Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Svogūnų uogienė – netikėtas skanumynas su čiobreliais, kriaušėmis. Tiks prie sūrių, mėsos ar sumuštiniams

Svogūnų uogienė - netikėtas skanumynas su čiobreliais, kriaušėmis. Tiks prie sūrių, mėsos ar sumuštiniams
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Svogūnų tikriausiai rasime kiekvieno namuose, o kai sulaukėte gausaus derliaus ir sunku sugalvoti ką su jais nuveikti, puiki išeitis – pasigaminti svogūnų uogienės. Svogūnai tikrai pigus ir daugelio auginamas produktas, tad ir svogūnų uogienė tikrai nebrangiai pagaminama. Verdant tokią uogienę, brangiausias tik laikas, kurį skirsite gaminimui, ir išlietos ašaros, pjaustant svogūnus. Tačiau verta šiek tiek paplušėti ir žiemai ar greitam vartojimui pasigaminti puikios svogūnų uogienės.

Svogūnų uogienė su čiobreliais

Ši svogūnų uogienė puikiai tiks tiekti prie įvairių sūrių ar mėsos patiekalų. Ją galima pasigaminti greitam vartojimui, tiesiog supilant į švarius stiklinius ir laikyti šaldytuve arba užkonservuoti kaip ir kitas uogienes, sudedant į iškaitintus stiklainius ir sandariai juos užsukant.

Svogūnų uogienė su čiobreliais

Ingredientai:

  • 8 vnt. svogūnų
  • 4 v. š. balzaminio acto
  • 4 v. š. raudonojo vyno acto
  • 2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. rudojo cukraus
  • 2 v. š. baltojo cukraus
  • 3 šakelių čiobrelių
  • druskos, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
  2. Į puodą pilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite svogūnus, lėtai, ant nedidelės ugnelės troškinkite apie valandą. Troškinimo eigoje, sudėkite čiobrelius. Svarbu, kad neprisviltų. Puodą geriau laikykite uždengtą, kad svogūnai troškintųsi savo sultyse.
  3. Kai svogūnai jau bus minkšti, visai sukepę ir net parudavę, švelniai sudėkite abiejų rūšių cukrų, pilkite actą ir tuomet jau leiskite viskam virti atidengtu dangčiu, kad drėgmės perteklius išgaruotų (apie 10 minučių)  ir viskas sutirštėtų iki klampios uogienės.
  4. Pabaigoje įberkite druskos, skoniui subalansuoti.
  5. Paruoštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite steriliais dangtelius. Palikite visiškai atvėsti.
  6. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Svogūnų uogienė su kriaušėmis

Be galo gardi svogūnų uogienė, kuriai ypatingo skonio suteikia kriaušės. Ypač skanu su balta itališka duona ir fetos sūriu.

Ingredientai:

  • 1,5 kg kriaušių
  • 1 kg svogūnų
  • 130 g rudojo cukraus
  • 100 ml vandens
  • 70 ml balzaminio acto
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 30 g sviesto
  • 1 v. š. garstyčių
  • 1 a. š. džiovintų čiobrelių
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • druskos, pagal skonį
Svogūnų uogienė - gaminimas

Gaminimas:

  1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
  2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, suberkite druską ir kepkite ant vidutinės kaitros ugnies apie 5 min. Sumažinkite ugnį ir kepkite vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir pradės ruduoti.
  3. Suberkite kubeliais pjaustytas kriaušes ir kepkite vis pamaišydami apie 40 min.
  4. Įmaišykite cukrų ir garstyčias. Supilkite balzaminį actą ir vandenį. Suberkite džiovintus čiobrelius ir pipirus. Palaukite, kol užvirs, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite, kol kriaušės suminkštės ir uogienė taps tiršta, apie 15–20 min.
  5. Paruoštą uogienę galite ragauti dar šiltą arba palaukti, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet sudėkite jį į sandarius indelius ir laikykite šaldytuve iki 3 savaičių. Taip pat galite uogienę užkonservuoti ir laikyti spintelėje per žiemą.

Raudonųjų svogūnų džemas su įvairiais prieskoniais

Toks svogūnų džemas puikiai tiks kaip pagardas su įvairiomis duonelėmis, krekeriais, tepti ant sumuštinių, tiekti su sūriais ar mėsos patiekalais.

Raudonųjų svogūnų uogienė

Ingredientai:

  • 1 kg raudonųjų svogūnų
  • 200 g rudojo cukraus
  • 100 ml raudonojo vyno acto
  • 2 v. š. aliejaus
  • 1 a. š. druskos arba pagal skonį
  • 1 cinamono lazdelės arba 1 a. š. malto cinamono
  • 3 lauro lapelių
  • 0,5 a. š. prieskonių mišinio (imbiero, muskato, cinamono, juodųjų pipirų)

Gaminimas:

  1. Svogūnus nulupkite, pjaukite per pusę ir kuo ploniau supjaustykite pusžiedžiais.
  2. Į keptuvę pilkite aliejų, sudėkite svogūnus ir druską bei lauro lapelius.
  3. Troškinkite apie 15 minučių arba, kol svogūnai suminkštės ir lengvai pagels.
  4. Tuomet suberkite cukrų, raudonojo vyno actą, berkite prieskonius, įdėkite cinamono lazdelę, viską išmaišykite.
  5. Išimkite lauro lapelius ir ant silpnos ugnies, nuolat pamaišydami, troškinkite apie 25 minutes, kol skystis išgaruos ir svogūnai karamelizuosis.

Šiltus svogūnus dėkite į švarius indelius, užsukite, atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą. Galima užkonservuoti kaip uogienę ir laikyti spintelėje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *