Skip to content

Obuoliai žiemai: kaip skinti, paruošti, sandėliuoti, kad šviežiais mėgautumėtės net per šv. Velykas

Obuoliai žiemai: kaip skinti, paruošti, sandėliuoti, kad šviežiais mėgautumėtės net per šv. Velykas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Vos tik rudenį pakvimpa obuoliais, dažnam sodininkui prasideda galvos skausmas: kaip tiek obuolių suvalgyti, kiek pyragų iškepti, sulčių išspausti ir kuriems giminaičiams tuos maišus obuolių išdalinti. Dauguma iš savo patirties jau žino, kad neįmanoma obuolių išlaikyti iki pavasario, todėl ir stengiasi juos suvartoti vos sunokusius. Kaip turėtų būti paruošiami obuoliai žiemai, kad jie išsilaikytų iki pat Šv. Velykų? Ar ši misija neįmanoma? Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime, kaip skinti obuolius, kaip juos paruošti ir, galiausiai, kaip sandėliuoti, kad jie sveiki sulauktų pavasario.

Obelų veislės, tinkamos žiemai

Visų pirma, svarbu paminėti, kad sandėliuoti per žiemą tinkami tik savo sodo ar iš kito sodininko pirkti obuoliai. Prekybos centruose įsigyti obuoliai tikrai ilgai neišsilaikys, nes ir taip yra sandėliuojami ilgą laiką prieš patenkant ant prekystalių.

Antra, reikia atidžiai pasirinkti obelų veislę. Ne visų veislių obelų vaisiai tinkami sandėliuoti žiemai. Dažniausiai tai būna vėlyvųjų veislių obuoliai. Paprastai tvirtesne, storesne odele ir kietesniu minkštimu. Čia paminėsime tik keletą, kurias patartina sandėliuoti ir kurių obuoliai, labiausiai tikėtina, sėkmingai išsilaikys iki pavasario. Tai būtų Aliesia, Connel Red, Ilga, Florina, Melrose ir kt.

Obuoliai žiemai - tinkamos veislės

Tinkamas obuolių skynimo laikas

Planuojant skinti obuolius, kuriuos laikysite per žiemą, pasirinkite tinkamą laiką. Obuoliai turi būti skinami ne visiškai sunokę. Tačiau ir jokiais būdais ne žali. Jeigu sunku nuspręsti pagal skonį ir išvaizdą, galite naudotis šiuos patarimu: skinkite, kai obuoliai jau pradeda po truputį kristi nuo obels – po 5-6 per parą. Obuoliai, skirti sandėliavimui, skinami tik sausu oru.

Kaip tinkamai skinti obuolius?

Obuoliai, kuriuos sandėliuosite per žiemą, turi būti tik skinti. Jokiu būdu nerinkite nukritusių obuolių ilgam laikymui. Net jeigu iš karto nesimato, nukritę obuoliai jau yra pažeisti, sumuštoje vietoje jie pradės pūti ir laikysis vos kelias dienas. Krituolius drąsiai dėkite į pyragus ir į sulčiaspaudes.

Skinti pradedama nuo apatinių šakų, kad netraumuotume ir nepažeistume vaisių. Obuolį gražiai paimkite į delną ir švelniai pasukite kartu su koteliu. Labai svarbu, kad vaisiai būti skinami su visais koteliais. Jeigu kotelis nutrūksta, toje vietoje, kuria obuolys buvo prisitvirtinęs prie kotelio, atsiranda pažeidimas, o pažeidimas – tiesus kelias užkratui, obuolių puviniui ar kenkėjams.

Skinti reikia atsargiai, švelniai, nenutrinti natūralaus vaškinio obuolio sluoksnio, kuris yra natūrali vaisiaus apsauga. Būtent todėl nuskintų obuolių, prieš nešant sandėliuoti, plauti ar kitaip valyti nereikia. Dažnai paėmus į rankas ilgiau laikytus obuolius puikiai jaučiamas šis apsauginis sluoksnis. Kuo jis susidaro storesnis, tuo po juo obuolys sveikesnis, sultingesnis, skanesnis. Vaškinis sluoksnis yra visiškai natūralus, todėl jo bijoti nereikia. Drąsiai valgykite tokius obuolius. Žinoma, prieš tai nuplaukite tekančiu vandeniu.

