Daugelis pamena, kaip močiutės sukabindavo obuoliukus ant siūlo ir džiovindavo prie pečiaus. O gal naudodavo kitą technologiją, pavyzdžiui, džiovinimą saulėje ant ištiestų laikraščių? Kad ir kokiu būdu būdavo pagaminami džiovinti obuoliai, toks vaisių išsaugojimo metodas populiarus ir šiandieną. Čia trumpai priminsime ne tik kaip džiovinti obuolius žiemai, bet ir kaip teisingai juos saugoti ir laikyti, kad įvairūs gyviai nesuvalgytų jų pirmiau, negu jūs pirmiau spėsite paragauti.
Skirtingi obuolių džiovinimo metodai
Džiovintų obuoliukų skonis daugiau mažiau primena žiemą ir Kalėdinį laikotarpį, nes toks desertas puikiai iliustruoja senovės papročius. Laimei šį gardėsį lengvai galima pasiruošti namuose. Džiovinti obuoliai gaminami pašalinant iš jų drėgmę, kad jie ilgiau išsilaikytų ir būtų patogūs laikyti ir tai galima padaryti šiais būdais:
- Naudojant vaisių džiovyklę. Nustatykite temperatūrą 50–60 °C. Džiovinkite 6–12 valandų, priklausomai nuo obuolių storio ir drėgmės kiekio. Periodiškai tikrinkite obuolius, kad jie neišdžiūtų per daug.
- Naudojant orkaitę. Nustatykite orkaitės temperatūrą maždaug 60–80 °C. Palikite orkaitės dureles šiek tiek atidarytas, kad drėgmė galėtų išeiti. Džiovinkite obuolius 4–8 valandas, kas valandą ar dvi apversdami, kad jie džiūtų tolygiai.
- Džiovinimas saulėje. Obuolius išdėliokite ant švarios marlės ar popieriaus ir palikite saulėje, uždengus marlės sluoksniu nuo vabzdžių. Džiovinkite 2–4 dienas, priklausomai nuo oro sąlygų. Obuolius kasdien apverskite.
Džiovinti obuoliai – kaip juos teisingai paruošti džiovinimui?
Kad gautumėte džiovintus obuolius, visų pirma vaisius reikia gerai paruošti. Štai žingsniai kaip tą reikėtų padaryti:
- Naudokite šviežius, prinokusius obuolius be puvimo žymių ar pažeidimų. Geriausiai tinka kietesni, traškesni ir mažiau sultingi obuoliai (Antaniniai, „Granny Smith“, „Golden Deliciuos“, „Fuji“ ir kiti).
- Nuplaukite obuolius šaltu vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus ir pesticidus. Tada išimkite obuolių sėklalizdžius, supjaustykite vaisius plonais (apie 3–5 mm) vienodo storio griežinėliais. Galima pjauti išilgai arba skersai obuolio.
- Norėdami apsaugoti obuolius nuo rudavimo ir patamsėjimo, galite juos 5–10 minučių pamirkyti citrinos sulčių ir vandens mišinyje (1 dalis citrinos sulčių, 4 dalys vandens). Po to gerai nusausinkite.
- Pasirinkite jums priimtiną džiovinimo metodą ir išdėliokite obuolius vienu sluoksniu taip, kad griežinėliai nesiliestų ir džiovinkite.
- Leiskite obuoliams pilnai atvėsti prieš dedant į sandarias talpas.
Kokie kenkėjai ėda džiovintus obuoliukus?
Dažnai susiduriama su problema, kad džiovintus obuoliukus gana greitai apninka kokie nors padarėliai ir juos sugadina paversdami netinkamais naudoti. Gana apmaudu, kai įdėjus tiek daug darbo nepavyksta net paragauti šių skanėstų. Džiovintuose obuoliuose dažniausiai įsiveikia maistinės kandys, (kartais ir drabužinės kandys), rečiau miltinės erkės, vabalai milčiai, skruzdėlės. Šiems kenkėjams įsiveisti ir naikinti džiovintų obuolių atsargas neleidžia tinkamas produktų laikymas, sandarumas.
Kaip tinkamai laikomi džiovinti obuoliai?
- Pirmas ir neginčytinas žingsnis sveikiems džiovintiems obuoliams išlaikyti – laikyti vaisius sandariose talpose (pvz., stikliniuose stiklainiuose ar plastikiniuose maišeliuose su užsegimu) sausoje ir vėsioje vietoje.
- Yra patariančių džiovintus obuolius trumpam (1–2 dienoms) užšaldyti, kad sunaikintumėte galimas lervas ar kiaušinius.
- Periodiškai tikrinkite džiovintų obuolių būklę, kad galėtumėte laiku aptikti ir pašalinti užkrėstus produktus. Tinkamai laikomi džiovinti obuoliai gali išsilaikyti kelis mėnesius iki metų.
- Naudokite natūralius repelentus, tokius kaip lauro lapai ar gvazdikėliai. Sandėliuojant šie repelentai gali padėti atbaidyti tam tikrus kenkėjus.
Šaltiniai
- https://www.acouplecooks.com/dried-apples/
- https://extension.psu.edu/dried-apples
- https://thefreerangelife.com/how-to-dehydrate-apples/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.