Kopūstai – puiki daržovė, kurią lengva konservuoti ir kuri ilgam išlaiko savo maistinę vertę. Nuo seno esame įpratę žiemai kopūstus raugti ar marinuoti, tačiau šiemet siūlome kopūstus ne tik raugti, tačiau ir pasigaminti kopūstų mišrainės. Kopūstų mišrainė žiemai – tai lengvai pagaminamas bei gardus konservavimo būdas. Išmėginkite vieną iš 4 mūsų siūlomų receptų ir mėgaukitės kopūstų nauda bei skoniu ištisą žiemą.
Kopūstų mišrainė žiemai su aliejumi
Tai vienas paprasčiausių ir populiariausių būdų, kaip paruošti kopūstų mišrainę žiemai. Šis receptas leidžia išlaikyti kopūstų natūralų skonį, o aliejus suteikia malonų minkštumą.
Ingredientai:
- 2 kg kopūstų;
- 500 g morkų;
- 2 v. š. druskos;
- 2 v. š. cukraus;
- 100 ml acto (9 prov.);
- 200 ml aliejaus;
- 1 a. š. pipirų.
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite kopūstus, sutarkuokite morkas.
- Sumaišykite visas daržoves su druska, cukrumi ir pipirais, palikite 2 valandoms, kad daržovės išleistų sultis.
- Po to supilkite actą ir aliejų, dar kartą gerai išmaišykite.
- Supilkite mišrainę į švarius, steriliai išvalytus stiklainius, sandariai uždarykite ir sterilizuokite 20 minučių.
- Leiskite stiklainiams atvėsti, tada laikykite vėsioje vietoje (pvz., rūsyje ar sandėliuke).
Patarimas: taip paruošti kopūstai išsaugo didžiąją dalį vertingųjų maistinių medžiagų, o jų skonis tampa švelnus ir malonus. Kopūstų mišrainė su aliejumi idealiai tiks nemėgstantiems rūgštoko skonio raugintų kopūstų.
Virta kopūstų mišrainė žiemai
Šiame recepte naudojamas termiškai apdorotas kopūstas, todėl mišrainė tampa švelnesnė ir minkštesnė. Tokia kopūstų mišrainė žiemą puikiai tiks prie mėsos patiekalų.
Ingredientai:
- 1 kg kopūstų;
- 500 g paprikų;
- 500 g svogūnų;
- 300 g morkų;
- 200 ml aliejaus;
- 100 ml acto;
- 2 v. š. druskos;
- 2 v. š. cukraus.
Paruošimas:
- Susmulkinkite kopūstus, paprikas, svogūnus ir morkas. Daržoves galite pjaustyti šiaudeliais, griežinėliais kubeliais ar tarkuoti – rinkitės tokį dydį, koks jums skaniausias.
- Į puodą supilkite aliejų, suberkite daržoves ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 20 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Įpilkite acto, cukraus, druskos, gerai išmaišykite ir dar kaitinkite 10 minučių.
- Karštą mišrainę supilkite į sterilius stiklainius ir užsukite dangtelius.
- Stiklainius apverskite ir palikite atvėsti. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Patarimas: ši kopūstų mišrainė patiks tiems, kurie nemėgsta kopūsto traškumo, o mieliau renkasi termiškai apdorotą, minkštesnį kopūstą. Ypatingo skonio mišrainei suteikia paprikos bei morkos.
Žalių kopūstų mišrainė žiemai
Šis receptas ypač vertinamas dėl natūralaus kopūstų traškumo, kuris išsilaiko net po ilgo laikymo. Taip paruošti kopūstai šiek tiek primena gerai pažįstamus ir įprastus raugintus kopūstus, tačiau yra mažiau rūgštūs. Be to, acto ir cukraus derinys mišrainei suteikia saldžiarūgščio skonio.
Ingredientai:
- 1 kg kopūstų;
- 500 g morkų;
- 3 v. š. druskos;
- 2 v. š. cukraus;
- 100 ml obuolių acto.
Paruošimas:
- Kopūstus smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Morkas sutarkuokite.
- Sumaišykite daržoves su druska ir cukrumi, gerai išmaišykite ir palikite 1 valandai pasimarinuoti bei išsiskirti natūralioms daržovių sultims.
- Įpilkite acto ir dar kartą gerai išmaišykite.
- Mišrainę supilkite į sterilius stiklainius, gerai suspauskite, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje vietoje.
Patarimas: ši kopūstų mišrainė yra nepakeičiama prie mėsos, žuvies ar bulvių patiekalų. Taip pat ji idealiai tiks sriubai virti.
Kopūstų mišrainė žiemai su pomidorais
Šis receptas suteiks jūsų kopūstų mišrainei ypatingą skonį dėl joje naudojamų pomidorų. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta intensyvesnį, natūraliai rūgštoką skonį bei pomidorų aromatą.
Ingredientai:
- 1 kg kopūstų;
- 500 g pomidorų;
- 300 g paprikų;
- 200 g morkų;
- 3 svogūnai;
- 150 ml aliejaus;
- 100 ml acto;
- 2 v. š. cukraus;
- 1 v. š. druskos.
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite kopūstus, pomidorus, paprikas, svogūnus, morkas.
- Į puodą supilkite aliejų, suberkite daržoves ir kaitinkite apie 15 minučių. Retkarčiais vis pamaišykite.
- Įpilkite actą, cukrų, druską ir dar pakaitinkite ant silpnos ugnies 10 minučių.
- Karštą mišrainę supilkite į sterilius stiklainius, užsukite ir apverskite, kol atvės.
Patarimas: ši kopūstų mišrainė žiemą gali tapti tiesiog puikiu užkandžiu. Ją skanauti galima su duonos riekele ar virtomis bulvėmis. Be to, ji puikiai tiks troškiniams pagardinti ar ruošti.
Šaltiniai:
- https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables/delicious-winter-salad/
- https://www.howsweeteats.com/2022/12/winter-slaw/
- https://www.countryliving.com/food-drinks/g42804387/cabbage-recipes/
- https://frugallysustainable.com/how-to-preserve-cabbage/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.