Nuskintus obuolius, atsargiai dėkite į dėžes. Kiekvienos veislės obuoliai turėtų būti skinami į atskiras dėžes. Nemeskite, saugokite, kad nesusitrintų vieni virš kitų. Nepilkite kelių sluoksnių. Kuo mažiau mechaninių pažeidimų, tuo sveikesni obuoliai ir tuo ilgiau jie išsilaikys žiemą.

Obuoliai žiemai - kaip tinkamai skinti

Nuskintų obuolių rūšiavimas

Nuskynus obuolius, reikia juos atidžiai apžiūrėti. Patikrinti kiekvieną obuoliuką atskirai. Pamačius bet kokius mechaninius pažeidimus, kenkėjų požymius (skylučių, dėmelių), odelės pažeidimus (pajuodavimai, patamsėjimai), obuolius be kotelių, juos atidėkite, sandėliuoti tokie obuoliai netinkami. Juos reikia suvartoti kuo greičiau.

Taip pat patartina atrinkti obuolius ir pagal dydį: didelius, vidutinius ir mažus bei pagal veislę.

Išrūšiuotus obuolius, perkelkite į vėsią ir tamsią patalpą maždaug 2 – 3 savaitėms. Per tiek laiko jau turėtų pasirodyti ir anksčiau nepastebėti pažeidimai, išlįsti puvinys ir pan.

Kur laikyti obuolius?

Obuoliai turi būti sandėliuojami vėsioje, tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje: rūsyje, nešildomame garaže, palėpėje ar netgi nešildomame kambaryje.

Obuoliai žiemai

Obuolių sandėliavimas dėžėse ar krepšiuose

Tai mažiausiai patikimas būdas, nes taip obuoliai liečiasi vienas prie kito, koteliai gali pažeisti kito vaisiaus odelę, atsiradus puviniui viename, gali užsikrėsti ir supūti visa dėžė. Be to, obuolius, sudėtus į dėžes, labai sunku patikrinti, perrinkti, prižiūrėti per žiemą. Gali būti, kad laiku nepastebėsite nedidelio puvinio viename vaisiuje ir jis netruks persimesti į kitus.

Sandėliavimas lentynose

Tai idealiausias ir tinkamiausias sandėliavimo būdas. Puiku, jeigu lentynos su tarpeliais, ne ištisa plokštė, ir oras gali laisvai cirkuliuoti bei pasišalinti perteklinė drėgmė. Į lentynas obuoliukus dedame po vieną, koteliais į viršų. Žiūrėkite, kad nesiliestų vienas prie kito. Dėti reikėtų tik vieną eilę. Reguliariai tikrinti, apžiūrėti obuoliukus, pastebėjus gendantį, apsirgusį obuolį, jį pašalinti iš sandėlio.

Obuoliai žiemai - sandėliavimas lentynose

Obuoliai žiemai – vyniojimas į popierių

Šis būdas gali būti taikomas kaip pagalbinė priemonė tiek sandėliuojant dėžėse, tiek lentynose. Kiekvienas obuolys atskirai įvyniojamas į popierių, laikraštį, servetėlę. Tokiu būdu galima dėti obuolius vieną prie kito ir netgi keliomis eilėmis. Vis dėlto šis sandėliavimo būdas tinkamas tik tada, kai esate visiškai tikri, kad sandėliuoti paruošti sveiki obuoliai. Pagrindinis vyniojimo į popierių būdo trūkumas – kad norint patikrinti obuolius, kiekvieną iš jų reikia išvynioti ir apžiūrėti atskirai, po to vėl suvynioti. Vyniojimas apsaugo obuolius nuo kontakto, tačiau ne nuo puvinio.

Obuolių vyniojimas į popierių

Obuolių užbėrimas smėliu ar kita medžiaga

Užbėrimas smėliu ar kita sausa, biria medžiaga (grikių, svogūnų lukštais, durpėmis, pjuvenomis, samanomis) taip pat yra gana patikimas sandėliavimo būdas. Užpylimui parinktos medžiagos turi būti labai sausos, smėlio drėgnumas negali viršyti 5 proc. Renkantis svogūnų ar grikių lukštus, samanas, taip pat atkreipkite dėmesį į jų drėgmės lygį, patikrinkite, kad užpilama medžiaga būtų sveika. Drėgna, serganti medžiaga, naudojama užbėrimui – liga persiduos obuoliams, jie ims pūti, gesti, nesilaikys.

Ant dėžės dugno paberiama apie 3 cm storio smėlio, sumaišyto su trupučiu pelenų, sluoksnis. Ant šio sluoksnio dedami obuoliai. Koteliais į viršų, su nedideliais tarpeliais tarp jų, kad nesiliestų vieni su kitais. Tada vėl pilamas 3 cm storio smėlio ir pelenų sluoksnis, o ant viršaus dedami obuoliai. Šiuo būdu galima sudėti 2 – 3 obuolių sluoksnius.

Užbėrimui nenaudokite šiaudų, kadangi jie suteikia obuoliams prastą skonį.

Obuoliai žiemai - užbėrimas

Obuoliai žiemai plastikiniuose maišeliuose

Tai taip pat gana patikimas sandėliavimo būdas, nors ir kaip neįtikėtinai tai skambėtų. Šiuo atveju labai svarbi patalpos temperatūra: ji neturėtų būti žemesnė nei -1 °C šalčio ir ne aukštesnė nei +1 °C šilumos. Į maišelį įdedami 2-4 kg vienos rūšies ir panašaus dydžio obuolių, tada maišelyje padaromos 4-5 skylutės. Sandėliuojant šiuo būdu išlaikomas optimalus temperatūros ir drėgmės santykis, todėl obuoliai puikiai išsilaiko per žiemą.

Obuoliai žiemai - sandėliavimas plastikiniuose maišeliuose

Dažniausios sandėliavimo klaidos

  1. Netinkamai paruošiami obuoliai sandėliavimui: netinkamai, neatsargiai nuskinami, neapžiūrimi, pažeidžiami skinant, skinama per lietų ir pan. Tinkamai paruošti sandėliuoti obuoliukai – jau pusė darbo.
  2. Taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamas sandėliuoti žiemai obuolių veisles. Vasariniai obuoliai netinkami, jie nesilaikys.
  3. Nesandėliuokite pernokusių, sumuštų, bent kiek pažeistų obuolių. Sandėliuokite tik visiškai sveikus obuolius.
  4. Pasirinkite tinkamą sandėliavimo būdą bei tinkamą patalpą. Dažna klaida, kai obuoliai, nors ir teisingai nuskinti, tiesiog suverčiami į dėžes ir dar keliais sluoksniais.
  5. Reguliariai tikrinkite žiemai laikomus obuolius, perrinkite, išmeskite ar sunaudokite pažeistus.
  6. Nepersistenkite tręšdami obelis. Tokio medžio užauginti vaisai nesilaikys, pus, ges iš vidaus.
  7. Nokstant obuoliams, nelaistykite obelų.
  8. Obuolius skinkite tik sausus.

Paruošti obuolius sandėliavimui ir juos išlaikyti visą žiemą tikrai nėra labai lengva ir paprasta, tačiau tikrai įmanoma. Ir dar labiau verta!

Šaltiniai:
https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-store-apples/
https://www.tasteofhome.com/article/how-to-store-apples-to-last-through-the-winter/
https://www.backwoodshome.com/here-are-some-simple-tips-on-how-to-store-apples-for-a-long
https://bulknaturalfoods.com/two-ways-to-store-fresh-apples-for-winter/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
0 0 balsai
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
0
Norėtųsi Jūsų minčių, pakomentuokitex