nugesintą sodą, gerai išmaišykite.
Berkite persijotus miltus sumaišytus su druska, kepimo milteliais, gerai išmaišykite.
Galiausiai suberkite smulkintus riešutus ir dar kartą permaišykite.
Masę supilkite į kepimo formą, užberkite riešutų.
Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje, apie 40-50 min., (kepimo laikas priklausys nuo pyrago storio) ar iškepė tikrinkite mediniu pagaliuku, jei įkišus į pyragą ir ištraukus pagaliukas sausas, vadinasi bananų duona iškepusi. Jei dar ne – tuomet kepkite dar keletą minučių.
Šaltiniai:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157#benefits
https://pharmeasy.in/blog/12-incredible-health-benefits-of-bananas/
Nuotraukos autorės. Viršelio nuotrauka © Canva