Skip to content

Pyragas su šilauogėmis: 5 gardūs receptai visų skoniams. Verta išbandyti!

Pyragas su šilauogėmis
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pyragų su uogomis mėgėjams šie receptai bus tikras atradimas. Kiekvienas tikrai atras mėgstamiausią sau receptą ir galės juo mėgautis bei nustebinti kitus. Tad pasinerkite į nuostabių skonių kelionę ir išmėginkite šiame straipsnyje pateiktus pyragų receptus. Išsirinkite bent vieną ir pyragas su šilauogėmis tikrai nudžiugins jūsų svečius.

Šilauogės labai skanios šviežios, tačiau jei su jomis gaminame desertus, jie tampa gaivūs ir ypatingai nuostabaus skonio. Be to, valgant šilauoges ar gaminant patiekalus su jomis, gauname ir naudingų jų savybių. Šiose uogose gausu skaidulų, antioksidantų,  vitaminų C, E ir K, kalio. Valgant šilauoges gerėja psichinė būklė, gerėja atmintis, gerėja virškinimas, lėtėja senėjimo procesai, stiprėja regėjimas ir mažėja akių nuovargis, stiprėja imuninė sistema, šios uogos gali padėti mažinti kraujo spaudimą bei blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Pyragas su varške šilauogėmis

Pyragas su šilauogėmis ir varške

Prabangiai atrodantis pyragas su šilauogėmis ir varške puikiai gali tapti tikra švenčių stalo puošmena. O šiam biskvitiniam pyragui varškės ir uogų įdaras suteikia nuostabaus gaivumo.

Ingredientai:

  • 4 kiaušinių 
  • 180 g kvietinių miltų
  • 90 g cukraus
  • 2 v.š. aliejaus
  • 1 a.š. kepimo miltelių

Kremui:

  • 360 g varškės, birios
  • 150 ml grietinėlės, 35% riebumo
  • 100 g šilauogių
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 v.š. želatinos 

Gaminimas:

  1. Kiaušinius, cukrų ir aliejų išplakite iki purios masės.
  2. Įsijokite miltus, kepimo miltelius. Tešlą išmaišykite iki vientisumo, kad neliktų sausų gumuliukų.
  3. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą. Formą šiek tiek pasukiokite, kad tešlos sluoksnis išsilygintų.
  4. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 – 40 minučių. Tikrinkite mediniu smeigtuku, jei įsmeigus ir ištraukus jis sausas – biskvitas iškepęs. Jei aplipęs tešla, kepkite dar. Iškepusį palikite visiškai atvėsti.
  5. Želatiną užpilkite 50 ml grietinėlės. Palikite išbrinkti. Išbrinkusią pašildykite garų vonelėje (neužvirinkite), kol ištirps. Palikite atvėsti.
  6. Likusią grietinėlę (šaltą) išplakite iki standumo su cukrumi. Sudėkite varškę ir dar kartą perplakite.
  7. Toliau plakant plona srovele pilkite atvėsusią želatiną. Sudėkite uogas ir viską permaišykite.
  8. Visiškai atvėsusį biskvitą perpjaukite išilgai pusiau. Apatinę pusę dėkite į formą atsegamais kraštais. Užtepkite kremą ir uždėkite viršutinę biskvito dalį.
  9. Dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms ar pernakt. Prieš patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra, papuošti uogomis.
Trupininis pyragas su šilauogėmis

Trupininis pyragas su šilauogėmis

Šį pyragą galite kepti bet kuriuo metų laiku, kadangi jam tinka tiek šviežios, tiek šaldytos uogos. Drėgnas ir tuo pačiu traškus pyragas su šilauogėmis tikrai jus nustebins.

Ingredientai:

  • 350 g kvietinių miltų
  • 50 g kokosų aliejaus
  • 4 v.š. rudojo cukraus
  • 4 v.š. apelsinų sulčių
  • žiupsnelio druskos

Įdarui:

  • 180 g šilauogių 
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo 
  • 40 g cukraus
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 0,5 a.š. malto muskato

Gaminimas:

  1. Į dubenį berkite miltus, cukrų, druską ir permaišykite
  2. Į miltų mišinį pilkite kokosų aliejų, apelsinų sultis ir užmaišykite tešlą.
  3. Įdarui kitame dubenyje sumaišykite uogas, krakmolą, cukrų, prieskonius.
  4. Kepimo formą lengvai ištepkite aliejumi ir joje tolygiai paskirstykite 2/3 tešlos. Ant viršaus sudėkite įdarą. Likusią tešlą patrupinkite ant įdaro viršaus.
  5. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje, apie 40-50 minučių.
Pyragas su šilauogėmis

Purus pyragas su šilauogėmis ir cinamono trupiniais

Labai drėgnas ir purus pyragas su šilauogėmis ir cinamono trupiniais, puikiai tiks jaukiam pasisėdėjimui prie šiltos arbatos puodelio ar net šventiniam stalui. Jis primena keksą, tačiau jo viršų dengiantys cinamono trupiniai, desertą paverčia prabangiu skanėstu.

Ingredientai:

  • 200 g šilauogių 
  • 1 a.š. kvietinių miltų 

Tešlai:

  • 240 g natūralaus jogurto, tinka ir graikiškas
  • 180 g kvietinių miltų
  • 2 kiaušinių
  • 90 g cukraus
  • 60 ml kokosų aliejaus
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos

Trupiniams:

  • 60 g kvietinių miltų
  • 50 g sviesto, tirpinto
  • 30 gramų cukraus
  • 1 a.š. malto cinamono
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Trupiniams tirpintą sviestą gerai sumaišykite su miltais, cukrumi, druska, cinamonu, kad susiformuotų įvairaus stambumo trupiniai. Dėkite į šaldytuvą.
  2. Tešlai miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų sumaišykite kartu.
  3. Kitame dubenyje kiaušinius sumaišykite su jogurtu, supilkite kokosų aliejų, citrinos sultis ir gerai išmaišykite.
  4. Į kiaušinių ir jogurto masę suberkite miltų mišinį ir gerai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
  5. Šilauoges sumaišykite su šaukšteliu miltų. Suberkite į pyrago tešlą ir atsargiai išmaišykite.
  6. Sudėkite tešlą į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą. Ant viršaus tolygiai paskirstykite pasiruoštus trupinius, labai lengvai spustelėkite, kad geriau prikibtų.
  7. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 min.
Pyragas su šilauogėmis

Minkštas pyragas su šilauogėmis ir kefyru

Greitai pagaminamas ir daug įgūdžių nereikalaujantis pyragas su šilauogėmis ir kefyru puikiai tiks, kai norisi greito ir gardaus skanėsto.

Ingredientai:

  • 195 g kvietinių miltų
  • 170 ml kefyro
  • 2 kiaušinių, L dydžio
  • 150 g šilauogių (šviežių ar šaldytų) ir 1 a. š. miltų jų apvoliojimui
  • 100 g sviesto, kambario temperatūros
  • 90 g cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 a. š. sodos
  • 1 v. š. šviežios citrinos sulčių
  • 1 v. š. džiūvėsėlių
  • 1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, kol masė pradės putoti. Jei plakate elektriniu plaktuvu, užteks minutės ir masė šiek tiek išputos.
  2. Į tešlą supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą, kefyrą, citrinos sultis ir įmaišykite citrinos žievelę.
  3. Tešlos masę plakite, kol ji taps vientisa.
  4. Kitame dubenyje pasiruoškite miltus. Juos išsijokite kartu su kepimo milteliais, soda ir druska. Palaipsniui dėkite miltus į tešlą ir gerai išmaišykite. Neturi likti jokių miltų gabalėlių.
  5. Šaldytas arba šviežias šilauoges sumaišykite su šaukšteliu miltų.
  6. Apvalios kepimo formos apačią išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite džiūvėsėliais, šonus patepkite sviestu.
  7. Atsargiai supilkite tešlą ir ant viršaus išdėliokite uogas lengvai jas įspausdami.
  8. Pyragą kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min.
  9. Iškepusį pyragą atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra.
Pyragas su šilauogėmis

Sūrio pyragas su šilauogėmis

Tai nuostabus kreminis pyragas su šilauogėmis, kuriame susijungia uogų gaivumas ir kreminio sūrio švelnumas.

Ingredientai:

  • 600 g sūrio kremo
  • 250 g varškės
  • 250 g šilauogių
  • 180 g baltojo šokolado
  • 3 kiaušinių
  • 100 g kukurūzų krakmolo
  • 100 ml grietinėlės, neriebios
  • 80 g cukraus

Pyrago pagrindui:

  • 300 g sausainių
  • 150 g sviesto

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C.
  2. Sutrupinkite sausainius. Išlydykite sviestą ir sumaišykite su sausainių trupiniais.
  3. Kepimo firma išklokite kepimo popieriumi, sudėkite trupinus ir gerai juos prispauskite.
  4. Pyrago pagrindą dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10 min., iškepus palikite atvėsti.
  5. Dubenyje sumaišykite kreminį sūrį, varškę, cukrų ir kukurūzų krakmolą. Įmaišykite po vieną kiaušinį ir galiausiai supilkite grietinėlę.
  6. Ištirpdykite šokoladą ir įmaišykite į tešlą.
  7. Supilkite gautą masę ant pyrago pagrindo ir apiberkite šilauogėmis.
  8. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje, jos viduryje apie 40 minučių.
  9. Kai pyragas įgaus aukso spalvą, uždenkite jį aliuminio folija. Tuomet išjunkite orkaitę ir palaikykite pyragą orkaitėje dar apie valandą.
  10. Po to perkelkite pyragą į kambario temperatūrą ir pilnai atvėsinkite. Pilnai atvėsusį pyragą apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 12-ai valandų.

Šaltiniai:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-blueberries
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries#TOC_TITLE_HDR_4

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *