Obuolių actas – virtuvėje dažnai naudojamas produktas, kuris ne šiaip tarnauja kaip maisto ruošimo priedas, bet gelbsti ir gydant kai kuriuos sveikatos negalavimus. Didelio susidomėjimo sulaukęs obuolių actas linksniuojamas ir moksliniuose straipsniuose, nes skystas „virtuvės auksas“ padeda gydyti cukrinį diabetą, mažina širdies ligų riziką, gydo egzemą ir kitas ligas. Tad į šį įprastą kulinarijoje naudojamą ingredientą reikės pažvelgti kitomis akimis. Tačiau, kad iš obuolių acto gautumėte daugiau naudos negu žalos, reikia mokėti jį tinkamai vartoti ir žinoti galimus šalutinius efektus. Aptarsime, kada obuolių actas pasitarnaus kaip sveikatinimosi priemonė, o kada gali pridaryti neigiamų padarinių.
Obuolių actas – kuo jis toks išskirtinis?
Šimtmečius obuolių actas buvo naudojamas buityje ir maisto ruošimo tikslais, o liaudies medicinoje – naudingas įvairių sveikatos problemų atveju. Šiai dienai didelio populiarumo sulaukusio obuolių acto naudingomis savybėmis susidomėję ir mokslininkai. Tai prieinamas, pigus ir lengvai pagaminamas skystis, kuriam gaminti panaudojami angliavandenių turintys produktai, konkrečiau, obuoliai ir jų produktai.
Obuolių actas gaminamas iš fermentuotų obuolių sulčių, kuriose bakterijos ir mielės vaisių cukrų paverčia etanoliu ir sidru. Antrojo fermentacijos etapo metu etanolis paverčiamas acto rūgštimi, kurios koncentracija dažniausiai siekia 5-6 %. Manoma, kad acto veikliosios medžiagos – polifenoliai ir įvairios rūgštys – suteikia obuolių actui jam būdingas savybes.
Kuo skiriasi obuolių actas ir obuolių sidro actas?
Pagrindinis skirtumas tarp obuolių acto ir obuolių sidro acto yra tas, kad pastarasis pagamintas fermentuojant obuolių sidrą. Obuolių sidro actas dažnai yra šiek tiek saldesnis ir sudėtingesnio skonio nei įprastas obuolių actas. Dėl bakterijų ir fermentacijos proceso sidro actas gali įgauti unikalų pikantišką ir vaisinį skonį, kuris obuolių acte gali būti ne toks ryškus, o jo spalva yra drumsta gintarinė.
Obuolių actas yra platesnė sąvoka, kuri gali apimti įvairius iš obuolių pagamintus actus, įskaitant obuolių sidro actą, nenurodant fermentacijos proceso ar kitų detalių. Ši sąvoka yra mažiau specifinė ir nebūtinai reiškia, kad jis išlaiko tokį patį skonį ir kitas savybes kaip obuolių sidro actas. Obuolių acto spalva priklauso nuo rūšies, todėl varijuoja nuo geltonos iki gintarinės.
Natūralus obuolių actas
Toks actas yra nefiltruotas, nevalytas, nepaveikiamas temperatūra, neperdirbtas jokiais cheminiais procesais ir nepridėta jokių kvapiųjų medžiagų, todėl yra naudingesnis, negu įvairiai apdorotas actas. Tokiame acte fermentacija vyksta toliau, todėl jis turės daugiau nuosėdų, bus tamsesnės spalvos ir drumstas.
Natūralus obuolių actas dažnai būna ekologiškas, o šis terminas nurodo, kad jis yra sertifikuotas ir jame nėra cheminių medžiagų. Ekologiško obuolių acto išvaizda priklauso nuo to, ar jis filtruotas, ar nefiltruotas.
Filtruotas ir nefiltruotas obuolių actas
Nefiltruotas actas išlieka su nuosėdomis, naudingomis medžiagomis ir bakterijomis, todėl fermentacija vis dar vyksta toliau. Tai reiškia, kad ilgainiui tokio acto rūgštingumas ir skonis gali šiek tiek kisti, tačiau jame gausu probiotikų, antioksidantų, fermentų. Jo spalva tamsi, gintarinė ar šiek tiek ruda, o skystis itin drumstas.
Filtruojant actą sumažinamas nuosėdų, bakterijų kiekis, todėl išgaunamas skaidrus, pašviesėjęs, gelsvos spalvos skystis. Filtruotas actas turi patrauklesnę prekinę išvaizdą, tačiau mažiau naudingųjų medžiagų ir vertės. Tai lemia ir mažesnę jo kainą.
Rafinuotas ir nerafinuotas obuolių actas
Obuolių acto rafinavimas atliekamas distiliuojant skystį, todėl atsikratoma nešvarumų ir sukuriamas tolygesnis, skaidresnis skystis. Jis yra švelnesnio skonio ir skaidrios, glotnios konsistencijos, todėl kartais jis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško subtilesnio skonio. Teigiama, kad toks actas gali būti universaliau panaudojamas kulinarijoje. Nerafinuoto obuolių sidro acto skonis būna stipresnis, dažnai jis būna drumstas, bet yra labiau vertinamas.
Pasterizuotas ir nepasterizuotas obuolių actas
Pasterizacija reiškia terminį apdorojimą, dėl ko actas išskaidrėja, daugiau nesusidrumsčia, nes pasterizacija sunaikina beveik visas bakterijas bei mieles. Nebesant mikroorganizmų acte, sustoja natūraliai vykstantys fermentacijos procesai ir dėl jo atsirandančios produktui būdingos savybės. Be kita ko, šis procesas gali padėti ilgiau išlaikyti produktą šviežią.
Nepasterizuotas obuolių actas laikomas sveikesniu ir naudingesniu, nes jame yra gerųjų bakterijų, kurios teigiamai veikia žarnyną. Tokiame obuolių acte fermentacija vyksta toliau.
Obuolių acto nauda
Obuolių acto maistinė vertė labai minimali, siekianti tik 22 kcal, todėl tai dietinis priedas bei papildas. Jame yra obuolių rūgščių, šiek tiek kalio. Obuolių actas pasižymi priešgrybeliniu ir antibakteriniu, antioksidaciniu poveikiu, mažina cholesterolio kiekį, gerai veikia virškinimą, pagerina apykaitą, mažina svorį.
Mokslininkai labai teigiamai nusiteikę obuolių acto atžvilgiu. Naujausi tyrimai rodo ne vieną ir ne dvi naudingas savybes, todėl obuolių actas sveikatai gerinti labai vertingas. Jis apima tokias naudas, kaip svorio mažinimas, vidurius laisvinančios savybės, gliukozės kiekio kraujyje mažinimas žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, bei širdies ligų rizikos mažinimas. Acte esančios rūgštys veikia odos egzemą ir gydo atopinį dermatitą.
Obuolių acto šalutinis poveikis
Laboratoriniai tyrimai parodė, kad actas kenkia dantų emaliui po truputį jį ardydamas, todėl didina danties jautrumą. Taip pat iš dalies pažeidžiama stemplė. Visi šie nukrypimai pastebėti, kai žmonės netinkamai vartojo obuolių actą bei jo preparatus ar nepaisė rekomenduojamų kiekių. Dėl acto vidurius laisvinančio poveikio pastebimas gausesnis raugėjimas, vidurių pūtimas ir tuštinimasis.
Kai kuriems žmonėms pasitaiko acto netoleravimas. Nors tai nėra tikra alergija, tačiau jautrumas actui gali sukelti daugelį tų pačių simptomų kaip ir kitos alergijos maistui. Kai kurie iš dažniausių simptomų yra astma, dilgėlinė, odos niežulys ir skrandžio skausmas. Jeigu tik pasireiškia nemalonus pojūtis, obuolių acto vartojimą reikia nedelsiant nutraukti.
Į negalinčių vartoti obuolių acto sąrašą įtraukiami žmonės, sergantys kasos uždegimu bei įvairiomis skrandžio ligomis (skrandžio opos, gastritas), taip pat ir vaikai. Gali būti nesaugu vartoti nėščiosioms ar maitinančioms krūtimi motinoms.
Obuolių acto naudojimas
Maistas. Obuolių actas subtilų skonį ir specifinės rūgštelės suteikia padažams, sriuboms, troškiniams, marinatams. Jis gali būti panaudojamas kaip konservantas marinuojant, fermentuojant ar konservuojant daržoves, netgi kaip priedą naudoti konditerijoje.
Papildai. Pagerinti virškinimą, mažinti svorį ar šiaip profilaktiškai pastiprinti sveikatą galima vartoti obuolių actą kaip maisto papildą. Rinkoje siūlomos obuolių acto kapsulės, guminukai, milteliai, tabletės ar bet koks pavidalas, kuris priimtinesnis vartoti žmogui.
Kosmetinė priemonė. Obuolių actas nauda nenusileidžia ir kaip kosmetinė priemonė namuose, pavyzdžiui, kojų vonelės, kompresai, plaukų purškikliai. Tikėtina, kad šios priemonės mažina nuospaudas, švelnina plaukus, padeda gydyti veido problemas, valo odą, gydo nuo galvos pleiskanojimo.
Kaip vartoti obuolių actą?
Jeigu nuspręstumėte vartoti obuolių actą kasdien kaip geriamąją suspensiją, jį visada reikia maišyti su vandeniu. Iš pradžių pradedant nuo mažesnio kiekio, pavyzdžiui, 5 ml maišant su stikline šilto vandens, o vėliau galima didinti iki 20-30 ml kiekio. Toks gėrimas vartojamas ryte prieš valgį ir vakare prieš miegą.
Dar geriau, jeigu reikiamą acto dozę gautumėte su patiekalais, kuriems paruošti jis ir naudojamas. Nedidelį kiekį panaudokite tokiuose receptuose, kaip obuolių actas su imbieru ir ciberžole, naminis majonezas, salotų padažai, sriubos, čatniai ir kiti patiekalai.
Jeigu labiausiai sudomino papildų su obuolių actu vartojimas, tai tinkamą jų dozavimą nurodo gamintojas ar kiekvienu konkrečiu atveju pataria vaistininkas.
Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar#heart-health
https://www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-side-effects#TOC_TITLE_HDR_2
https://thecoconutmama.com/apple-vinegar-vs-apple-cider-vinegar/
https://www.osuvinegar.co.uk/blogs/acv/the-different-types-of-apple-cider-vinegar
Tyrimai:
https://www.hindawi.com/journals/jdr/2020/9284987/
https://www.hindawi.com/journals/ijmicro/2021/6087671/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32170375/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243436/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.