Ar ir jūs galvojate, kad uogienė be cukraus neįmanoma? Iš tiesų uogienė be cukraus gali būti tokia pat puiki, kaip ir su cukrumi. Pakeitę cukrų kitais natūraliais priedais ne tik mėgausitės sveikesne, bet ir skanesne bei kvapnesne uogiene. Vietoje cukraus naudoti galima medų, agavų sirupą, steviją, datules bei kitus natūralius saldiklius ar virti visai be cukraus. Šie priedai uogienei ne tik suteiks nemažai saldumo, tačiau praturtins uogienę išskirtiniais skoniais ir kvapais. Taip pat uogienę galima ne tik virti, bet ir užšaldyti. Tad dalinamės keliais puikiais uogienių be cukraus receptais.
Slyvų uogienė su datulėmis
Tai nuostabaus skonio ir aromato uogienė, kurią tikrai verta išbandyti. Be to, taip pagamintą uogienę rekomenduojama suvartoti per 10 mėnesių, kadangi per ilgai laikoma uogienė praras savo skonį ir malonų aromatą.
Ingredientai:
- 1,5 kg mėlynųjų slyvų
- 300 g datulių
- 100 ml vandens
- 1 a. š. cinamono
Gaminimas:
- Slyvas gerai nuplaukite, perpjaukite, išimkite jų kauliukus ir smulkiai supjaustykite.
- Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą.
- Ant jų supilkite vandenį, berkite cinamono, uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies.
- Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite apie 30 minučių.
- Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol uogienė gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite.
- Gautą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
- Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Jeigu mėgstate datules, jums taip pat gali patikti ir datulių arbata.
Datulių arbata – atraskite naują egzotišką skonį
Nevirta braškių uogienė su ispaninio šalavijo sėklomis
Kai norisi uogienės, tačiau nėra laiko jos virti – puikus sprendimas – šviežių uogų uogienė. Jai prireiks vos keleto minučių pagaminti, o turėsite daug sveikesnį ir mažiau saldų variantą. Tokią uogienę galima valgyti iš karto arba laikyti šaldiklyje.
Ingredientai:
- 300 g braškių ar kitų norimų uogų
- 2 v. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų
- 1 v. š. agavų sirupo, galite rinktis ir kitą norimą saldiklį bei koreguoti kiekį pagal norimą saldumą
Gaminimas:
- Uogas nuplaukite, nuimkite kotelius ir sutrinkite trintuvu. Galite trinti ir šakute, jei norite jausti stambesnius braškių gabaliukus.
- Trintas braškes sumaišykite su chia sėklomis ir saldikliu.
- Paruoštą uogienę sudėkite į indelius, uždarykite ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms ar nakčiai, kad sėklos išbrinktų ir uogienė sutirštėtų.
- Vėliau laikykite šaldytuve arba užšaldykite. Jei laikysite šaldytuve, suvartoti reikėtų per keletą dienų nuo pagaminimo, kitaip uogos gali pradėti rūgti.
Vyšnių uogienė be cukraus
Uogienė be cukraus? Taip tikrai galima išsivirti ir tokią. Becukrę vyšnių uogienę namuose virti nesunku, o rezultatas – puikus, sveika ir saldi uogienė, kuri tikrai visiems patiks. Atvėsinę uogienę galite valgyti iš karto arba užkonservuoti žiemai.
Ingredientai:
- 700 g saldžių vyšnių
- 100 ml vandens
Gaminimas:
- Vyšnias kruopščiai nuplaukite ir išimkite jų kauliukus, perpjaukite pusiau, jei norisi galima supjaustyti smulkiau.
- Dideliame puode užvirkite šiek tiek vandens ir paruoškite vyšnioms garų vonelę.
- Vyšnias sudėkite į dubenį, užpilkite šiek tiek vandens ant uogų ir jį įdėkite virš verdančio vandens.
- Viską palaikykite virš verdančio vandens, kol uogos suminkštės.
- Tuomet ištraukite dubenį, uždenkite jį maistine plėvele bei palikite šiek tiek atvėsti.
- Paruoštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
- Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.