Pyragėliai su grybais Kūčioms yra vienas iš populiariausių tradicinių žiemos švenčių patiekalų. Nors šie pyragėliai su grybais kilę iš Dzūkijos, tačiau ankščiau juos kepdavo ir mano aukštaitė močiutė prieš pat Kūčių vakarienę, kad visi galėtume jais mėgautis, kol dar šilti. Nors atšalę pyragėliai su grybais irgi gardūs, tačiau tik ką iškepti būna ypatingo skonio ir be galo traškūs.
Be to, desertui dar keletą pyragėlių iškepdavo ir su aguonų įdaru, kurie taip pat būdavo be galo skanūs. Esu girdėjusi, kad šiuos pyragėlius kiti gamina ne vien su grybais, bet ir su troškintais kopūstais ar su grybais ir silke. Tačiau šį kartą dalinuosi tradiciniu pyragėlių su grybais receptu.
Pyragėliai su grybais Kūčioms
Tešlai paruošti reikės:
- 300 g kvietinių miltų
- 180 ml vandens, šilto
- 4 g sausų mielių
- žiupsnelio druskos
- aliejaus virimui, pagal poreikį
Grybų įdarui reikės:
- 80 g džiovintų baravykų
- 2 vnt. svogūnų, nedidelių
- druskos, pagal skonį
- juodųjų pipirų, maltų, pagal skonį
- aliejaus kepimui, pagal poreikį
Gaminimas:
- Iš vakaro džiovintus grybus užpilkite karštu vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti. Ryte nuo grybų nupilkite vandenį (jį galite pasilikti sriuboms pagardinti), o pačius grybus nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Tuomet grybus sumalkite mėsmale ar supjaustykite labai smulkiai.
- Susmulkinkite svogūnus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pjaustytus svogūnus. Kai jie apkeps, sudėkite kartu kepti ir paruoštus grybus. Kepkite maišydami dar 7-8 minutes, pagardinkite druska bei maltais pipirais. Grybų įdarą pyragėliams galite pasiruošti iš anksto prieš kelias dienas ir laikyti jį šaldytuve.
- Pasigaminkite pyragėlių tešlą. Dalį miltų (200 g) sumaišykite su druska ir sausomis mielėmis, tuomet po truputį pildami šiltą vandenį užmaišykite tešlą mediniu šaukštu.
- Po to tešlą išminkykite rankomis ant stalo pabėrę likusius miltus (100 g), minkykite, kol ji nebelips prie rankų. Užminkytą tešlą uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje bent valandai, kad pakiltų.
- Kai tešla pakils, ją padalinkite į 4 dalis ir kiekvieną gabaliuką gerai iškočiokite ant miltuoto paviršiaus. Su stikline ar puodeliu įspauskite apvalias formas tešloje. Ant kiekvieno tešlos apskritimo dėkite po šaukštą grybų įdaro (jo negailėkite) ir gražiai užsukite pyragaičių kraštus, kad verdant įdaras neišbyrėtų. Taip suformuokite visus pyragaičius iš likusios tešlos.
- Į gilią keptuvę ar platų puodą įpilkite nemažai aliejaus, kad pyragėliai jame virtų, o ne keptų.
- Į įkaitintą aliejų sudėkite pyragėlius. Kai viena pyragėlių pusė apkeps, apverskite juos ant kitos ir dar šiek tiek pavirkite. Pyragėliai iškepa labai greitai, per kelias minutes, svarbu jų nesudeginti. Pyragėlius virkite vidutinio karštumo aliejuje. Kei jis verdant taps per karštas, temperatūrą sumažinkite ir virkite toliau.
- Iškepusius pyragėlius su grybais sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
Skanaus!